設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 神風怪盜kid

[請教] 求有音樂感、厚聲耳機(頭戴式) 推介

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

starchip 發表於 2015-3-17 11:34
原因系什麼? 正常來說不是相反嗎, 理論上preamp的watt數系夠推耳機的, 但系電流不足
照我的理解, 低阻耳 ...

preamp 的輸出本身唔夠 current, 所以低阻平版都有難度,無增益下推高阻也不夠 voltage swing, 會夠聲但無 headroom 下,欠飽滿和收縮,都好難會有厚聲和音樂感可言了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2015-3-17 14:36
我的理解係,無論高或低阻抗耳機都好都需要有足夠的電流去推動,因為電磁通量係同電流成正比。較高阻抗耳 ...

Portable 大耳都是 16ohm - 32ohm 之間,上到 80 ohm 已經比較難用 portable gear 推得好。例如單講耳機,我覺得 HD25-i II 比 Momentum 較好,但用 portable 的話, Momentum 好大機會靚聲過 HD25-i II。

以 RCA line out 標準是 2V 計, 推 18 ohm 的 Momentum 時有 222mW, 推 70ohm 的 HD25-1 II 時有 57mW, 但推 300ohm 的 HD650 卻只有 13.3mW 了!

當然除了阻抗外還要睇 Sensitivity 和其他設計上的條件,但討論重心是 amp 的耳機口輸出的話,阻抗便是最大變數了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

唔系我自吹自嘆.....我自己用緊對VK-1好滿意....阻抗32...但夠力推既話依芍系可以推得好正....我拎依對下部N6即刻變左下個月目標就要入N6
小弟利申用C4既6.3MM直推

銀級玩家

Sony MDR-Z7?

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-17 16:38
Portable 大耳都是 16ohm - 32ohm 之間,上到 80 ohm 已經比較難用 portable gear 推得好。例如單講耳機 ...

其實你都唔錯, 但系低阻平板一定唔系protable吧, 其實要protable, 我覺得sensitivity 一定要夠高, 阻抗反而系其次, 例如he-6, 用手機推連聲都出唔到

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

starchip 發表於 2015-3-18 18:09
其實你都唔錯, 但系低阻平板一定唔系protable吧, 其實要protable, 我覺得sensitivity 一定要夠高, 阻抗反 ...

我的回覆是針對用前級輸出是否有利於推高阻這個說法,所以只解釋前級輸出受阻抗的影響,我是有一再強調要考調 sensitivity 和耳機口的 output impedance 對是否推得好有很重要的影響的!

其實我是有試過用前級接口推耳機一段時間的,但那是 5V 的 XLR 口而不是 2V 的 RCA 口,而據廠方說是設計時有加考慮過這做法來微調的!

Portable 的平版其實也算有的 Oppo PM3 和男人家的 400i 都算是 Portable 寫程之內,但那是以 DAP 或 portable Amp 來配搭而不是手機直推了!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-18 18:52
我的回覆是針對用前級輸出是否有利於推高阻這個說法,所以只解釋前級輸出受阻抗的影響,我是有一再強調要 ...

如果要加protable amp, 就不算 protable 了, 最多算是隨身與家用之間的混合,
其實he-6 可以用綜擴(or後級)來推, he6作為低阻超低敏(仲低過喇叭(汗))的耳機, 非常吃電流, 不過hd800 還是不要這樣玩吧, 畢竟hd800的選擇還有不少, 唔小心燒耳機就大鑊

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

starchip 發表於 2015-3-18 19:20
如果要加protable amp, 就不算 protable 了, 最多算是隨身與家用之間的混合,
其實he-6 可以用綜擴(or後 ...

我是說 DAP 和便攜也可以,電話直推不可以,似乎師兄每次都只睇自已唔順眼個 D,真奇怪!

如果要加protable amp, 就不算 protable 了?

我 prefer 直推,自已也沒有用便攜耳擴,但我認為 便攜耳擴和 DAC/Amp 是 HeadFI 便攜方案中不可或決的部份,我唔用唔代表我唔接受或認同入地用,我尊敬玩綑綁的 HeadFi 師兄,自問無佢地份毅力和堅持,在 mobile 的環境中追求聲音的極致!我初玩 Headfi 時,對三文治/炸彈黨也曾覺得不可思議的,但我入鄉隨俗,而且尊重玩 HeadFi 的先驅和前輩,唔似 D 乜都唔知乜都未試過就係度說三道四的天才!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-19 00:25
我是說 DAP 和便攜也可以,電話直推不可以,似乎師兄每次都只睇自已唔順眼個 D,真奇怪!

如果要加prota ...

不用激動, 只是想交流和表達自己的意見而已, 只是因為protable amp 的輸出個range實在太大, 例如m8和hugo可以推動家用大耳, 但你並不會話k701, hd800 等耳機是protable, 甚至有人帶5-6 kg的炸彈系身, 但我認為已經算不上protable了, 對我來說, protable是至少勉強可以被手機推動, 但也能夠加amp的耳機, 如果令你感到不快, 抱歉