設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: percyt156

[後級擴大機] 換走曙光EL 34

鑽石玩家

manley係好機,我用過100w,除了聽搖滾較淋唔夠狠勁,樣樣都表現好好,爆棚都掂。

david manley愛用12at7,好聲又好平,細膽係第一級放大,換膽音色效果會較明顯。

jj我以前都用過,藍玻璃抵玩,eh平均一般,新金獅會較生猛,但el34隻膽本身偏柔美,莫強求。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
percyt156 + 10 + 10 認同到一個點呀!!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

smalltortoise 發表於 2020-11-24 06:50
師兄,E34L幾多錢?冇貨的E34L ll二代又幾多錢?聲底如何?  邊閒系白店?麻煩pm吧! ...

EL34 II has fuller low mids and low end but does not lose headroom in the high end. Stronger than regular EL34 but not as aggressive as the E34L.
Source: JJ website.
我睇外國forum 都認同以上。

我E34L blue 頭50個鐘好辛苦,高丶低音好出,但中音唔夠「膽」味唔夠質感。近100個鐘好咗,仲試緊...

本土價同online shop 一定差好多,志在支持同交流吓。我PM你。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2020-11-24 17:21
manley係好機,我用過100w,除了聽搖滾較淋唔夠狠勁,樣樣都表現好好,爆棚都掂。

david manley愛用12at7 ...

manley係好機但少人知!
我就好滿意!爆棚我會轉五極! 我諗一般都幾難埋到身!!
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2020-11-24 17:21

david manley愛用12at7 ...

借問邊枝 12AT7合Manley 100W Monoblock ?
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100