設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

威廉sir 你好, 我想問下, 我套5.1.4 設備係 denon 6500, 前, 中, 後置, 超低音都係 definitive technology, 天空4隻 control X, 7月份開始用, 當時用mic set去調聲, 調完出嚟都幾滿意, 依家用咗3個幾月, 係時候再用mic set調聲, 但今次結果出咗嚟, 感覺超低音D低音冇咁出咁, 同埋整體D聲都感覺有D吵耳咁, 咁情況其實發生咗咩事呢? 唔該哂.

鉑金玩家

DenonI 發表於 2019-10-2 10:17
tclee 師兄 ,

當你做 Audyssey set up 時,超低音測 dB 時有否聲音?

威廉sir 你好, 我想問下, 我套5.1.4 設備係 denon 6500, 前, 中, 後置, 超低音都係 definitive technology, 天空4隻 control X, 7月份開始用, 當時用mic set去調聲, 調完出嚟都幾滿意, 依家用咗3個幾月, 係時候再用mic set調聲, 但今次結果出咗嚟, 感覺超低音D低音冇咁出咁, 同埋整體D聲都感覺有D吵耳咁, 咁情況其實發生咗咩事呢? 唔該哂.

讚助版主

samue1 發表於 2019-11-8 11:59
威廉sir 你好, 我想問下, 我套5.1.4 設備係 denon 6500, 前, 中, 後置, 超低音都係 definitive technolog ...

Samuel1 師兄 ,

可否給我所用的DT喇叭型號?
然後我再給你調校意見。

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2019-11-8 18:17

可否給我所用的DT喇叭型號?

前置 - BP-9020

中置 - CS9080

後置 - Demand D7

sub-woofer - super cube 8000

Thanks

讚助版主

samue1 發表於 2019-11-8 21:51
前置 - BP-9020

中置 - CS9080

在 Audyssey 校準之後,您可以重新設置揚聲器配置。 前置,中置和環繞揚聲器可以設置為[大]。
屏幕菜單->Speaker -> manual set up ->Bass -> Subwoofer Mode -> LFE +Main.
Crossovers->前置60Hz,中央80Hz,環繞90Hz .
正確的調校 SC8000 :
1) 超低音擺位是主單元 45 度角向聆聽位置
2) 相位調 180
3) 分頻頻率最大 150Hz
4) 預設 EQ OFF

擴音機內的設置 BASS -> LPF 120Hz 150Hz 均可,
這一組是由擴音機控制超低音重播頻率,視乎聽到效果而定。
可根據自己的喜好調節低音炮的音量 ( + 3dB )

Denon1

鉑金玩家

Thank you.

但>> 1) 超低音擺位是主單元 45 度角向聆聽位置 << 唔記得同你講, 我呢度影音空間只有一百尺左右, 因環境關係, 主單元只能向前放. 唔該威廉sir.

鉑金玩家

威廉sir. 我照你提供的設定, 試播放 Dolby Atmos 試機碟的其中一幕, (白鴿360轉一圈那段片), 播到中後段有一幕行雷聲比較重低音那一段, subwoofer轟轟聲, (這是不是76ching所講的拍邊?) 那這情況, 我應該再微調那部份? 唔該唒.

讚助版主

samue1 發表於 2019-11-12 22:21
威廉sir. 我照你提供的設定, 試播放 Dolby Atmos 試機碟的其中一幕, (有白鴿360轉一圈那段片), 播到中後 ...

samue1 師兄 ,

基本上,該音軌相對於其他演示音軌具有最大的低音量
如果在收聽普通電影軟件時沒有低音問題,那就可以了。
或者您可以降低 AVR 方面的 Subwoofer 電平

Denon1

鉑金玩家

請問 Subwoofer 電平 = Subwoofer volume?

讚助版主

samue1 發表於 2019-11-14 21:06
請問 Subwoofer 電平 = Subwoofer volume?

samue1 師兄 ,

請從AVR屏幕菜單上調整超低音的音量。
Setup Menu -> Speakers  -> Manual Setup -> Levels -> Test Tone Start
請參閱圖片中的最後一項(Subwoofer)

Denon1