設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

威廉 Sir,
請教一下,  test tone 方面,   應該是
av amp 較 0db 度音壓 75db  還是
av amp 較 0db 度音壓 85db  呢?

( play by  "dolby atmos blu-ray demo disc"  5.1.4  test tone )

如果是前者, 即係睇戲時有機會音量會開到  +3  +4 db  都會?

第二問題,  裝 FH  RH  喇叭, 45度垂直向下,  另外需唔需要再 toe in 向內指到正人頭呢?

thanks

讚助版主

XPR 發表於 2020-3-11 13:43
威廉 Sir,
請教一下,  test tone 方面,   應該是
av amp 較 0db 度音壓 75db  還是

Hi XPR ,

1)當您使用 AVC-X8500H 擴音機內部測試音調檢查揚聲器的電平時,揚聲器在0dB時輸出的聲音應為75dB。 至於Dolby Demo disc,我沒有任何具體的想法在0dB時應該有多響。
      通常,聆聽音量範圍是-5db至+ 3dB,這取決於影碟的音軌級別。
2)FH和RH,與您坐下的耳朵水平向上的角度為30度,請檢查附件jpg。站立時 Height Speaker 是可以toe in 指向您的頭部。

Denon1

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-3-11 16:10
Hi XPR ,

1)當您使用 AVC-X8500H 擴音機內部測試音調檢查揚聲器的電平時,揚聲器在0dB時輸出的聲音應為 ...

Thankyou  威廉 Sir

鉑金玩家

有個問題諗唔明,所以想請教大家,行完auto cal之後,顯示出我隻subwoofer (svs sb3000)同中置(jbl ls center)喺50-70hz之間凹咗落去,咁其實要做嘅係唔係要將個subwoofer轉擺位,提升返50-70hz依一段,彌補番喇叭出唔到依段個凹位?又或者手動EQ,將5subwoofer 50-70hz依一段就咁加大又得唔得呢?

定係呢個係屋企環境太細問題,冇得搞

讚助版主

papercut 發表於 2020-3-16 01:27
有個問題諗唔明,所以想請教大家,行完auto cal之後,顯示出我隻subwoofer (svs sb3000)同中置(jbl ls cente ...

HI papercut ,

根據你的附圖,綠色的曲線是原本喇叭在你家中的頻率響應,
紅色的曲線則是 Audyssey 的處理後的頻率響應,
JBL LS Center 的本身的頻率表現是 85Hz - 34kHz,它在你現有位罝下限在 120Hz 之後便急速衰減,
手動 EQ 可調頻率只有 63Hz 並沒有 50-70Hz 這段,也許是有幫助但效果不大。
如果你是啟用 Audyssey Room EQ 處理,只要在 Speaker-> Manual setup -> Bass-> Subwoofer Mode -> LFE+Main
你前置、中置可以設成大,中置分頻點設為 80Hz 已經好好延接低音。
SVS 超低音已經被 Audyssey 拉得很直了,非常好。

Denon1

鉑金玩家

唔該威廉sir🙏🏻另外想問下其實係咪可以唔去測試八個位,只需要測試一個位都可以有圖睇到結果?因為我想試吓通過擺位去解決問題先,如果冇問題/有改善先再測試全部位罝

讚助版主

papercut 發表於 2020-3-16 18:17
唔該威廉sir🙏🏻另外想問下其實係咪可以唔去測試八個位,只需要測試一個位都可以有圖睇到結果?因為我想試 ...

Hi papercut ,

如果只想要睇圖則Audyssey最少測三個位置,
大可以在皇帝位測三次。

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2020-3-17 12:23
Hi papercut ,

如果只想要睇圖則Audyssey最少測三個位置,

收到,Thanks!!!🙏🏻

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-3-16 11:09
HI papercut ,

根據你的附圖,綠色的曲線是原本喇叭在你家中的頻率響應,

威廉sir,

請問我做完Audyssey測試之後, room correction紅線還有部份頻率是有下陷,這是正常嗎?
有沒有方法可以改善?
附上圖給你作參考, 基本上我每個聲道也有下陷的情況!

讚助版主

Ray@_@ 發表於 2020-3-21 13:55
威廉sir,

請問我做完Audyssey測試之後, room correction紅線還有部份頻率是有下陷,這是正常嗎?

Hi Ray@_@ ,

如果你所說的每組頻率曲線的凹陷位置是在 2K 減了 4dB,
那個是 Audyssey MultEQ Editor App 的專用功能叫 MidRange Compensation,
Midrange Compensation 設置為 OFF 便取消此功能

附圖有解釋。

Denon1