設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

黑鑽玩家

請問AVC-A110 和 8500可以在 5.1.4 (FH及RH)的布局下 bi-amp前左中右3聲導嗎??如果可以,請問如何設置??

讚助版主

heysinging 發表於 2020-10-23 19:25
請問AVC-A110 和 8500可以在 5.1.4 (FH及RH)的布局下 bi-amp前左中右3聲導嗎??如果可以,請問如何設置? ...

Hi heysinging ,

AVC-A110 或 AVC-X8500H 都是可以在 5.1.4 (FH及RH)的布局下 Bi-Amp前左中右3聲道,
設定方法:
Set Up Menu -> Speaker -> Manual Set Up -> Amp Assign -> Custom
先設定 Floor Layout ->5Ch
             Height Sp     -> 4Ch
             Layout           -> FH + RH
Enter 完成後請進入同頁左方底部的 Set up後你會見到附圖的頁面,
Front , Center , Surround , [SPEAKERS]不更改
Surround Back [SPEAKERS]改為 Front
Height 3 [SPEAKERS]改為 Center
前左右喇叭接機背 FRONT 和 SURROUND BACK 輸出作 Bi-Amp 工作
中置喇叭接機背 CENTER 和HEIGHT3的 Left Channel 輸出作 Bi-Amp 工作

Denon1

IMG_0376 (002).jpg

黑鑽玩家

DenonI 發表於 2020-10-24 11:35

AVC-A110 或 AVC-X8500H 都是可以在 5.1.4 (FH及RH)的布局下 Bi-Amp前左中右3聲道,

多謝回覆,我稍後試試!!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

請問我denon 3700H 駁mission QX-2 同中置一隻,200呎左右空間,要用到60 音量先夠聲,會唔會setting 有問題/ 正常? 可以點處理?

另外我用sony a9g 做中置,auto cal 佢話個距離有8米 (實際係3米),出現左D咩問題呢?

讚助版主

JAckyFung@G 發表於 2020-10-30 11:05
請問我denon 3700H 駁mission QX-2 同中置一隻,200呎左右空間,要用到60 音量先夠聲,會唔會setting 有問 ...

Hi JAckyFung@G ,

在一般的情況下,足够睇戲的音量是 68dB - 75dB,達到 80dB 就應該是參考音壓,一定會被投訴。
用電視喇叭做中置是會經過電視後方另外設有兩個驅動器去驅動電視面板發聲,須要延時才能與其他喇叭同步,
如果你用實體中置叭喇則測量後距離會正常。
另外建議電視中置叭喇分頻設 100Hz 或以上。

Denon1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-10-30 14:14

在一般的情況下,足够睇戲的音量是 68dB - 75dB,達到 80dB 就應該是參考音壓,一定會 ...

Thanks。咁我做完audyssey 可以點樣手動再adjust 個分頻到100Hz? 因為我睇test result 而家個電視中置話係60Hz。 Thank you!

讚助版主

JAckyFung@G 發表於 2020-10-30 17:26
Thanks。咁我做完audyssey 可以點樣手動再adjust 個分頻到100Hz? 因為我睇test result 而家個電視中置話 ...

Set Up menu -> Speakers -> Manaul Setup -> Crossovers -> Center -> 100Hz

Denon1

黑鑽玩家

本身碟機pioneer Lx800行雙HDMI聲畫分離,畫面直出LG 8K電視。請問會否建議聲畫行返1條hdmi入Denon A110作8K升頻呢??

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-10-30 22:19

Set Up menu -> Speakers -> Manaul Setup -> Crossovers -> Center -> 100Hz

Thank you very much

讚助版主

heysinging 發表於 2020-11-2 15:56
本身碟機pioneer Lx800行雙HDMI聲畫分離,畫面直出LG 8K電視。請問會否建議聲畫行返1條hdmi入Denon A110作8 ...

聲畫分家已是最好的影音重播方案,無須貪戀用 A110 的8K升頻增線,
反正LG 電視都會做 4K 升 8K 動作。

Denon1