設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] SONY NWZ-A15 遲來的開箱文 (愛圖者勿入)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

見放假今日比較得聞,我又寫下自己部PLAYER 先。

雖然好似SONY NWZ-A15 都出左好幾個月。不過我個人認為呢部HIGH RES PLAYER 值得寫,個人一向唔鍾意用國磚,另外,價錢平玩HIGH RES PLAYER,我一向覺得SONY 出既PLAYER,係幾唔錯。以約1500 價位買到日牌既HIGH RES PLAYER,已經值回票價。

首先講下部A15 既優點先,SIZE 細,官方資料係
重量: 66g
尺寸: 43.6 x 109 x 8.7 mm

即係大約等於半部IPHONE 5S 咁上下。因為係HIGH RES PLAYER ,所以聽到好多音樂既細節位,最後係佢可以加MICRO SD CARD 加容量,我自己買左張TRANSCEND 64GB 卡,價錢係兩百頭,好抵玩。

缺點係,始終零件所限,推IEM 都尚可,但推HEADPHONE 的話,就無哂力。(基本上,如果用大耳機,最起碼要較3/4 格聲。部機既設計,中規中矩。最後係無TOUCH SCREEN,以2014 年推出既產品來講,無TOUCH SCREEN 確實幾騎呢。

(後記: 買呢部PLAYER 果陣唔知,原來2014 年12 月份出既VENTURECRAFT VANTAM 可以接駁呢部SONY NWZ-A15。呢個配搭我覺得係 可以稱為 “最抵玩高清音樂組合” 因為呢篇文係講SONY 部A15,會集中講返PLAYER。

高清音樂似乎係宜家聽歌既 “進階版”,其實CHEAP CHEAP 地耳機直插電話聽歌都有聲出,但入得呢個FORUM 既,一定係對音樂品味有追求的,”堆BU堆”? 但好多人都因為高清音樂裝置既價錢而欲步,唔係人人聽高清都整部AK PLAYE的嘛,但又唔想拎住舊國磚既肉酸 (呢度可能得罪唔少人, 不喜勿插),今次SONY 就出部平霸來打劫我地荷包了。
A15 係入門級PLAYER,千五蚊可以播高清音樂,雖然唔可以同AK PLAYER 係比較,但作為一個起步點,我覺得SONY 今次DO A GREAT JOB。

比得千五蚊,雖然唔可以EXPECT 太多,但其實我覺得以同類價位來講,算係咁。WIFI, APPS,都係無既。想駁SPORTIFY, KK BOX, NFC ? 都係無既。FM 收音機, 係有既….仲有可以駁BLUETOOTH。

個SCREEN 係2.2 吋,320X 240 PIXEL,無TOUCH SCREEN,以呢個尺寸同解像度,2014 年既標準來講,你識COMMENT 啦。

如果控制,就會返實體制。真係好新鮮,好多年無用過PHYSICAL BUTTON 控制GADGET 。鑽石形BUTTON 控制播歌同大部分操作。

BACK 同埋 OPTION 呢,都係在機身正面,機身右邊係控制VOLUME, 同埋LOCK 。

左下方係3.5MM HEADPHONE JACK,然後係SONY 專用既DATA 和USB 充電插頭。

機身設計重視功能,唔花巧,因為本身部機好細。另外,機身鋁質金屬面,手感唔錯。但留意機背非鋁質, 似係膠,咁就打返個折。當然,千零蚊,好難同ZX2, F886 去比較。但最少A15 夠細部,呢個先係A15 既強項。

SONY 聲稱A15 係全球最細, 最輕既高清音樂播放器。我相信都係,因為我去舖頭試機,都搵唔到有部機細過佢。有時我貪方便放O係袋入面,因為SIZE 太細,都唔覺得部機浪下浪下。

講返部機操作,因為佢唔係行ANDROID,開機熄機速度超快,5秒內可完成。另外,MENU超簡單,搵返相關內容和SETTING 無難度。

入歌方面,如果係內置的16GB,只需用返跟機條USB 線駁電腦DRAG AND DROP 就得。如果係MICRO SD CARD,就要另外入,無得DRAG AND DROP。

我就攻頂,買左張64GB MICRO SD CARD,即係TOTAL 80 GB。檔案方面支援MP3, WAV, AIFF, WMA, AAC, HE-AAC, FLAC and ALAC.,SUPPORT 唔到DSD, (如果得就真係無敵)

呢個年代,無TOUCH SCREEN ,真係OLD SCHOOL, 岩岩用果陣自己慣左TOUCH…..OPTIONS 有幾個PLAYBACK MODE

最簡單的話,有得SET EQ,另外,可以較ClearAudio+, 聲音聽落立體D, 同埋動態方面,聽落多返少少。

另外,仲有幾個MODE 可以較,我稱為騎呢MODE, 買得HIGH RES PLAYER,點會較呢D 咁騎呢既OPTION,都唔知邊個諗…DANCE MODE, 可以調較節拍。KARAOKE MODE 可以調低歌入面既人聲,等你盡情高歌。咁多MODE 較,買得HIGH RES PLAYER,緊係乜都唔較,聽返原音啦。

我聽DAFT PUNK 既 GET LUCKY ,節奏感係幾好,同埋聽多好多DETAILS。

整體高中低三頻都相對平衡,唔會話偏側去某段。呢部高清PLAYER都係以出返哂DETAILS 為目標,唔會機械聲,亦唔會過份地聲底薄。

呢部A15, 以HIGH RES PLAYER 來講,絕對交到功課,播樂器聲,絕對無問題,由於無特別調聲,所以絕對忠於音樂檔案既細節,當然要PICKY D 既話,動態方面同高端既PLAYER 來講,尚有一大段距離。

以同價級別比較,絕對可加入BEST BUY LIST,聽到高清音樂,淨係呢點已經夠哂,其他方面都係送既。唯一係無TOUCH SCREEN ,呢樣係我最唔LIKE 既地方。

作為入門級HIGH RES PLAYER,A15 絕對值得買。如果想升級,我會用佢駁VANTAM,粒DAC 同OP AMP 可以用返VANTAM,有得升頻之餘,又可以改OP AMP,岩岩VENTURECRAFT 出左粒OPA627BM,仲有一向好多人玩既MUSES02 都可以換。

如果唔想咁”重裝備” 出街,A15 夠哂輕巧。有時搭車只係想聽下收音機,A15 我就會單獨用,如果SERIOUS LISTENING, 就會駁返部VENTURECRAFT VANTAM。

評分

參與人數 11威望 +146 金錢 +146 收起 理由
hiyori + 40 + 40 用家心得
william02 + 10 + 10 精彩報告
war2 + 10 + 10 一定要加分
blackcolor + 10 + 10 用家心得
alleelarry + 20 + 20
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
WallerHomie + 10 + 10 精彩報告
keigo912 + 10 + 10
斯路 + 10 + 10 精彩報告
chowyeung + 10 + 10 用家心得
ELVIS831 + 6 + 6 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

師兄既開箱文好詳盡, 真係要俾個Like你!
始終A17 係入門級Hi-Res Player, 而且賣點係輕薄便攜
雖然功能唔多 (冇touchscreen), 但做好音樂方面就夠喇
而且師兄駁Vantam數碼輸出玩升頻, 依個組合又的確唔錯喎!!
如果師兄真係想要Touchscreen又薄身又接駁Vantam,
可以試下玩I Pod nano + Vantam, 我有朋友都係咁玩法
不過要睇下師兄聽開咩格式音檔 , 因為Apple 唔支援FLAC

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

ELVIS831 發表於 2015-3-1 17:10
始終A17 係入門級Hi-Res Player, 而且賣點係輕薄便攜
雖然功能唔多 ...

今次賣點係HI-RES同食到SD卡
APPLE完全無呢兩樣野喎
加上遲下又有新AMP支援A10系, 可玩性高好多
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

新仔玩家

師兄報告好詳細,我亦都好認同Sony A10系列可以放入Best Buy List度。機仔細細,有得禁掣,推入耳式耳塞,特別係動鐵耳機時,表現亦交足功課;始終暫時睇黎,便攜產品既性價比跌幅隨住價錢上昇而增大,我自己就覺得Sony A10系列可謂黑馬,以便攜機驅動入耳耳塞為提,不論係性價比抑或實際質素亦好見得下人。

對我自己比較大既顧慮會係Sony自己既染色,有一定主導性,我自己就未係太喜歡。

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

雖然係入門級player,但師兄都好有心分享。
服役中WM1Z + Ten5

星級玩家

ELVIS831 發表於 2015-3-1 17:10
雖然功能唔多 ...

多謝師兄.....

初試牛刀....學人寫評測...
希望大家鐘意....

A15 ...比起IPHONE...就係可SUPPORT FLAC...同24/96...
唔駛裝ONKYO HF PLAYER...
IPHONE 就*嬴介面啦

呢個亦係其中一個原因點解我買部A15 啦

星級玩家

guppyguppyguppy 發表於 2015-3-2 23:45
今次賣點係HI-RES同食到SD卡
APPLE完全無呢兩樣野喎
加上遲下又有新AMP支援A10系, 可玩性高好多

係呀...可以插卡呢下真係無敵....

最初我都諗究竟買A15, 定係A17

A15 就計落加MICRO SD 平D
A17 就機身多D 顏色選擇...

A10 系...可以插VANTAM....都唔駛等其他DAC AMP 出啦...輕身得來兼容性夠多

星級玩家

斯路 發表於 2015-3-4 09:52
師兄報告好詳細,我亦都好認同Sony A10系列可以放入Best Buy List度。機仔細細,有得禁掣,推入耳式耳塞, ...

係呀.....

我覺得A10 系列真係應該入BEST BUY LIST...

可以俾多D 入門級HEAD FI 朋友玩.....

哈哈...唔係人人買得起AK PLAYER...

星級玩家

keigo912 發表於 2015-3-4 13:09
雖然係入門級player,但師兄都好有心分享。

係架....

我不嬲都覺得HEAD FI 唔係價錢貴就一定係好野....

我呢排最常用就係

PLAYER: SONY A15 (日系)
駁DAC AMP: VENTURECRAFT VANTAM (日系)
駁BALANCED AUDIO CABLE (VENTURECRAFT 2.5MM -3.5MM PCOCC) (日系)
再駁 V-MODA M-100 (美系)

暫時呢個組合, 我最滿意...價錢又抵玩...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

jonathonpower 發表於 2015-3-5 09:20
係架....

我不嬲都覺得HEAD FI 唔係價錢貴就一定係好野....

影張相放上來分享下嘛
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章