設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

您好William Sir,請问DENON110
最新Firmware版本0200-2213-9161-3085
DTS版本4.30.10.10 多左乜嘢功能?

讚助版主

sowkamhoong 發表於 2021-12-20 21:28
您好William Sir,請问DENON110
最新Firmware版本0200-2213-9161-3085
DTS版本4.30.10.10 多左乜嘢功能? ...

Hi sowkamhong ,

最新更新功能如下:
(1) 修正了在某些情況下,中央聲道信號從環繞聲道輕微輸出的錯誤。  (2) 更正了解碼 Dolby Digital Plus 時的字體設置。  (3) 修復了亞馬遜音樂無法使用Alexa播放的問題。

Denon1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

DenonI 發表於 2021-12-21 12:24
Hi sowkamhong ,

最新更新功能如下:

謝謝回覆.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

威廉SIR你好

小弟新手,剛入手X4700玩5.1.2反射喇叭,但對於sub仔同Dolby Atmos既setting都係唔係好識,遇到兩個難題

1. SUB仔我用HRS10,phase180,係某啲低音有啲類似搞木聲,唔知係咪拍邊聲,我用左audyssey apps 做room correction之後會再嚴重左,之後用返filter唔做room EQ但都會係某啲低音出現,vol已經較細左去到25%

2. Dolby Atmos Front用mission LX3D Mk2,做左room eq set crossover 200Hz同+1~2 db,但效果都係唔係好出到

擺位係正常係電視前對住皇帝位約2M, sub仔係左main speaker旁邊

想請敎下威廉SIR有冇咩方法解決,尤其sub仔個問題真係搞到我頭都大埋 。Thanks!!

IMG_A8DE3F301181-1.jpeg IMG_0098A9BA730A-1.jpeg

讚助版主

denniskwan 發表於 2021-12-23 16:27
威廉SIR你好

小弟新手,剛入手X4700玩5.1.2反射喇叭,但對於sub仔同Dolby Atmos既setting都係唔係好識,遇 ...

Hi denniskwan ,

1) 請換一條 RCA 線作 subwoofer 線並插在  Subwoofer Left ( LFE ) In ,Cross over Frequency 選 Bypass,Phase 可選 90 和 180 試試。如果還有搞木聲則可能單元有事要維修。
2) 請試在反射喇叭的前方墊膠腳以改變後射角度,反覆試膠腳厚度以獲得最好效果。

Denon1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-12-23 16:50

1) 請換一條 RCA 線作 subwoofer 線並插在  Subwoofer Left ( LFE ) In ,Cross over F ...

Thanks 威廉SIR。

試過用RCA線都係差唔多,唔知可唔可以edit eq curve去減低影響? 佢唔係成日都有個種聲, 係某種場合既低頻先有, 例如呢排睇返matrix第一集一開始出華納logo個一下

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

您好William Sir,又有野想請教下您,因為黎緊會有新機到,順便想執下位,呢幾日睇住套野,研究緊到底重可以點擺法,暫時比我諗到一個比較大變化既擺位,相中係現有擺位,橙色畫出的係新擺位諗法,計劃係將AVM同兩部後級放同一個架擺係左邊近門現有十仔位置,中間機架擺藍光機同中置喇叭,機架兩旁各擺一隻超低音,想問下以您經驗同認識,現有擺法同新計劃擺法邊種比較好效果,謝

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

威廉SIR你好
最近買X1600H 組緊套5.1,書枱用
而家我發現冇位擺放surround speaker,只能夠放係surround back既位置。

請問係咪應該amp assign做surround back,放棄surround speaker既output? 定係audyssey cal哂所有位可以解決

讚助版主

denniskwan 發表於 2021-12-23 18:50
Thanks 威廉SIR。

試過用RCA線都係差唔多,唔知可唔可以edit eq curve去減低影響? 佢唔係成日都有個種 ...

是的,用 Audyssey App 內的 Curve editor 至 Subwoofer 既一頁,你大可改變超低音條曲線在 50Hz 開始滾降至20Hz -6dB (如附圖),但超低的下潛和質量都有下降。
按照你所說并非所有時候有怪聲,那應該是持定的低頻信號引發單元的超軌跡活動打到網罩所致,建議把它拿掉。

Denon1

讚助版主

Benip 發表於 2021-12-24 09:04
您好William Sir,又有野想請教下您,因為黎緊會有新機到,順便想執下位,呢幾日睇住套野,研究緊到底重可 ...

Hi Benip ,

新構思的擺法讓兩超低音更靠近,低頻的集中力和沖擊力都會提升。

Denon1