設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[私人收藏] 經典情歌(英文/中文)

鑽石玩家

一位敬重的 Gloria Estefan, 有很多歌曲進入英美十大單曲排行榜. 第一張大碟 "Cuts Both Ways"令小弟開始認識她在1990年, 是因為 "Here We Are" & "Don't Wanna Lose You" etc., 但怎知道這是一生一世的事, 因為經常總是聽她的情歌, 後無來者...這 Miami才女無論創作, 編曲, 歌聲已經成為經典. 昨晚一次又一次聽她的情歌, 令小弟有衝動在這裡分享... 希望那些好似小弟喜歡經典情歌的朋友和比較年輕的朋友可以將經典好音樂留傳下去. 講起情歌, 聽英文歌朋友應該認識她, 因為她的情歌總是有優美的背景音樂, 鍵盤琴弦...

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Norman + 20 + 20 一定要加分
窮小子 + 10 + 10 精彩報告 X 2
lamwaikit007 + 50 + 50
takeishi + 10 + 10 精彩報告
spencerchan1 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

小弟最愛其中一首...音樂鍵盤好正.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 10 + 10 經典, great!

查看全部評分

鑽石玩家

Can't Stay Away From You....digital drum同鍵盤好正.
遲點會分享小弟兩張CD收藏.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

CONGA 係經典中經典 (雖然唔係情歌)!

[YoutubeHD]RBM3RlgjhQQ[/YoutubeHD]

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
psb + 10 + 10 超正!
spencerchan1 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ctmk 發表於 2015-3-15 20:37

C hing, i totally agree with you...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ctmk + 10 + 10 客氣客氣

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Gloria Estefan 我是從這一首歌開始愛上她. 當年睇電視見到的.
無記都有播的. 她為"百事可樂"拍的廣告. 主提曲 "Seal our fate" , 深深地愛上呢首仄.
之於四周圍搵呢隻歌, 幾經辛苦先俾我搵到隻CD-Single, 有remix版的single真係最好.
可以聽到不同的混音. 而且封面又靚. 可惜啦~單曲. 實體的CD-Single已經絕跡啦.
呢家好小有single出啦. 呢個我真係最覺得唔開心既事. 極度遺憾. 希望單曲可以番生就好啦.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
窮小子 + 10 + 10 一定要加分
psb + 10 + 10 超正正正正正!

查看全部評分

鑽石玩家

ctmk 發表於 2015-3-15 20:37

依一首應該是她好早期 Miami Sound Machine年代, 林子祥鐘意到改它變"Lam日記" ...依家她已經沒有唱拉丁舞曲...她2013大碟所有歌曲都是慢歌情歌爵士歌.

評分

查看全部評分

鑽石玩家

takeishi 發表於 2015-3-16 09:38
Gloria Estefan 我是從這一首歌開始愛上她. 當年睇電視見到的.
無記都有播的. 她為"百事可樂" ...

西利西利, 依隻單曲小弟見都未見過...好罕! 她大碟/精選也從來未有過...真系要 google下check check先

評分

查看全部評分

鑽石玩家

有無師兄記得雷安娜這首歌"情盡"?? 這首歌就是出自 Gloria手筆的 "Words Get In The Way". 聽英文情歌朋友應該不會陌生掛...小弟 all-time 菲佛黎, 一首好hit情歌 :

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 10 + 10 超正!喜歡.
ctmk + 10 + 10 超正!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

psb 發表於 2015-3-16 15:29
西利西利, 依隻單曲小弟見都未見過...好罕! 她大碟/精選也從來未有過...真系要 google下check  ...

唔西利唔西利. 其實佢D碟絕對唔難搵架.
呢隻3"吋香港版既CD-Single就難搵D, 當年我重係學生哥果陣買落架啦.
好鍾意呢D舊野. 別有一番味道
衰啦. 呢個系列有SADE架. 當年我無買.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 超正!

查看全部評分