設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pig1129

[膽機] 踏進膽世界

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2015-2-23 08:45
數字台有一師兄很特別, 佢有好多支 WE300B, 但唔用的, 定時就會拎出嚟晒太陽!!!
...

我起初係ebay搶到對10M mullard ECC83,都係唔捨得用真係當佢古董咁欣賞,
但時間耐左就身痕,點都要聽吓佢係咩料黎,點忍得唔用喔!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

銀級玩家

ADA 發表於 2015-2-22 23:17
我正想講一支高質素的NOS膽可用5000~10000小時, 如果一日開8小時, 可以聽625日~1250日, 即是2年~3.5年, 如 ...

呢句真,我成日都驚第時老左聽覺差,聽乜都分吾到了,所以能力範圍內都用左靚膽先至算
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

jastudio 發表於 2015-2-23 15:45
呢句真,我成日都驚第時老左聽覺差,聽乜都分吾到了,所以能力範圍內都用左靚膽先至算  ...

絕對認同
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

鉑金玩家

jastudio 發表於 2015-2-23 15:45
呢句真,我成日都驚第時老左聽覺差,聽乜都分吾到了,所以能力範圍內都用左靚膽先至算  ...

絶對認同 x 2

黃金玩家

玩膽機就係要玩膽!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

patkwok 發表於 2015-2-23 17:06
玩膽機就係要玩膽!

我會話 : 玩膽機就係要玩古董膽 !

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
KING + 10 + 10 好毒。
patkwok + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

高級玩家

ADA 發表於 2015-2-23 17:11
我會話 : 玩膽機就係要玩古董膽 !

絕對同意:
萬膽帶不走,唔玩就身痕
iklam

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

想問下717A兩間代工廠既聲底分別係點呢
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

今日執一執對喇叭! 乜都搞掂哂!

之前我一路用4阻抗output既, 之前提過可能左手邊喇叭擺得太過貼牆既關係, 覺得啲聲喺哂右邊出哂! 師兄們教既方法已經試過好多, 但係都未能夠解決問題, 當然有啲方法我係無試啦!

終於尋日走左去買盒象棋, 每邊喇叭各涉起3隻, 因為現時張電腦枱唔夠大, 所以唔夠位涉起4隻腳! 跟住聲音明顥左不少!

跟住我就試吓將條喇叭線由4阻抗output插去8阻抗output啦, 嘩, 乜解夠啲聲正左咁多 (小弟書架喇叭好渣架, 11阻抗+86靈敏道) ,跟住問題出現啦, 點解啲聲由原本側右邊全部傾返哂去左邊出, 不思不得其解!

跟住我試吓將2組喇叭線output調轉插啦, 搞掂, 左右聲道Balance返哂, 乜都唔使搞可以暫時專心煲機聽音樂!

係呢, 想請教各位師兄, 喇叭線既插法係唔係都需要分返左右架, 即係隻喇叭擺左邊既, amp output喇叭線位置係唔係都要插返左邊架!
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

pig1129 發表於 2015-2-24 10:59
今日執一執對喇叭! 乜都搞掂哂!

之前我一路用4阻抗output既, 之前提過可能左手邊喇叭擺得太過貼牆既關係, ...

左聲道要插返左邊喇叭, 右聲道插右邊喇叭,如果唔係D樂器定位就掉轉左
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100