設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chris16828

[請教] 後級選擇

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

chris16828 發表於 2015-3-5 11:58
Ching,

因為我後置D 單元裂開左,所以想換埋PMC 既書架前置,DB1 做後置,等出廳玩既時候都可以唔洗再換 ...

如果繼續玩日本妹, 唯有換"猛" "K仔"果D(不過我未玩過)
但對DB1不如放左佢, 用呢做後置?(蛋仔好聲過佢, 因為部808比5到飽飯佢食, 點會聽到DETAIL)
換曬全套一個系列7.1. 如果你覺得可以玩到一年以上就5使諗搬出廳玩(因為一年後個AV世界已經變曬, 到時全部再執)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

AV WEAPON'S                       MUSIC WEAPON'S

星級玩家

quntinchan 發表於 2015-3-5 12:43
如果繼續玩日本妹, 唯有換"猛" "K仔"果D(不過我未玩過)
但對DB1不如放左佢, 用呢做後置?(蛋仔好聲過佢,  ...

Ching ,

我就係冇咁多彈藥,經常執過晒,所以想換喇叭同加個後級嚟填飽D 喇叭,咁第時要upgrade 都係換部AV amp就可以.....

呢個係我既想法.....

白鑽玩家

大陸野好多時賣料不賣聲
有時唔係抵唔抵問題
係返到唔用問題

PMC長管導低音出哂名難搞
(新款Fact同Bs/Bi會好d不過先問埋幾錢)
有時唔好為推介而推介
其實有幾多人有玩過聽過接觸過PMC喇叭才去推介後級呢 ?

樓主話換DB1+用嚟做後置
話會換埋PMC 既中置+前置
但又無講換邊款PMC? (估計應更高級)
未睇邊款PMC真係無人識得去推薦 ?

如果真係新手又有限筆直就應考慮其他喇叭牌子

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

quntinchan 發表於 2015-3-5 12:43
但對DB1不如放左佢, 用呢做後置?(蛋仔好聲過佢,  ...

師兄完全講出重點
我朋友呢對都戰鬥好長時間

之前朋友另一對低一個型號都唔易搞

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
quntinchan + 10 + 10 你D朋友"對野"都好正喎,.

查看全部評分

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

chris16828 發表於 2015-3-5 13:25
Ching ,

我就係冇咁多彈藥,經常執過晒,所以想換喇叭同加個後級嚟填飽D 喇叭,咁第時要upgrade 都係換 ...

照睇你畢直有4K, 賣左對DB1都有三四K.
執套7.1就窄D, 5.1囉! 或者加多少少"畢直",
然後............眼光光食住樹皮睇藍光!

AV WEAPON'S                       MUSIC WEAPON'S

白鑽玩家

quntinchan 發表於 2015-3-5 14:48
照睇你畢直有4K, 賣左對DB1都有三四K.
執套7.1就窄D, 5.1囉! 或者加多少少"畢直",
然後............眼光 ...

新手玩PMC隋時執條襪帶累身家

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ben13 發表於 2015-3-4 21:17
多謝Ching 建議!再請教E記XPA5 第二代同第一代分別在邊度!

声底更靜更滑。毛燥感明顯改善。
(Post76 Android 手機版送出)
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我買部二手細薄後級,2-channel,惗住提昇聽歌質素,點知一接落去喇叭,好大電流聲好驚即刻熄機。

宜家唔敢再接。

師兄知唔知點解?
Int. Amp: McIntosh MA6900
CDP: Roksan K2+Nordost Heimdall 2 RCA
CAS: Auralic Altair+XLO Signature 3 XLR     
FS: B&W 805D+Inakustik LS2404
PC: Isotek EVO3 Aquarius+XLO Reference 3+Nordost Heimdall 2

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ypchana 發表於 2015-3-7 12:30
我買部二手細薄後級,2-channel,惗住提昇聽歌質素,點知一接落去喇叭,好大電流聲好驚即刻熄機。

宜家唔 ...

我用馬仔7008, kef  r100
Int. Amp: McIntosh MA6900
CDP: Roksan K2+Nordost Heimdall 2 RCA
CAS: Auralic Altair+XLO Signature 3 XLR     
FS: B&W 805D+Inakustik LS2404
PC: Isotek EVO3 Aquarius+XLO Reference 3+Nordost Heimdall 2

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ypchana 發表於 2015-3-7 12:30

宜家唔 ...

買二手後級要試真D,小心 數字台好多環保聯合國...
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i