設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: heloleo

[DAP播放器] 今日蘋果 講堅持靠食腦 16-bit港產靚聲

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

價錢算OK既,,等下部作品,,家下市面上PLAYER 好多,,
睇SPEC 就麻麻地

高級玩家

作為成3000 蚊既土炮,16BITS少左D
小弟係電腦工程師,係成本上,佢部機D 硬件可以支持到24BITS但佢一直強調16BIT已經好好(好到同24BITS一樣),
明顯地,呢個係佢既藉口。因為佢造機技術未及其他廠,只有能力做到16BITS,所以就話16係好好
以現家佢既SPEC同第一部出既機黎計,要低於$1500 先會有競爭力。如果唔係我買日本SONY好過啦。

黃金玩家

danielnkf 發表於 2015-2-18 10:55
小弟係電腦工程師,係成本上,佢部機D 硬件可以支持到24BITS但佢一直強 ...

kickstarter都集資啦,如果呢部16/44.1係ok, 貴少少當支持吓土炮細brand都好啦。
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

外型唔好似電話真係死梗呢d設計。另外最少也要24bit吧,16bit ipod會更吸引我

黃金玩家

beastbill 發表於 2015-2-17 15:05
http://passionforsound.lachlanfennen.com/?p=1414

外國測試報告,評價正面,用了動鐵及動圈耳機聆聽皆有 ...

個review唔係話佢play到24bit咩? 我估佢係指大家不需要執著24bit, 而不是它不能24bit.
好多時記者會曲解受訪者原意...

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

dlmc 發表於 2015-2-18 13:58
個review唔係話佢play到24bit咩? 我估佢係指大家不需要執著24bit, 而不是它不能24bit.
好多時記者會曲解 ...

24bit播到可能係resampling軟解出黎...我唔好彩問左幾次都無機試...
「身構えている時に、死神は来ないものさ」

專業玩家

danielnkf 發表於 2015-2-18 10:55
小弟係電腦工程師,係成本上,佢部機D 硬件可以支持到24BITS但佢一直強 ...

同意師兄講法
硬件上係support到24bits
但只強調16bits聲係好好
一:佢唔夠技術
二:慳返時間/成本
不過部機唔平 差唔多3000 一街代替品

鉑金玩家

消費者口說支持,但荷包很誠實,待時間驗證罷
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

銀級玩家

由聽開陳奕信16-bit夾硬轉去聽24-bit蔡琴就誇得制, 雖然未普及但又不致於只有老歌,林奕匡高山低谷都有24-bit啦!
TV:SONY KD-55A8F
AMP:Yamaha RX-V2065
BDP:XBOX ONES
HTPC:i5 Win10 N1070
LCD:LG D2792P
NAS:Synology DS207
7.2NHT ST4,SB3,SC2,SB2,
SUB MK SB12&老秦3112DPlus

鉑金玩家

24BIT真係越黎越多而且同16BIT分別大過  24>DSD