設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: alleelarry

[~ 原創影評 ~] 《超人類:卓比》全球首映禮.百份百的新仼《鐵甲威龍》

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-3-10 14:16
就等導演既悉心安排好了!

畢竟要接軌本身並不是件容易的事情,正如接手版主一職,當中的苦與樂,能理解 ...

可能Alien3太唔掂(主流意見), 所以如果佢由A2再開始講我覺得唔太難. 而且從佢以前的concept art都係以太空為主, 唔多唔少應該知道大約講咩~~

我自己覺得, 在唔大改A3, A4故事之下, 可以講佢地回程的事. 因為A3 Bishop都有講其實公司最後都有將alien植入花姐身體內, 因此可以設定了太空船已經有異形"等緊佢". 佢就同Hicks +小妹妹 點樣在有限的資源下防守+ 消滅敵人. 如果一定要講AI, 可以講公司可以remote更改bishop AI令佢變奸都得~~(雖然佢得返"半條"人命~~)

不過如果用異形角度出發, 講佢點樣由蟲蟲長大成異形, 去搵"食物" 同"傳宗接代" 分分鐘都幾特別~~ XD

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 精彩分析

查看全部評分

專業玩家

我昨日都睇左早場!對"卓比"的說話好有感覺!記得最深的說話大概是"你做我出來, 但你又唔想辦法去救我?你地D人類就係咁樣架啦.....". 重覆左兩3次!好令人深思....

評分

alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

CMH969 發表於 2015-3-11 09:51
我昨日都睇左早場!對"卓比"的說話好有感覺!記得最深的說話大概是"你做我出來, 但你又唔想辦法去救我?你 ...

又係啊!十足十小朋友發脾氣一樣!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

CMH969 發表於 2015-3-11 09:51
我昨日都睇左早場!對"卓比"的說話好有感覺!記得最深的說話大概是"你做我出來, 但你又唔想辦法去救我?你 ...

所以呢套戲個定位係FOR大人睇, 小朋友唔會明白到佢個意思.

仲有樣野想講...

卓比睇HEMAN...

係咪代表黎緊HEMAN真人版上晝呢...HEHE

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢套戲比我覺得想表達既就係[下一代既做人態度、價值觀、言行舉止等等,就由家長、長輩教導下去,你說黑就黑,白就白],導演用 AI 代替人類做主角,咁就可以 Speed up 一個人的成長過程縮短時間,而且用機械人可以將強化教導過程,用過激行為去表達(反正打不死麻),給大家反思。

評分

alleelarry + 10 + 10 看家心得

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

Hon 發表於 2015-3-11 10:53
所以呢套戲個定位係FOR大人睇, 小朋友唔會明白到佢個意思.

仲有樣野想講...

我覺得導演係睇HEMAN大,所以加左入去姐!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

alleeada 發表於 2015-3-12 14:10
呢套戲比我覺得想表達既就係[下一代既做人態度、價值觀、言行舉止等等,就由家長、長輩教導下去,你說黑就 ...

卓比等於一塊鏡, 反映出人類既種種問題.

評分

alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

Hon 發表於 2015-3-12 15:17
卓比等於一塊鏡, 反映出人類既種種問題.

據說是導演的作風,好奇到異形續續篇又會點?

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

粗人敵卡 發表於 2015-3-8 12:55
今日啱啱睇咗
槍戰相當刺激,劇情上就…麻麻
話搶走卓比嗰位黑幫人物設定好怪,咁為錢但到最後又會想無私犧 ...

同意!個黑幫人物設定係有D騎呢

評分

alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Hon 發表於 2015-3-8 16:33
我係覺得粗口成份都唔少, 對小朋友黎講唔太好.

除左粗囗仲有幕露點