設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

讚助版主

XPR 發表於 2021-7-18 13:05
威廉sir 請問一下  
你點睇 Dynamic EQ  呢樣野,   
Audyssey 預設都係 開 的,  外國都有好多討論都叫人  ...

Hi XPR ,

Audyssey Dynamic EQ:
考慮到了人的感知與室內聲學效果這個因素,解決了音量下降時導致環繞和低頻音質下降問題。意思是在小音量時增加環繞(包括天空聲道)和超低音聲道的音量以補償人類聽覺在低音量聆聽的缺失。大約在 -20dB時可用上,再大音量時 Dynamic EQ 會改變音場整體平衡。也可參考以下視頻 :

Denon1

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
XPR + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用denon 2600,發覺中置喇叭睇netflix時人聲好细聲,我較大聲D人聲ok時但其他聲音非常大聲,完全係唔合比例,但用ps4睇blueray時和睇電視人聲又適中喎,之前已經用支咪自動調校咗一次(如圖),想請教怎樣解决,thanks!

讚助版主

benny09 發表於 2021-7-22 22:13
我用denon 2600,發覺中置喇叭睇netflix時人聲好细聲,我較大聲D人聲ok時但其他聲音非常大聲,完全係唔合比 ...

Hi benny09 ,

你可以在觀看 Netflix 時用遙控按 "OPTION" 鍵,跳出另一視窗,調整 Channel Level Adjust 中的 Center 聲道,這便只在音 Netflix 的輸入增加中置音量而不會影響其他輸入的聲音。

Denon1

星級玩家

威廉Sir,,
6500 自從upgrade 左之後,用唔到dolby 全景聲,Imax就可以
之前自動著燈,宜家點都著唔到,已經換過HDMI線~
試過好多方法,請指點,謝謝

讚助版主

happy_fish 發表於 2021-7-24 22:36
威廉Sir,,
6500 自從upgrade 左之後,用唔到dolby 全景聲,Imax就可以
之前自動著燈,宜家點都著唔到,已經 ...

Hi happy_fish ,

想知道你是採用什麼播放器去播 Atmos ?會不會在設定內忘記把 Secondary Audio 關閉 ?

Denon1

進階玩家

麻煩ching:
請問我部samsung 50LS03T 電視機HDMI駁咗去X3400度出5.1(Atmos or dolby digital5.1)發覺人聲喺右邊出。
如果Xbox or blu~ray 直駁Amp就冇事。人聲正常在中間出。
請問有冇辦法解決? 謝謝

黑鑽玩家

威廉sir,我係manual set up 人手調校完 crossover, levels, 細喇叭之後,下一次再開機時發現個set up回復返原來cal機後數值。何解會咁?係唔係要按乜嘢掣save?

讚助版主

JediNg@G 發表於 2021-7-29 16:15
麻煩ching:
請問我部samsung 50LS03T 電視機HDMI駁咗去X3400度出5.1(Atmos or dolby digital5.1)發覺人聲喺 ...

Hi JediNg@G ,

如果 X3400H 接 Xbox 或 Blu-Ray 機冇事則應該 AV 擴音機正常,你是用電視 App 睇 Netflix 嗎?試下電視關機拔走電源線等 3 分鐘再開再試。

Denon1

讚助版主

avbaby 發表於 2021-8-2 17:13
威廉sir,我係manual set up 人手調校完 crossover, levels, 細喇叭之後,下一次再開機時發現個set up回復 ...

Hi avbaby ,

請嘗試以下方案:

1) 把擴音機的設置記 Save存在新 USB 手指(1G或以上已足夠),請看附圖P1
2) 擴音機重設回歸出廠設定,請看附圖P2
3) 重新把記存在新 USB 手指重載 Load入機內
4) 再重新調整 Cross over , size 和電平,正常開關機都會記下來的

Denon1

黑鑽玩家

DenonI 發表於 2021-8-2 17:45
Hi avbaby ,

請嘗試以下方案:

唔該曬威廉sir🙏