設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: just_for_uhk

[CD機] CD機 VS blue ray機

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-10 11:08
貴價Bluray機可以賣到過百萬喎!  http://www.cnet.com/news/goldmunds-135000-blu-ray-player/    {:6_168 ...

人都癲。。。。。。

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-10 12:59
冇錯!今時今日想乜碟都聽到,梗係買bluray機啦!

想再好啲,咪加多部DAC囉!

師兄,咁如果 bluray player 駁 dac 再駁 amp.........

咩方案最好聲?Optical? Coaxial ? Or.....?

Thanks !

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

blackcolor 發表於 2015-3-12 12:06
師兄,咁如果 bluray player 駁 dac 再駁 amp.........

咩方案最好聲?Optical? Coaxial ? Or ...

今時今日,科技日新月易,冇話乜嘢方案係最好,好視乎現有嘅材料。

如果以今日嘅技術為例,I2S可以話比較理想,所以 Universal Player -> (I2S) -> DAC / DAC Pre 都算做唔錯嘅方案,當然亦有其他更好嘅方法,但好多都比較專門,唔係咁易玩到。

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-12 12:38
今時今日,科技日新月易,冇話乜嘢方案係最好,好視乎現有嘅材料。

如果以今日嘅技術為例,I2S可以話比 ...

師兄,如果唔玩 i2s ,退而求次可以點樣接駁比較好?

簡單的由 player 去 dac 應該用咩線+接駁方法好?

(最好唔需要再駁上駁上駁........ 先去 dac 啦..........

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

blackcolor 發表於 2015-3-12 13:10
師兄,如果唔玩 i2s ,退而求次可以點樣接駁比較好?

簡單的由 player 去 dac 應該用咩線+接駁方法好?

如果部DAC有buffer或者re-clock,咁用SPDIF或AES都可以;如果冇,最好搵啲有 clock in/out 嘅DAC同player,因為呢幾樣嘢都可以降低jitter。

如果乜都冇,用單體player會實際啲。

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-12 14:45
如果部DAC有buffer或者re-clock,咁用SPDIF或AES都可以;如果冇,最好搵啲有 clock in/out 嘅DAC同player ...

明白哂!

非常多謝師兄用心指教!謝謝!

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-12 14:45
如果部DAC有buffer或者re-clock,咁用SPDIF或AES都可以;如果冇,最好搵啲有 clock in/out 嘅DAC同player ...

師兄,想請教多你少少野。。。

例如金仔既 HS LINK 都係 rj45 頭!如果同其他牌子接駁,有無辦法可以傳送到去解碼?

Thanks !

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

blackcolor 發表於 2015-3-12 22:24
師兄,想請教多你少少野。。。

例如金仔既 HS LINK 都係 rj45 頭!如果同其他牌子接駁,有無辦法可以傳 ...

金仔嘅 HS Link 係自家制式,所以不可以和其他牌子接駁,只可以用番標準制式,而這個標準制式係不能傳DSD資料,其實市面上高級分體SACDP大多數用自家制式的。

黃金玩家

jackt 發表於 2015-3-12 22:51
金仔嘅 HS Link 係自家制式,所以不可以和其他牌子接駁,只可以用番標準制式,而這個標準制式係不能傳DSD ...

明白哂!即係家家各自有自家既制式! (可能我大鄉里之前有的野搞錯左!

因為真係唔係好多機有 clock or i2s, aes 原來都唔咁普及!

即係如果乜 port 都無,就最簡單用返 coaxial 啦!

(漏左講我暫時只想玩好 16/44 / 24/96 .....192 etc. 先!)

十萬分感激師兄詳盡講解!