設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

DenonI 發表於 2020-4-25 17:14
Hi 目木 ,

你已確認前置揚聲器可以重播低音,表明是它們沒有損壞。

唔知道咁樣測試有無用錯方法

起youtube搵咗一啲片
100 Hz
20 - 150 Hz
20 - 20,000 Hz

Sound mode: Stereo
Front: Small
Crossover 不論set 40 or 250 Hz
關咗Subwooder電製
條片去到80度,就會出嗚嗚聲

其實我set咗 250Hz, 唔係應該250Hz以上先有聲嗎?
3條片都一樣

星級玩家

This is good for me!

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

DenonI 發表於 2020-4-25 17:14
Hi 目木 ,

你已確認前置揚聲器可以重播低音,表明是它們沒有損壞。

另外有個問題想請教一下:
我個QUAD LITE 前置個frequency係70Hz-24kHz, bass unit 係100mm
我個QUAD LITE 中置個frequency係80Hz-24kHz, bass unit 係 2 x 100mm
我個sub-woofer係Sunfire HRS-10, frequency係20Hz - 100Hz

1) 如果我個crossover, set 120 or 150 Hz, 咁100Hz -150Hz係咪會無哂?
因為你曾經講過, 6.5"單元就用80Hz, 5.25"單元就用100Hz, 4"單元就120Hz,
我呢個3"單元, 咪要150Hz囉?
如果咁樣既話, 我個crossover應該set幾多好呢?

2) 我試過用Crossover set 100Hz, 前置出bass多左, 但係有方向性, 其實咁樣係咪叫唔好?
因為低音應該係無方向性?

3) 同埋Crossover set 100Hz, 發覺睇電視, 個volume比之前部機default 200/250Hz, 要開大最少5個db,
咁樣又係咪正常呢?

讚助版主

目木 發表於 2020-4-27 11:21
另外有個問題想請教一下:
我個QUAD LITE 前置個frequency係70Hz-24kHz, bass unit 係100mm
我個QUAD LITE ...

Hi 目木 ,

在 Cross over 中設定的分頻點是不會一刀切走頻率,是會以大約倍頻 12dB 斜降,
舉例分頻在 100Hz , 由100Hz 到50Hz 會衰減 12dB,到 25Hz 會再減 12 dB 。

QUAD LITE 前置個frequency係70Hz-24kHz,我估是 -6dB 測量,
此喇叭能平直播放大約是 120Hz,超低音可以在120Hz 或 150Hz 配合,
中置也照樣設置吧。
Sunfire HRS-10 背后的Crossover frequency 設到最大100Hz,
由於超低音只能上播到 100Hz ,基本上照顧不了太小型的喇叭。

Denon1

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-4-2 16:32
Hi percyling ,

1.) 以 TF 安裝在前置與後置中間的天花頂90度面向地下, 及 TR 安裝在燈槽下面90度面向地 ...

Hi Denon1,

多謝你的指導, 集合了你之前的建議, 最後決定4隻天花喇叭會以 TF 及 TR 安裝, 但仍有以下問題 :

1.) 我的皇帝位離後牆30吋, 而坐低梳代後膝頭位置48吋, 但我未能確定 TF 喇叭位置, 應裝在離後牆的呎吋多少?
2.) TF 及 TR 安裝是要較角度的, 但我使用的喇叭 XTZ Spirit 2 能否不較角度, 面向地下安裝?

讚助版主

percyling 發表於 2020-5-1 03:47
Hi Denon1,

多謝你的指導, 集合了你之前的建議, 最後決定4隻天花喇叭會以 TF 及 TR 安裝, 但仍有以下問 ...

1.) 我的皇帝位離後牆30吋, 而坐低梳代後膝頭位置48吋, 但我未能確定 TF 喇叭位置, 應裝在離後牆的呎吋多少?
在圖片中,您是U,而 UA 和 UB 之間的距離相等。 天空揚聲器TF/TR的寬度等於前置揚聲器的寬度。

2.) TF 及 TR 安裝是要較角度的, 但我使用的喇叭 XTZ Spirit 2 能否不較角度, 面向地下安裝?
XTZ Spirit 2 做TF 及 TR喇叭是沒必要較角度, 面向地下安裝便可

Denon1

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-5-1 12:06

1.) 我的皇帝位離後牆30吋, 而坐低梳代後膝頭位置48吋, 但我未能確定 TF 喇叭位置, 應裝 ...

Hi Denon1, 感謝你的耐心指導, 謝謝你。

專業玩家

威廉 Sir 你好,
本人係影音新手,現打算在新居安裝 5.1.2 或 5.1.4 影音系統,並打算購入 Denon AVR-X3600H。現有以下問題想請教:
1. 由於 sofa 是放貼後牆,請問側環繞喇叭是否可以安裝在後牆兩側,並指向聆聽位?

2. 至於安裝天空喇叭,本人現考慮兩個方案:
    a. 安裝一對 Top Middle 天花喇叭 (5.1.2);
    b. 安裝一對 Front Height 和一對 Rear Height 喇叭 (5.1.4)
本人正因這兩個方案而產生的問題和疑惑,希望能夠解答:

- 是否只有安裝 Top Middle 天花喇叭才會有真正 Dolby Atmos 效果?

- 如果安裝 Front Height 和 Rear Height 喇叭,是否只會利用 Dolby Atmos Height Virtualization (虛擬增高技術) 去計算及營造 Dolby Atmos 效果?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

威廉sir您好
小弟都想問問喇叭ohm數值問題
傑士喇叭前及中置係8ohm, 而6500H就set 4ohm
請問呢種情況下,對於喇叭及擴音器兩方面會有甚麼影響?

讚助版主

s97562 發表於 2020-7-1 17:22
威廉sir您好
小弟都想問問喇叭ohm數值問題
傑士喇叭前及中置係8ohm, 而6500H就set 4ohm

Hi s97562 ,

在 AVC-X6500H 設定對應用 4ohm 喇叭好處降低操作溫度,並不影響音質,
所以可以放心使用。

Denon1