設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hi 威廉Sir

新購入X3700H,現在是5.1系統,用丅V開Netflex睇有Atmos的電影,請問怎樣知道已開啟” Dolby Atmos Height Virtualization”功能,我見說明書P163寫是 Default on : Enables “Speaker Virtualizer”,但在設定介面搵唔到邊到設定。

Thank you!
AV AMP: ONKYO 626
BDP:  OPPO 103
PROJECTOR: OPTOMA HD25
SCREEN: OS
TV: SONY HX900
超低: MS AVANO 7 前置: MS MEZZO 2
中置: MS MEZZO 5 後置: MS MEZZO 1

讚助版主

pisces 發表於 2021-1-3 14:17
Hi 威廉Sir

新購入X3700H,現在是5.1系統,用丅V開Netflex睇有Atmos的電影,請問怎樣知道已開啟” Dolby A ...

Hi pisces ,

首先你要進入擴音機菜單:
Setup -> Speakers -> Manual Setup -> Amp Assign -> 9.1 ( default )
Floor  -> 5ch
Height -> None
Dolby Sp -> None

當播放帶有 Atmos 聲軌的信源時,用遙控器上 Sound Mode 綠色 Movie 按下,
會有視窗出現在電視上,選擇 Dolby Audio- Atmos 就是選擇用Dolby Height Virtualizer。

Denon1

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2021-1-3 15:28
Hi pisces ,

首先你要進入擴音機菜單:

謝回覆,請問用 HDMI eARC也可以嗎,因為沒有視窗出現在電視上,另外只有set assign mode 9.1才會有Dolby Height Virtualizer嗎?謝謝!
AV AMP: ONKYO 626
BDP:  OPPO 103
PROJECTOR: OPTOMA HD25
SCREEN: OS
TV: SONY HX900
超低: MS AVANO 7 前置: MS MEZZO 2
中置: MS MEZZO 5 後置: MS MEZZO 1

讚助版主

pisces 發表於 2021-1-3 17:03
謝回覆,請問用 HDMI eARC也可以嗎,因為沒有視窗出現在電視上,另外只有set assign mode 9.1才會有Dolby ...

Hi pisces ,

在 AV 擴音機設定上你是要告訴它你現有的喇叭佈局,
通過機後的 HDMI Monitor1 接上電視你能看到設置菜單,
Setup -> Speakers -> Manual Setup -> Amp Assign -> 9.1 ( default )/11.1/7.1/5.1 bi-amp
Floor  -> 5ch  ( 地面只有5隻喇叭)
Height -> None (沒有天空喇叭)
Dolby Sp -> None (沒有用杜比反射喇叭 )

在觀看 Netflix 使用 eARC 時,Dolby Height Virtualizer 也以用,但沒有電視菜單顯示,
用遙控器上 Sound Mode 綠色 Movie 鍵一次一次的按下,可以在擴音機前面顯示屏看到選用的環繞模式。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2021-1-4 10:20
Hi pisces ,

在 AV 擴音機設定上你是要告訴它你現有的喇叭佈局,

謝回覆,清楚明白

進階玩家

威廉 Sir 你好,

我是X7200WA 嘅用家,配上全套Cambridge Audio Minx 22 衞星喇叭 & x201 subwoofer 做5.1.4 setup, subwoofer 則放在前牆角,一直以來都有個問題,就是將subwoofer嘅分頻點(crossover frequency)調教到60-70Hz以上時開始有一些‘撲撲’聲嘅雜音,去到CA廠建議嘅120Hz左右雜音更明顯、好似個subwoofer自己打緊鼓咁。CA代理話係部Denon amp 電源位置冇地線嘅關係所產生的雜訊。但我試將過部amp 個外殼接地都冇效。想請教究竟真係部amp問題、定係subwoofer本身還是擺位問題呢?請問有沒有其他解決辦法或建議呢(現在唯有將分頻點教到60Hz左右但就sacrifice 咗啲bass)? Many thanks!

讚助版主

SMBunny 發表於 2021-1-17 14:40
威廉 Sir 你好,

我是X7200WA 嘅用家,配上全套Cambridge Audio Minx 22 衞星喇叭 & x201 subwoofer 做5.1. ...

Hi SMBunny ,

Cambridge Minx X201 是非常小型的 subwoofer ,是6.5''主動及被動單元結構,
也許你聆聽的音量較大,引致主動及被動單元打底出怪聲,
建議把它放在牆角,調低輸出音量再試。
最終的情況也許是要換過隻大超低音。
X7200WA 你可 reset 佢,請看附圖。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2021-1-22 11:06
Hi SMBunny ,

Cambridge Minx X201 是非常小型的 subwoofer ,是6.5''主動及被動單元結構,

多謝威廉sir嘅回覆及意見,我會照你的建議試試看。十分感謝!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

你好威廉SIR,我係用AVR4500H,之前用NAS經HDMI輸入在不開AMP情况下都可以睇到NAS的主版面,但現在同樣情况下睇吾到,電視顯示為沒有訊號輸入,一定要在開機先睇到訊源,有好幾次還detect吾到訊源要關機重開先有畫面,我已把HDMI setup的 pass through source 由Last 改為指定訊源"Media Player"但始終在關機下睇吾返最後訊源即NAS主畫面,TV上的eARC設定沒有改變,究竟是設定還是什麼原因呢?謝謝回覆

讚助版主

simon9863 發表於 2021-1-25 22:53
你好威廉SIR,我係用AVR4500H,之前用NAS經HDMI輸入在不開AMP情况下都可以睇到NAS的主版面,但現在同樣情况 ...

Hi simon9863 ,

請按以下附圖步驟將 AVR-X4500H 回復出廠設置試試:

Denon1