設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 換左銀線之後有底噪

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊對 UM2RC,最近換左條純銀線,係好聽左,但底噪亦大左....
可以點做?

唔該晒。

黃金玩家

應該player問題, 換線後靈敏咗聽到以前聽唔到嘅底燥?
可能可以試下用/換耳棉?
咩player?

見習玩家

dlmc 發表於 2015-2-22 02:02
應該player問題, 換線後靈敏咗聽到以前聽唔到嘅底燥?
可能可以試下用/換耳棉?
咩player? ...

sorry, 講得唔清楚....

player 係 DX50, AMP 係 ACL cruise。
直駁 Player LO 或者 PO 都無底噪,係駁部 amp 先有。而之前原裝線係無底噪既,連對 ER4P 都無底噪。

用緊兩節矽膠套,因想收緊 D 低頻,所以無用棉,一直都只係用白色矽膠套。

鉑金玩家

我都用過dx50,直出po肯定有底噪,lo就唔記得有冇。
amp有底噪一d都唔奇。而換線可能因為解析高咗所以
聽得比較清楚,但原線肯定唔會無底噪,你可以試深
夜寧靜環境聽一定會有底噪

見習玩家

我唔係直駁既,總覺得有個 amp 控制力好 D。
可能原線都有既,不過就真係呢條線特別覺。
曾經好似聽過話加條阻抗線就可以去左 D 底噪,但又聽過話唔同阻抗都有唔同聲音...

咁其實係咪加條阻抗線就得?
因為我都有條 ER4P,咁我就咁加條 P TO S 落去就得?
最鐘意一雞兩味.....

黃金玩家

歸根究底可能應該換player, 但當然換player就投資大了又聽感大變了

銀比銅阻抗低所以可聽見的雜訊多了,加阻抗線推返高阻抗是可以減雜訊但聽感也會小變,但不失為一個低成本解決方法
但由銅線 > 銀線+阻抗 整體究竟是變好定變差了就要你聽過先知

(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

dls2046 發表於 2015-2-23 21:05
我唔係直駁既,總覺得有個 amp 控制力好 D。
可能原線都有既,不過就真係呢條線特別覺。
曾經好似聽過話加 ...

ADL是有很大底噪, 底噪量在便攜器材中數一數二, 幾乎除了ER4S/B 之外所有入耳都會聽到
一定多過DX50直推

基本上只有三個方案
1. 換AMP或用DAP直推
2. 換耳機
3. 加抗阻插

反正有er4p 用 p to s 試用於um2亦無妨
而你提到"控制力"
其實加阻抗插加大了輸出抗阻, 正正會失去控制力而且導致聲音扭曲
變化有會幾大就因耳機而異, 所以一定要試過才知, 效果不一定太負面

個人建議是賣了ADL升級耳機或DAP

見習玩家

其實提到控制力我都唔知準唔準確......或者咁形容...
因為我比較喜歡聽 D 港樂X歌手既歌,就以剛剛咁啱聽到 港樂 X 克勤果隻傳說為例。右邊有支大提琴定低音提琴(木耳分唔出...),應該係彈唔係拉既,因為 D 係可以一粒一粒咁出既,如果 DX50 直出就會一暈暈咁出,收得好慢拉得好長,但加左 amp 就雖然細聲左,但會係一下一下,有收到既,有 D 位係兩聲連出,DX50直出係好似一拉變調咁因為中間無收細,但加左 amp 就聽到係彈左兩下。左中後既定音鼓都有咁既情況,加左 amp 尾音收得快 D。唔知呢 D 係咪叫控制力?
我用低音樂器黎比較係因為我 D 耳機都唔強於低音,所以好唔好聽都唔關耳機事,加上我又唔太鐘意暈下暈下既低音,一定好覺好礙耳。如果聽支長笛同 D 號角分別其實唔大,都好聽。

講返放野換野......師兄有咩介紹?其實我手上既野全部都係二手入,三手出都唔會差幾遠蝕幾多...
我成日以為自己鐘意冷野,因為鐘意高分柝力、中高音、人聲,但點知入左既其實都唔算好冷.....
而家有既
DAP: DX50, 之前用 cowon S9
AMP: ADL Cruise, 之前用 Fiio E7
耳機:UM2, ER4P, K712pro
除左部 ADL 係未試過就入(呢部見幾靚仔,當時個價又好低,睇外國評價唔錯推力又夠大就入左....),其他都係試聽過之後入二手既,所以我一直以為自己鐘意冷,但點知唔少人話我套野其實好暖....我真係唔識分.....