設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 意料之外的收獲

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
同明燈師兄收購左對釘, 用黎墊bd player, 一心諗住叫做有d野墊下, 懶型咁, 點知得到意外既收獲

之前如果有師兄留意我既留言, 應該知道我換左SFH PX Double Run 之後, 一路都有bass over 左既問題, 當去到好低音時會有woo woo 聲出現, 十分困擾, 開頭以為係speaker stand 既問題, 點知將對釘放左落bd player 後, 所有woo woo 聲收晒, 有如換左cd player 一樣, 睇bd 亦覺畫面少了雜訊 (當然呢方面唔及聲音改善咁多), 好奇怪, 明明係聲出現問題, 反而唔係喇叭問題, 而係player 既問題.

星級玩家

呾就好囉, 我都將條 SFH 由 Single-run upgrade Double-run, 不過就無 Woo Woo 聲, 可能 MK 本身薄聲, 依家低音勁咗, 聲音線條收得好有立體感..............
hkp1196 發表於 2009-9-28 10:54

你將你賣仔d 錢去買左另一個新歡.......哈....
其實我都唔明個原理......可能本身Quad 12L2 係厚聲, 同埋我係機下面墊左塊地毯, 另一位公公師兄話墊地毯會令d 聲好死.... 落左釘之後真係唔同晒...

星級玩家

賣咗阿仔, 仲要貼多兩舊先 upgrade 到 Double-run............
hkp1196 發表於 2009-9-28 11:16

但係你d 仔仔女女...我有排都追唔到呢.......

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁西利 !  
係唔係之前d註波都ko曬先 ?

星級玩家

咁西利 !  
係唔係之前d註波都ko曬先 ?
HP2210 發表於 2009-9-28 12:44

9成ko.... 感覺清左同bass 明顯係少左...... 但..好唔明原理在那

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁神奇

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

9成ko.... 感覺清左同bass 明顯係少左...... 但..好唔明原理在那
火機 發表於 2009-9-28 13:07

我都要努力研究吓先

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

火機爺 , 恭喜晒你先 , 聽到都開心 , 終於搵到隻鬼 ! 小弟又有D愚見 : -
1) BDP 加左釘腳 , 相信等同換左 HI-FI RACK 既效果 , 所以 , 一個
   優質既 HI-FI 架 真係 唔慳得 , 強烈建議 火機爺 準備定 $$$$$$
    買 TAOC / SOLID STEEL / ETC . . . . .  HI-FI  架比成套架生用 ,
    圍起上黎 , 每部機都係攤唔到幾多錢 , 千其唔好肉痛
2) 將呢對 ISOCLEAN 轉去 AMP 或 SPEAKER 到 , 另外再買釘比 BDP ,
    但 BDP D 釘腳一定要有得調高低 , 因為可以較返啱個 " 水平 " , PLAYER
    較啱個水平 , 好大可能會有一番新境像