設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新人加入onkyo之路

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新人加入, 報告下現況先!
小弟原本用開denon舊5.1 amp 配kef speakers,
由01 年玩到而家, 一路都停留係5.1 既階段.
由於成套野都係由朋友介紹, 自己無研究過,
呢套野就咁就玩左8 年.
自從08年頭購入ps3 後進入高清世界.
自已一向都係著重睇戲多過聲音, 所以呢年半以黎無高清音效, 同接受5.1 都無乜問題.
上個月因為房間套mini hifi既cd 盤壞左, 要買套新既, 便上網做下research,
開始睇下影音forum, 個人便身痕了!
於是買套mini hifi 之餘, 仲先後買左部dac, onkyo 707, 早幾日再買部philips 7300 成式點燈.
雖然唔係用左好多錢, 不過都係時候要停一停, 聽真睇真下自己現有器材先再諗升級.
個人黎講係想影音分家, 下一步應該加部兩聲道amp 先, 定係正式換部cdp 先呢?
前置speaker 而家只係用cheap cheap kef coda 10,
有咩前置可以考慮呢? 小弟想影音共用一對前置, 因為無位放多一對!
小弟自問唔係金耳仔, budget 大約10k 的前置應該可以滿足我了!
希望各位大大比d 意見, 小弟可以慢慢實現目標.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

書架定座地?

星級玩家

恭喜加入 onkyo 大家庭~
我覺得如果聽歌, CDP 行第一先, 雖然 AV Amp 的確唔及 stereo amp 好, 但 707 唔算入門機, 而 onkyo 聲底亦唔算係睇戲為主, 所以初初用都 ok 但一定要配 CDP. 當然分家最好, 最衰我無地方分家, 有我都想分
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

進階玩家

707 me too

進階玩家

多謝kenneth師兄意見.
其實買amp 係想買807, 但係而家個櫃只得205mm 高, 放,唔到部一樣高既807, 唯有買707 (但而家得一寸位散熱, 都好鬼熱).
目前用br player 用同軸 connect 部dac 黎聽歌(之前用dvd), 再用analog落amp,
好明顯比用光纖 (而家用hdmi) 直落amp 係分析力高左, 人聲亦無咁乾同短速.
就係因為聽得出呢小小分別, 所以令我想分家.
而想換speaker 目前都係好初步既購思, 未決定要書架定座地好.

星級玩家

多謝kenneth師兄意見.
其實買amp 係想買807, 但係而家個櫃只得205mm 高, 放,唔到部一樣高既807, 唯有買707 (但而家得一寸位散熱, 都好鬼熱).
目前用br player 用同軸 connect 部dac 黎聽歌(之前用dvd), 再用analog ...
madgut 發表於 2009-9-29 14:28

DAC 的確好重要, 靚 CDP 都係靚在果 part internal DAC... 你部係咩 DAC? 如果有番咁上下就可以用住先, 可能一般 CDP 個 DAC 都無你用緊個咁好...
喇叭座地/書架我會睇地方, 地方大座地的確比書架來得好, 但如果地方唔大, 書架應付到, 座地反而太 over 的話, 不如買對靚少少既書架玩, 一樣可以好出色
我用 806, 成十幾寸高都熱到烚烚聲, 不過有師兄話佢過熱會自已熄, 唔駛驚
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄你用邊隻DAC?我都正正係想買DAC

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

買bypass AMP
Naim

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

買bypass AMP
Naim

HP2210 發表於 2009-9-29 16:46

$?????  

進階玩家

小弟用果隻dac 係國產野, 叫musicland md-10.
有人話 (包括賣舊dac 果個人) 粒解碼晶片係萬元cdp 都係同級,
不過我都係聽聲收貨, 幾滿意!
我而家用緊對前置都係座地式, 所以換返一對座地係夠位, 但放多對就唔ok 了.
但有諗過如果買多對書架的話, 可以set 腳係而家既前罝後面,
咁就完全影音分家, 但要搵到一對o岩用既腳先可以了.