設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: garranho

[討論] 一個新手對黑膠與CD的感覺

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-17 21:51
type III咁平嘅...
點解type V唔係咁嘅價呢...

我讀中學時Type V剛出,連中學生都識有乜計唔貴?
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

percyt156 發表於 2015-2-23 10:30
我讀中學時Type V剛出,連中學生都識有乜計唔貴?

但係依家嘅價...真係有d過分
幾千元...買個全新mc頭都已經唔差
仲需要買個成廿年嘅mm頭?
如果...真係一定要mm頭+一定要shure的話
我會話...比得起錢...不如搵個ultra 500好過啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2015-2-24 12:07
但係依家嘅價...真係有d過分
幾千元...買個全新mc頭都已經唔差
仲需要買個成廿年嘅mm頭?

睇怕都要交唔小學費先得!
超級窮人新手

專業玩家

Welcome to Vinyl World!

銀級玩家

ilavbnm 發表於 2015-2-17 21:59
但係都唔使同TYPE III差咁遠啩...

SHURE V15 TYPEIII當年我買$3百幾.
十幾年前旺角音響(仲係2/F年代)SHURE V15 TYPEV MR賣$1300內.
如果EBAY咁貴不如上MC頭.
高頻細緻好多
http://karryykwai.blogspot.hk/

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

伏喱哩 發表於 2015-2-27 15:40
十幾年前旺角音響(仲係2/F年代)SHURE V15 TYPEV MR賣$1300內.
如果EBA ...

都搵過一排, 啲Shure V15 Type III/IV/V 最平都要$1300 - $3xxx - $5xxx...... 仲未知隻針得唔得使唔使再買針....針都要幾舊千幾......

有咩MC頭好推介? $3-5千都接受到既.....

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

伏喱哩 發表於 2015-2-27 15:40
如果EBA ...

師兄好多古董野無得講"以前"架啦,
唔講咁遠, 我講2年前, 當時一支VT25只賣300蚊, 但今年要680起,高質素的叫價800蚊一支!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2015-2-27 19:08
師兄好多古董野無得講"以前"架啦,
唔講咁遠, 我講2年前, 當時一支VT25只賣300蚊, 但今年要680起,高質素的 ...

Shure 唱頭我淨係識95E,如無記錯當時我買唔使2佰!
超級窮人新手

鉑金玩家

ykluk 發表於 2015-2-17 09:59
咁我咪帶動緊post76玩膠膠既風氣~~??!! 等我叫大王睇多啲post, 毒埋佢先~~!!  

有個盤開始身痕 ...

想問師兄有咩純銀RCA線介紹?
manbbb

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

garranho 發表於 2015-2-28 00:16
Shure 唱頭我淨係識95E,如無記錯當時我買唔使2佰!

當年入門係55E, 中級係95E, V15係高級。
今時今日如果要玩當然係玩高級頭啦, 正如玩膽就玩高級老膽,不玩復刻膽。
不過正如伏師兄講,咁貴不如直接玩MC頭,玩Shure其實情義結多於一切。