設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: googleli

[喇叭組合] Cheap Cheap新手今晚終於執到紙皮箱

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

a. Pink Noise
kennethtcp 發表於 2009-10-1 10:05

好詳細的說明, 而家煲喇叭有個方向!
我之前有玩開耳塞,習慣自己唔聽等佢自己煲了一兩百個鐘
才再次試聽,咁樣比較感覺到進步,如果一路聽住,進步會比較難聽得出
各位師兄煲喇叭係咪都係咁呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

好詳細的說明, 而家煲喇叭有個方向!
我之前有玩開耳塞,習慣自己唔聽等佢自己煲了一兩百個鐘
才再次試聽,咁樣比較感覺到進步,如果一路聽住,進步會比較難聽得出
各位師兄煲喇叭係咪都係咁呢? ...
googleli 發表於 2009-10-1 11:53

的確是這樣!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

都係自然煲好...欲速則不達...享受煲機既樂趣...
matta722 發表於 2009-10-2 02:44

同意!好似睇住佢長大咁!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

今晚加埋塊座地板, 感覺開始有料到,  
不過聽歌中高音感覺仲係唔夠開揚, 睇黎仲有排煲 

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

今晚加埋塊座地板, 感覺開始有料到,  
不過聽歌中高音感覺仲係唔夠開揚, 睇黎仲有排煲 
googleli 發表於 2009-10-8 01:20

慢慢黎啦.......好D野唔急得架!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

透了!

鉑金玩家

唔經唔覺買左差不多一個月, 但一日真係用到的時間都係兩三粒鐘, 係周末先用多D, 經過一番調較, 現在低頻聽起來好舒服.

以前用書架, Subwoofer output較大 3-4 DB感覺剛好, 而家 +1 DB就已經差不多, 前置set Small, 中置set Small, 把SVS拿到皇帝位旁邊, 前置拿盡房的闊度剛好七尺多.

人聲真係好自然好細緻, 旁邊的RX-FX 較大 3-4 DB, 後置RX-1 較大3 DB, 咁就包圍感和定位感可以兼顧, 玩Uncharted 2的時候, 簡直是一種享受, 一開始火車跌落黎非常震撼, 到了西藏村入面的人聲定位, 好似自己真係行緊條村咁, 感覺好真實好真實. 到左被坦克狂轟一關時, D bass簡直正到無可形容, 真係好似自己身在現場咁!

聽歌方面唔開Sub的話雖然潛得唔夠深, 但下下Bass都好實在, 雖然係用51來推聲音有點硬但是聽人聲感覺實在不錯. 我諗而家都未煲開一半, 因為實在聽得太少, 但最估唔到昨晚開左部MTV3000睇電視感覺都係一流, 感覺真的沒買錯這套. 縱使呢一刻呢七隻野同埋隻郵筒因空間所限未能發揮全面實力, 但實在是物超所值. 響呢度cheap cheap新手向各位師兄推薦Monitor Audio Silver RX, 呢套又爆得又聽得, 好似cheap cheap新手我咁又窮又盛, 買唔起6皮幾一套MK, 又或者買得起 B&W 80X 但買唔起接踵而來的前後級, 而且在睇戲和聽歌都在水準之上的喇叭, Monitor Audio Silver RX 真係幾抵玩!

高級玩家

唔經唔覺買左差不多一個月, 但一日真係用到的時間都係兩三粒鐘, 係周末先用多D, 經過一番調較, 現在低頻聽起來好舒服.

以前用書架, Subwoofer output較大 3-4 DB感覺剛好, 而家 +1 DB就已經差不多, 前置set Small, ...
googleli 發表於 2009-10-19 21:39

睇住樓主篇包膠攪到自己都好似去左佢間房咁...親歷奇景