設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hoyin13

[請教] LS50 vs SCM7 vs Toy One

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-3-12 12:54
你咪亂搞人啦~~

我邊有亂搞人呀...我絕對係以用家立場發言架...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-3-12 12:56
咁講返正題, 即係樓主諗呢3隻:
LS50 vs SCM7 vs Toy One

可以加埋 R300 既
不過可能未聽熟關係, 硬係聽落 not my cup of tea...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2015-3-12 13:17
其實...依家嘅ATC...已經親民(易推)左好多...

我都見有 ching 話最新呢個版既 SCM7 已經易推左唔少, 但見佢數字上都幾得人驚, 都係去試下用 under 100w 既amp 推先決定好 d

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

hoyin13 發表於 2015-3-12 13:38
可以加埋 R300 既
不過可能未聽熟關係, 硬係聽落 not my cup of tea...

試多啲唔同牌子唔同形號啦, 或者買active好似Adam A7X咁就唔使諗amp, 玩DAC玩盤就得~~!! {:9_423:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-3-12 14:04
試多啲唔同牌子唔同形號啦, 或者買active好似Adam A7X咁就唔使諗amp, 玩DAC玩盤就得~~!!   ...

Active 就應該未必考慮了, 都係想一直玩 passive 喇叭, 不過以前聽過 Adam d Active speaker 係唔錯的.

我用緊 TEAC 個隻玩具黑膠盤+CD+AMP  之前買係純粹貪方便, 不過因為冇錢 replace 佢, 所以想換左 speaker, amp 先, 之後再換 source

BTW, CHING 我都有你個隻 Carpenters 黑膠

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

hoyin13 發表於 2015-3-12 13:40
我都見有 ching 話最新呢個版既 SCM7 已經易推左唔少, 但見佢數字上都幾得人驚, 都係去試下用 under 100w ...

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... age%3D2&page=17
第164個post...ATC唔係咩洪水猛獸
不過...你比多D佢...佢又比返多D你...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-3-12 10:25
都話咗你比幾多佢食多....ATC尤如一片大海~~~!!!  

無咁既心理準備真係唔建議玩, 因為個過程充 ...

試聽係講緊2009年時, 都係用入門合併如馬仔PM8003, Roksan Kandy MKIII之類, 舖頭把SCM7放係貼近後牆, 的聲焗住焗住, 完全唔離箱, 自問唔夠班玩得好大饅頭, 所以同佢無緣, 之不過如果用其他大功率機可能又唔同講法     
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

hoyin13 發表於 2015-3-11 23:12
咁過份!?

睇黎我聽完後都要打退堂鼓.....

又未必既, 可能師兄會鍾意, 有信心玩得好呢
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ANWKLO 發表於 2015-3-12 18:58
試聽係講緊2009年時, 都係用入門合併如馬仔PM8003, Roksan Kandy MKIII之類, 舖頭把SCM7放係貼近後牆, 的 ...

新款scm7已經易推左
我用moon250i…70-80尺都好夠使
我覺得…除非真係要爆個天翻地覆
否則的話…scm7都唔算太難相處…
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

期待聽晚,星期五晚收工終於可以出去真真正正聽下!

試聽 Speaker List:
LS50
R300
SCM7
Toy One
(Post76 Android 手機版送出)