設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lskthomas

[Music Streamer 串流播放機] 有dac magic, 點升級cd player好...

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

呢個已經係Report...
forumboy 發表於 2009-10-8 00:06

進階玩家

你最好自己去聽下...
佢用部CDP--->COAXIAL--->DAC--->PRE AMP--->後級--->Dyna Audio Sp...
你可以compare到用唔同DAC & 用CDP自己解碼既分別...
佢都好NICE...都有D碟試...
30分鐘前後都有2個客買左同一部機... ...
forumboy 發表於 2009-10-8 00:08

我一個月前去買, 2點半就有人係門口等佢開門 (就係我同我個fd !  :p)
我試聽左成個鐘, 期間佢賣出左3 部.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我一個月前去買, 2點半就有人係門口等佢開門 (就係我同我個fd !  :p)
madgut 發表於 2009-10-8 11:40

ching得閒請report....

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

madgut 發表於 2009-10-8 11:40

請....report

進階玩家

下? report? 我係新人唔識report 又無資格report 喎!
最多只可以講下自已聽到d 乜..............
食完lunch 返黎, 同大家分享下喇..............

1萬

黃金玩家

下? report? 我係新人唔識report 又無資格report 喎!
最多只可以講下自已聽到d 乜..............
食完lunch 返黎, 同大家分享下喇..............
madgut 發表於 2009-10-8 12:52

所謂report正正就是,同大家分享下自己的親身體驗,唔使任向資格!

進階玩家

小弟只係新人, 又唔係金耳仔, 又唔係玩得多器材,
實在唔敢寫咩報告,
咁o岩見有c hing 對md10 有興趣,
咁小弟就唔知醜講下自己既經驗喇, 講錯左希望各位高手唔好見怪.

先講當在場試聽情況, 主要係聽原音精選隻碟既頭兩track, 約定同埋bolero,

md 10 同佢部cdp 直出比較, 整體感覺係分別唔大,
換句話講md 10出黎既聲唔輸比呢個價錢級别既cdp.

之後再試md 10 同 06,
呢一刻就即聽得出分別,
首先人聲, md 10 既王菲係企前左起碼有4-5 呎黎唱, 而聲底則分別不大
分析力方便, 雨聲亦比06 更能乾淨清楚咁交待,
再比較tr 2. 既 bolero 就更加分出高下, md10 的樂器層次感及定位都比06好一級之上, 相比md 10, 06的鼓聲明顯重疊了.
聽到呢度, 已經可以將部06 放返埋一邊了.

試聽之間, 已經有兩名客人比錢買, 亦即場開箱試,
而新開箱既md10, 係唔夠佢demo 果部好聲,
我就問佢果部煲左幾耐, 有無改過, 答案係無改過, 煲左一個禮拜,
佢仲話我可以拎走部demo 機添!
當我仲考慮緊, 我後面位c hing 已經比錢拎走部demo 機, 慳返唔洗自已煲機了!
最後試埋條同軸線,
佢一路係用條500幾蚊同軸黎plug 部md10,
再叫佢用條200蚊既黎試,
感覺200 果條出黎d 聲係乾d, 但我自己有線亦唔打算係呢個階段玩線,
所以無理佢淨係比錢拎走部md10 就算.

再講買左返去之後的感覺.
小弟原本係用dvdp > rca > denon av amp > kef speaker,
變成 dvdp > COAXIAL > md10 > rca > denon av amp > kef speaker 黎聽,
一樣係聽返原音精選果兩首,
(結果當然聽唔返出係13 樓時的水準喇, 因為amp 同喇叭都唔係同級.)
用左md 10後最明顯係分析力強左, 空間感亦有改善, 但人聲明顯係denon 聲, 乾乾淨淨, 無乜感情又無乜尾音.

一個禮拜之後換左部onkyo sr707 同blue-ray player再試,
本身707 聽歌係比之前denon 好左, 所以比較係在於用唔用md 10.
bdp > hdmi > av amp > speaker
bdp > COAXIAL > md10 > rca > amp > speaker
張學友把聲, 唔用md10 的情況下係硬d, 亦有小小口乾既感覺,
用左md 10聽就會圓潤d, 滑d, 厚小小.
而聽交響樂亦維持到令我好滿意既定位同分析力,
遺憾係力量方面有小小不足, 不過呢個應該係小弟對喇叭唔夠力之故了!

個人感覺大致係咁多, 有小小意見係聽歌前15-20 分前開左部md 10 暖一暖身先會比較好.

總括黎講我好滿意md10 既表現, 我相信7k -8k 以下既cdp,
係唔會impress 到我了!
所以下一步小弟打算換對喇叭, 暫時目標係b&w 683, 684 或cm7
個人中意人厚聲底同低音要夠, b&w 應該係首選, 要揀呢幾隻model, 主要係budget 問題.
如各位師兄有suggestion 比到小弟, 小弟不勝感激.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
maner394 + 1

查看全部評分

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

實在唔敢寫咩報告,
咁小弟就唔知醜講下自己既經驗喇, 講錯左希望各位高手唔好見怪.

先講當在場試聽情況, 主要係聽原音精選隻碟既頭 ...
madgut 發表於 2009-10-8 14:34

very good report!

銀級玩家

very good report!
lskthomas 發表於 2009-10-8 14:39

very good & detail report x 2....
我買左返一開機就試左Joanna Wang既CD..
發覺加左DAC後D低音無咁有力...d聲未夠detail..
可能係岩岩開機...完全未run-in..
未有時間run-in..所以遲下再report...

銀級玩家

實在唔敢寫咩報告,

先講當在場試聽情況, 主要係聽原音精選隻碟既頭 ...
madgut 發表於 2009-10-8 14:34

想問CHING用緊咩RCA線..??
唔知有咩平價既好選擇(2m)...??