設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手RIP CD 一問

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新手, 講少少前提廢話先~!
我一向用開電話&值幾百一千(已經覺得又靚又貴)嘅in-ear耳機聽歌,
歌源都係由CD轉做mp3 & 網上嘅mp3 & youtube轉mp3 嗰d....
用mp3 嘅原因係因為"細" 同埋我唔識其他file...~!

上個月我個earphone 斷咗, 經朋友介紹, 買咗um pro50 聽手提(mp3), 感覺, eee....OK 喎~!!
咁我見橫掂都想買player 好耐, 咪問埋佢ipod d 野, 點知佢介紹咗AK 俾我,
佢本身有AK120, AK120 titan, AK120ii 同埋 AK240, 其中有個係金色, 但唔記得邊個係....
咁佢緊係借個120 俾我啦, 我一聽.....fucking shit.....OK 爆啦~!

所以, 幾經考慮後, 我上個月就買咗 AK120 + UM Pro50 嗱,
歌源一律透過notebook 用 foobar2000 將CD 轉咗做 flac (而家先知咩係flac)...開心使用中~!
anyway, 我發現我除咗有百幾二百隻普通CD 外(由執迷不悔開始買CD買到而家, 只係中間斷咗幾年無買過, 哩幾年先再買返),
原來我仲有幾隻 24bit 嘅"K2HD mastering" CD (即係個盒係黑底金邊嗰d 呢),
同埋仲有D 所謂嘅24bit但又唔係K2HD 嘅CD....~!

我試過用iriver plus4 同埋foobar rip, 但出黎都係16bit...個size都係20-30mb, 朋友話唔會係24bit size 啦~!!
我亦試過喺foobar 揀 "24bit", 點知仲明顯地差咗~!!

而家小弟嘅問題係:
1. 請問嗰D K2HD 本身係咪24bit呢? 如果係, 我點rip 呢?
2. 請問我日後睇碟揀碟時, 我從何得知嗰隻CD 本身係24bit 呢? 而唔係upsampling 呢...
3. 請問如果唔介意個容量, 你地會選擇wav 定 flac 呢? (純粹八下)

小弟不才, 求答覆, 謝~!!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

1. 請問嗰D K2HD 本身係咪24bit呢? 如果係, 我點rip 呢?

CD 只有16Bit

2. 請問我日後睇碟揀碟時, 我從何得知嗰隻CD 本身係24bit 呢? 而唔係upsampling 呢...

CD 只有16Bit

3. 請問如果唔介意個容量, 你地會選擇wav 定 flac 呢? (純粹八下)

WAV

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

CD 規格係 16bit 44.1kHz,所有自稱24bit的CD只係純製作過程,即remaster混音時才用24bit音源製版,到最後生產成CD都只會downgrade去16bit 44.1kHz,所以你點樣rip都唔會超出 16bit 44.1kHz規格。唯一例外的只有HDCD,不過而家好少見啦! 如果你要rip高清格式碟,只能向SACD / Pure Audio Blu-ray Disc埋手了。

星級玩家

PCM.DSD 發表於 2015-2-24 18:16
CD 規格係 16bit 44.1kHz,所有自稱24bit的CD只係純製作過程,即remaster混音時才用24bit音源製版,到最後 ...

明白~!!

其實我有 Eric Clapton "Chronicles" 嘅普通版同HDCD 版,
亦有 Eagles "Hell Freezes Over" 嘅普通版同K2HD版,
同埋Pink Floyd, 陳奕迅, 陳慧嫻, etc......同碟嘅普通版同"升級版"....
講真, 係有分別, 真係聽得出有分別.....但, 唔望player就咁隨機揀歌, 係估唔中的~
亦未至於會 "嘩嘩嘩" 嘅感覺...~!!!

而家經師兄答覆, 我明白了~!
所以, 我個人確實更加係唔會追求 "升級版", 之前買係純粹因為屎忽痕, 無其他原因~hehe!

亦因此, 請問, 有D 網頁話有佢地有提供24bit 嘅歌, eg. hifitrack.com,
請問嗰D 係真24bit 定係都係摸仿24bit 架呢?

因為如果係"真24bit", 或者係"真高音質", 什至係所謂嘅DSD, 只要本身係真係好音質, 我本人係好樂意上網購買的~!

星級玩家

bbocram 發表於 2015-2-24 18:14

CD 只有16Bit

明白明白......只要記住, CD 只得16bit....okok

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

perrybee 發表於 2015-2-24 18:45
明白~!!

其實我有 Eric Clapton "Chronicles" 嘅普通版同HDCD 版,

網上寫明係24bit而又係正途買返嚟就應該係24bit, 而DSD又係另一種format要睇你部機可唔可以support到~~!! {:9_423:}

簡單啲諗, 歌曲錄音製作都有唔同水準質素, 本身錄得唔係幾好既歌就算係做到32bit都未必好聽, 但一首錄得好既就算16bit都可以好正, 唔使太追求幾多bit, 聽歌應該以歌為先, 當然如錄音時已經係DSD, 玩DSD就梗係最好聲啦~~!! {:9_407:}

星級玩家

ykluk 發表於 2015-2-24 19:13
網上寫明係24bit而又係正途買返嚟就應該係24bit, 而DSD又係另一種format要睇你部機可唔可以support到~~!! ...

我又唔追求個bit 數嘅, 我都有清聲嘅陳奕迅同擦聲嘅陳奕迅, 哈, 激死~!