設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[~ 原創影評 ~] 《仙履奇緣 Cinderella》- 影評

禁止發言

電影版揸fit人

arcll 發表於 2015-3-17 09:21
估唔到静雞雞全球已狂收10億港幣,完全KO同期既一夜狂逃
(Post76 Android 手機版送出) ...

人地《Cinderella》有《Frozen》幫拖,《Run All Night》如何是對手?
兩年前《Frozen》已經收咗12億美元,撼贏《Iron Man 3》,仲橫掃兩個Oscar,無論係商品抑或日用品都賺到笑,有咁強嘅強援,開畫梗係穩佔rank 1啦!
況且《Cinderella》係PG,老少咸宜,美國有成3845間戲院,贏面梗係大過評R級、少佢幾百間戲院嘅《Run All Night》多多聲啦,況且《Run All Night》仲未喺其他地區上畫,點同??票房只能夠反映一套戲嘅受歡迎程度, 收得唔代表好睇,唔收得亦唔代表唔好睇,如果唔係,《變形金剛4》應該橫掃7個oscar,狠狠的揮低《BIRDMAN》

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

jayjay 發表於 2015-3-18 16:43

看F1要看數據,圈速快與慢,是勝負關鍵。

看網球要看數據,雙錯誤多與少,或許也是勝負關鍵。

至於看電影的話,版主從來沒有參考IMDB的票房數據,因為無助它的好與壞;反而 IMDB RATING 就有一定程度的參考性。
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-3-18 17:57
看F1要看數據,圈速快與慢,是勝負關鍵。

看網球要看數據,雙錯誤多與少,或許也是勝負關鍵。

imdb同mojo係同公司

THE SAME LOGIC

票房網顯示製作成本嘅大小反映出電影嘅規模

規模大小同套戲好睇與否冇關係
簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

jayjay 發表於 2015-3-18 17:59
imdb同mojo係同公司

THE SAME LOGIC

大作比較多人睇,但一般童話故事少人睇,至少唔係你杯茶,但呢套又出奇地收得唔錯……

小品比較少人睇,但內涵十足,大多票房慘淡,滄海遺珠既命格……

因此,《仙》接近大作,肯定唔係小品,導致個人既「困惑」,未能「一刀」切落去分界!!

「數字」無助我找到答案,「入場」或者「買碟」就可以了!

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-3-18 23:13
大作比較多人睇,但一般童話故事少人睇,至少唔係你杯茶,但呢套又出奇地收得唔錯……

小品比較少人睇, ...

大作唔一定收得

小品票房亦唔一定仆直

童話故事點會唔收得?去年《黑魔后》收咗7.58億美元、《Alice in the Wonderland》收咗10億美元喎,童話係有賺錢命㗎。

我唔鍾意童話同其他觀眾嘅選擇冇關係㗎,
就算多人睇都唔一定代表套戲好睇喎。近期嘅《格雷》夠多人睇啦,家收咗5.46億美元,咪一樣劣評如潮!《變形金剛4》冇人睇咩?俾人閙到狗血淋頭,咪一樣係去年唯一能夠衝破10億美元嘅電影!

就好似多年前嘅小品《Love Actually》、去年嘅《American Hustle》票房都相當理想。

製作成本係量度套戲嘅大小。我睇戲從來唔會理係大作定小品,N年前的英國小品《Melody Fairy》、BBC版《Pride & Prejudice》、《Attonement》、《Billy Elliot》、《Sound of the Music》等,一樣令我睇得過癮。

只要電影拍得好,我都會睇,何必一定要劃分大作同小品呢?
簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

jayjay 發表於 2015-3-19 07:10
大作唔一定收得

小品票房亦唔一定仆直

好一句:只要電影拍得好,我都會睇,何必一定要劃分大作同小品呢?,期待不久既將來看到你與大家的分享啊!

留意版主的用字為「大多」,並不等同「一定」,凡事都有例外。

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-3-19 07:51
好一句:只要電影拍得好,我都會睇,何必一定要劃分大作同小品呢?,期待不久既將來看到你與大家的分享啊 ...

我中文比我英文更差,如果我有誤解你嘅意思,就請不要見怪。

近幾年好睇嘅小品真係少,唔係因為拍得差,係拍得少。如果你唔嫌舊,我都會出影評分享吓我睇過嘅陳年小品,順帶呼喚吓版友睇多啲呢類電影!
簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

jayjay 發表於 2015-3-19 08:17
我中文比我英文更差,如果我有誤解你嘅意思,就請不要見怪。

近幾年好睇嘅小品真係少,唔係因為拍得差, ...

一直以來都好鼓勵大家寫所謂「舊」影評,大部份人都看過的就更有討論價值空間。

這一年的小品都唔少既,只要回顧一下版主既影評就能發現啊!

我們還是讓出空間,這方面的討論就稍移玉步:

「大作」與「小品」,你睇定唔睇?
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... 5&fromuid=82199

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-3-19 08:28
一直以來都好鼓勵大家寫所謂「舊」影評,大部份人都看過的就更有討論價值空間。

這一年的小品都唔少既, ...

Good Idea!
簽名被屏蔽