設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 今日左搬右,右搬左,玩O左四個鐘

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一直都有網友建議我將隻woofer搬位
因為原先個位畀三面牆困住

但之前放過O係另一面, 會令到一屋諧震
見入O左塊Auralex gramma 可以減少諧震
今日的起心肝, 陏一陏雙woofer嘅位置

可惜小弟屋企地方太細, 只可以放O係右前置嘅後面
但兩者距離好近, 擔心隻woofer會影響隻前置

大家可以睇睇兩者距離

遠景一張

搬好位後試O左幾套戲, 諧震問題比之前放同一位置時有好大改善, 但大門都會有少少諧震

之後就梗係用RoomEQ Wirazd check 下條cruve啦

下面早兩日度嘅cruve, 呢度幾位前輩都話呢條cruve問題不大

下面係換O左位置後嘅cruve

可以睇到66hz有幾嚴重衰減, 不論我如何調校相位同EQ都無乜改善

之後唯有放回原位, 但今次唔用back fire, cruve如下

可以睇到今次到33hz有衰減, 一樣......如何調校相位,EQ都無用

好又玩下back fire睇下

今次同唔用back fire時都一樣O係33hz時有衰減, 但無唔用back fire時咁嚴重
連75hz嘅衰減都無埋, 可借任我點校都校唔返得一幅圖咁靚

總結, 今日來來回回左搬右右搬左搬O左三以, 真係好攰, 度聲時又唔可以開冷氣, 攪到成身濕晒
但總算叫做揾到擺放woofer嘅最好位置, 因為以小弟了解一般電影出現60至80hz嘅機會遠比出現34hz多
所以小弟最後都係以不變應萬變, 放回原來位置

最後多謝咁多位畀過我意見嘅大佬

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

放中間唔得咩?
timmywan 發表於 2009-9-26 20:38

你係唔係玩O野呀
中間個位都唔夠高

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

不如再加多一隻Subwoofer, 話唔定可以補到果個衰減.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

廟細燈籠大!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

放返之前個位  單元向窗台方向,櫃移右一點,試試看
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同意,剛剛想講
pinkhung 發表於 2009-9-26 21:07

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

果幾隻B&W真係好靚

1萬

白鑽玩家

放返之前個位  單元向窗台方向,櫃移右一點,試試看
鐵心心 發表於 2009-9-26 21:05

個位唔夠闊....個櫃陏唔到, 遲下要換HiFi rack

1萬

白鑽玩家

廟細燈籠大!
skhgc 發表於 2009-9-26 20:56

無計, 一直用開12"
換細O的怕唔慣

進階玩家

b&w7系.