設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[旅遊] 大阪之旅 (1) 環球影城攻略 Express Pass & Cool Japan

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2014-07-24 16.10.36.jpg

小弟係最近呢半年去左兩次環球影城,分別去左玩正常的 Express 7 同 Cool Japan 5 ,簡單點講,即係玩晒3月頭之前出的遊戲,以下為經驗之談,有興趣大家可以研究下,分享下玩法!

寫住簡介先,因為唔知大家想知咩,不停更新就是了

門票

1. 最平一定官網買,生日月及生日之後果個月都有10%off,同行亦有10%off,可送門票到酒店代收,或直接e-ticket用QR code入場 (要指定入場日子)
2. 其次去到日本用Yen買,即場、便利店,旅行Counter都有得賣,不過小心留意有分去到再換飛,同直接入場的飛,有無指定入場日等
3. 香港買定,無Fix死日子,不過有有限日期,以旅行社公佈為準,直接入場,無需換飛,價錢比日本買貴10-20蚊
4. 耐不耐日本會有特別買飛優惠,例如便利店做期間限定特價,但我相信正常人出發前唔會特別發現到

Express Pass

呢期有兩隻 Cool Japan 4,5 Express 同 傳統3,5,7 Express ,不建議買晒兩邊Ticket,因為一來你玩唔晒,二來有Fixed死時間,所以有機會重複時間,你跟本玩唔到,Express Pass 不建議去到先買,因就算你最早入場,都好大機會賣晒,上網買吧,連門票買,一次過送去酒店或用E-Ticket最好

先講講咩係 Universal Cool Japan,太詳細就唔講啦,總之就係期間限定1月23日~5月10日(延長至6月28日)的特別主題活動,
包括【 新世紀福音戰士·THE REAL 4-D 影院】即係睇4D戲,唔買Express大約排3-4小時
【進擊的巨人·THE REAL】唔買Express,要一早入去拿指定時間入場卷,排隊預約都要1小時以上,活動主要係睇真人臘像
【魔物獵人·THE REAL】唔駛特別排隊,有3DS MH4G的特別任務,有大巨龍同道具睇,仲有另外比錢的小遊戲,買Express會送包野比你飲
及 【BIOHAZARD THE ESCAPE】要獨立買門卷,或買Express 5先會包,解迷逃脫遊戲,玩足兩小時有多,期間不能離開,所以買飛時注意唔好同其它遊戲撞時間,四人一組,一組一平板電腦,有繁中揀,同一時間大約有40-50組,我自己經驗係兩人都可以一組,前提係佢找唔到人同你合組,但規則寫明有權幫你組隊,有機會被拆開,亦有機會同日本人一組,會變成睇唔到中文,所以如果你眼見有香港人或台灣人,自己開聲一齊組隊比較好,否則就試著支唔以對,扮唔明,搞到日本人唔願同你一組吧!

無論你買 Cool Japan 4 或 5,都會包你哈利波特入園證同哈利波特禁忌之旅遊戲,如果無入園證,係入唔到哈利波特場區的而入園證亦有指定入園時間,入園證如果無買Express,就要一早去抽入園證,問題係你唔買Express,咁你去抽哈利波特好定巨人好呢?

4同5的分別,就係一個包BIO HAZARD,一個唔包,如果你打算玩BIO HAZARD,無論你唔想買Express,定買唔到Express,都建議你預訂入場卷,因為即場係99%未開園已經賣晒的,而且預售係平500Yen的,Express5亦會更平!

P.S.: 執筆之時,Cool Japan Express 4 同5 都已經網上預售晒的了

2015-02-28 18.13.53.jpg

2015-02-28 11.31.32.jpg

2015-02-28 10.49.20.jpg

2015-02-28 12.13.58.jpg

2015-02-28 15.32.20.jpg

2015-02-28 15.25.41.jpg

然後再講就係Express 3,5,7,即係除左Cool Japan外,其它的遊戲,357都有指定遊戲同指定遊玩時間,並唔係有3/5/7張express任得你揀來玩,由於3,5,7官網有詳盡中文解說,所以就唔介紹3/5/7分別可以玩咩,以下為幾個重點同個人遊玩後感受!

首先,要去哈利波特,你只能揀買5或7,因為只有5同7包哈利波特入園卷,唔買就早點去排隊抽入場卷都得,聽講唔難抽到

哈利波特區比較新,所以講多兩句,入面玩的唔多,但好多野睇,超迫人,預唔玩機動遊戲都玩到個幾鐘,推薦餐廳邊食邊睇風景,好靚,有明信片賣,可以寄番香港,有特別郵Chop

1. 哈利波特禁忌之旅™   -- 必玩,唔買express有機會排兩粒鐘或以上
2. 鷹馬的飛行™  -- 有d兒戲,適合小朋友,唔買express都要排粒幾鐘

3. 蜘蛛俠驚魂歷險記 - 乘車遊 4K3D  -- 存在已久的遊戲,大家都話必玩,但以前有玩過的話,我個人覺得無必要重複,但未玩過就應該要試!

4. 太空幻想列車 -- 類似Space Mountain

5. 荷里活美夢乘車遊 --  即係過山車,有向前同向後(荷里活夢幻過山車逆轉世界)比你揀
芝麻街4-D電影魔術™ 或 史瑞克4-D歷險記™  -- 即係睇戲,同EVA同一個場,所以好睇時間表播咩戲,要特別注意

6. 大白鯊  -- 坐船出海,有大白鯊嚇你
回到未來 -- 坐車搖來搖去,飛來飛去

7. 侏儸紀公園 - 乘船遊  -- 坐般仔周圍行,之後向下急跌濕晒,海洋公園再大規模d咁囉
魔鬼終結者 2:3-D -- 無玩,聽講唔錯
浴火赤子情 -- 當自己去左片場吧,扮火警

以上都係Express有機會包的野,老實講,除左頭三樣,其它排隊都唔係好長龍,而Express唔包的水世界,唔錯,我無睇過日本呢個,但睇過星加波果個,真係唔錯,我睇唔到日本果個係因為我去果時同期改左做One Piece期間限定水世界Show!

最後,就係夜晚睇魔幻星光大遊行,自己早d係街頭坐底等睇Show就可以

場內有幾間Shop可以退稅,唔係全部都得,請留意地圖,滿一萬Yen就可以退,但因為唔同Shop賣唔同野,未必咁易夾到一萬Yen,而且要另外Pack實,不能即時使用,其實都唔係太方便,有去過日本的朋友就知,佢地包野好大件

最後,錢可以解決的問題,唔係問題,排隊係日本來講,係文化,場內亦唔多人講國語,所以都唔係話排得好辛苦,不過我自問就無心情排幾粒鐘玩遊戲,玩就得一日,當然玩得越多越好,而且你肯排,你老細未必肯排,買Express的錢,買條好少少的HDMI線都唔止啦,做咩要慳呢?好多人都怕買飛要睇日文,不過你只要裝番個CHROME,開番果自動翻譯,其實無咩難道,E-Ticket除左唔駛比郵費外,仲可以自己Print多一兩張或直接save係手機,唔駛怕唔見左張飛,Why Not...

三月尾又有新機動遊戲同壞蛋掌門人園區,等緊你的遊玩報告比各位師兄知啊!

評分

參與人數 13威望 +340 金錢 +340 收起 理由
andrew225 + 10 + 10 精彩報告
ctmk + 10 + 10 一定要加分
jack331 + 10 + 10
hit87761 + 10 + 10
alexming0101 + 10 + 10 精彩報告
rlwk2009 + 50 + 50 一定要加分
skyidea + 10 + 10 超正!
245141525 + 50 + 50
fungl + 10 + 10
agic + 50 + 50
ykluk + 20 + 20 超正!
alleelarry + 50 + 50 一定要加分
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咁啱有嘢問, 定兄太好啦

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

咁橋要去,咁橋今個月又係太太既生日,下個月係我,點都有折扣,嘻!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

上網買咗express pass 5, 算唔算已有咗哈利波特魔法世界園區{入場確定券} ??

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

SonSon 發表於 2015-3-19 14:17
上網買咗express pass 5, 算唔算已有咗哈利波特魔法世界園區{入場確定券} ??

Yes, 包埋,留意有指定入園時間

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

亞定好詳細喎, 正呀, 想問有冇影相呀??
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組版主

相當然有,因為臨時起稿,相要回家才上到來,仲未收工!
(Post76 Android 手機版送出)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

阿定 發表於 2015-3-19 20:36
相當然有,因為臨時起稿,相要回家才上到來,仲未收工!
(Post76 Android 手機版送出) ...

呢期真係好忙喎~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Thanks for sharing ! Just bought express 7 last night. Require to refresh the screen many times and catch the moment when the ticket is available.
Just a beginner !

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

好可惜我 5月尾先去大阪,   玩唔到限定的 BIO

想請問係咪最好預一日全日玩 環球影城 ?  (夜晚個 show 值得睇嗎?)

如果睇埋出返心齋橋果頭大約幾點到?

唔該