設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[請教] 小學雞集思廣益帖 - 炒豆聲既處理

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-2-25 15:39
個結果就係佢AB test時打暈自己, 當自己無買錯嘢呃吓自己就好開心喇, 跟住再入多部金仔, 三部AMP串埋當叉 ...

三部AMP招呼一對喇叭似乎誇張咗啲喎

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-25 15:07
小寶老豆...唔使擔心...AB過之後...依然都係月亮勝出
我兩部都係真金白銀買嘅...所以無需作假...放心用部 ...

.... 快 D 另外出包膠post喇~~~

咪鬼騎劫6爺個黑膠帖...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小寶老豆 發表於 2015-2-25 16:32

佢騎咗幾廿版啦~~ {:9_436:}

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

MOON 250i + ATC SCM 7  VS  NAD 3020i + ATC SCM 7
首先...之前我已經講過...250i 聲底較純...低噪較低
哩兩樣野...對於一部AMP嚟講非常重要
所以...未正式AB之前...其實已經有左基本答案...
其實...MOON 250i 一開始已經係大"蝦"細
但係...NAD 3020i亦不甘示弱咁解啫...

我本身係喜歡細音量聽歌嘅人
即係果種扮high...喜歡"夜媽媽"坐喺安樂椅...手執一杯紅酒
然後...細細聲聽歌嘅人
但係...當你細細聲聽歌...部AMP嘅推力就唔可以盡情發揮
亦令到...唔同級數嘅AMP距離可以拉近

ATC SCM7比我感覺係一對穩重形喇叭
雖然爆得...不過...並非係又爆...唔係又爆果種
有需要嘅時候...佢就可以爆比你睇
無需要嘅時候...佢就斯斯文文...溫文儒雅
而且...SCM7擁有一種其他喇叭少有嘅高密度中音
哩D就係SCM7吸引我嘅原因

MOON 250i + SCM7...就出現一種聲音純正
不慌不忙..."淡淡定、有錢剩"嘅氣度
當音量一直提高...越顯出大將之風

NAD 3020i + SCM7...就出現一種蠻勁衝力
聲音帶一點粗糙...但有活力
當音量一直提高...越顯得"亂"...但...竟然無腳軟感覺

當細音量嘅時候...NAD可以將與MOON嘅距離拉近不少
因為...MOON於細音量嘅時候
佢嘅淡定...變成佢嘅弱點...顯得有D斯文過頭
NAD嘅蠻勁則變成估計唔到嘅優勢
細音量嘅時候...NAD可以帶比SCM7一種活力
如果...真係要論級數...MOON 250i 一定比NAD 3020i 高級
但係...於特定情況之下...MOON並非壓倒性勝利
再加上機齡 & 價差...就更顯出NAD嘅"抵玩"

如果MOON 250i 嘅表現值$12000(MOON 250i 機價)
NAD 3020i 嘅表現應該值$6000以上(即係超過MOON 250i 一半嘅身價)
但係...現實中...如果搵到NAD 3020i...可能$600都攪得掂
就係價差(C/P值)問題...令我覺得MOON 250i 給比下去
唔知係...依家嘅ATC真係易推左...還是NAD 3020i 真係咁好力
我只能話...如果閣下又係用緊ATC SCM7
又未搵到啱心水嘅AMP...不妨搵部NAD 3020i 玩下
消費只需一千幾百...唔啱心水亦唔入肉
今次經驗...令我覺得NAD 3020i 真係一部值得擁有嘅AMP
陪伴左我超過廿個年頭...依然可以顯出佢嘅"傲氣"
可能連NAD自己都未必可超越3020i 嘅成就...

評分

參與人數 7威望 +90 金錢 +90 收起 理由
keke323 + 20 + 20 打咁多字.....點都要比啦
fungl + 10 + 10
momolee + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 20 + 20 寫咁多字, 梗加分比你啦~~!!
garranho + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
HenryHou1 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小寶老豆 發表於 2015-2-25 16:32

啱啱出左啦...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ykluk 發表於 2015-2-25 16:33
佢騎咗幾廿版啦~~

唔係點做騎士團中堅份子...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-25 17:28
MOON 250i + ATC SCM 7  VS  NAD 3020i + ATC SCM 7
首先...之前我已經講過...250i 聲底較純...低噪較低
哩 ...

E 個 PK 賽真有趣...  

不愧為當年 CP 值機皇...

Quote from Wiki
The NAD 3020 is an iconic stereo integrated amplifier by NAD Electronics, considered to be one of the most important components in the history of high fidelity audio.Launched circa 1978, this highly affordable product delivered a good quality sound, which acquired it a reputation as an audiophile amplifier of exceptional value. By 1998, the NAD 3020 had become the most well known and best-selling audio amplifier in history.

http://en.wikipedia.org/wiki/NAD_3020
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小寶老豆 發表於 2015-2-25 17:57
E 個 PK 賽真有趣...   

不愧為當年 CP 值機皇...

你都整部玩吓啦...有限錢啫...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-2-25 15:37
大家咁啱都係咁上下入黑膠盤, 都無話邊個毒邊個既~~??!!  反而我都幾想去你屋企家訪, 見識件件 ...

如果你唔介意我聽歌環境得嗰幾十呎空間,又細又亂到冇朋友! 可以安排喎。
因我都想知可以有咩改善!
已PM你我的電話! 我住旺角花園街那邊!
超級窮人新手

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢部NAD我都用過,當時二手買返嚟推Spendor SA1 都OK架! 最後壞咗一邊Ch,賣咗!
超級窮人新手