設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

銀級玩家

DenonI 發表於 2018-7-25 10:12
nighos 師兄 ,

那就安裝 Top Middle 天空喇叭玩 5.1.2 好了 。

威廉sir你好, 我宜家既屋企擺位正正係呢個圖, 5.1.2(TM) SOFA貼牆, 剛入手6400, 想用盡11 channel, 可唔可以在呢個5.1.2 既情況下, 再加一對 FH 同埋一對RH呢? 咁樣出唔出到埋auro3D呢?

銀級玩家

DenonI 發表於 2018-4-9 11:47
nanona 師兄 ,

天空喇叭的安放是要依照不同的環繞模式的要求的,

如果用FH + RH出 dolby atmos聲會打折扣的話 咁我如果在有裝TM 喇叭既情況下, 再裝FH + RH喇叭,係咪可以玩埋auro3d而又唔影響atmos既輸出呢? 唔好意思新手比較多問題 > <

讚助版主

RilakkumaLeung 發表於 2018-10-8 17:18
如果用FH + RH出 dolby atmos聲會打折扣的話 咁我如果在有裝TM 喇叭既情況下, 再裝FH + RH喇叭,係咪可以 ...

RilakkumaLeung 師兄 ,

AVR-X6400H 只可以支持 4 隻天空聲道,所以就算安裝了 FH , TM 和RH 的話你衹可以分兩個 SET UP 玩,
假如真的安裝 FH + RH , 可以 :
1) Amp Assign 選天空聲道 FH +RH , Audyssey set 5.1.4 , FH+RH 然後用 USB  存儲 ( 手指稱為FHRH )
2) Amp Assign 選天空聲道 TM,Audyssey set 5.1.2 , TM 然後用 USB  存儲 ( 手指稱為TM )

試玩(1)的話, FH 和 RH 接 Amp 後的 Height 1 和 Height 2 ,  插入 FHRH USB 手指並載入。
這個可以玩齊 Atmos , DTS-X 和 Auro 3D 。

試玩(2)的話, TM 接 Amp 後的 Height 1 ,  插入 TM USB 手指並載入。
這個可以玩齊 Atmos 和 DTS-X

你可以試 (1) 和 (2) 播放 Atmos 效果,然後決定以後的播放取向,
某年某月後再換 AVC-X8500H 就可以玩 5.1.6 冇煩惱啦。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2018-10-9 18:52
RilakkumaLeung 師兄 ,

AVR-X6400H 只可以支持 4 隻天空聲道,所以就算安裝了 FH , TM 和RH 的話你衹可 ...

清楚明白, 唔該曬大哥

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你好,我本身用緊5.1。現在想裝5.1.2玩atmon,梳化貼牆,請問安裝係頭頂位置定係 膝頭對上好?thx

讚助版主

KaManLeung@G 發表於 2018-11-3 10:31
你好,我本身用緊5.1。現在想裝5.1.2玩atmon,梳化貼牆,請問安裝係頭頂位置定係 膝頭對上好?thx ...

KaManLeung 師兄 ,

建議安裝頭頂的天空揚聲器在坐在沙發時膝頭對上的位置,
兩隻 Top Middle 喇叭的相距就與前置揚聲器同一線上( 如附圖)

Denon1

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2018-11-5 13:45
KaManLeung 師兄 ,

建議安裝頭頂的天空揚聲器在坐在沙發時膝頭對上的位置,

非常清楚!萬分感謝thankyou

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2017-3-2 09:33
avfansfans 師兄 ,

在正常情況下當擴音同時輸出 9 聲道的話 , 每聲道大約會有70-80W ,

威廉Sir你好, 想請教如在家中設置5.2.4,4隻天空喇叭擺位高度、距離是否合適呢?Surround擺法理唔理想呢?想玩Auro-3D & Dolby Atmos既效果,謝謝。
(電視與梳化相距103吋,樓底9呎5)

讚助版主

npv388@G 發表於 2018-11-30 08:22
威廉Sir你好, 想請教如在家中設置5.2.4,4隻天空喇叭擺位高度、距離是否合適呢?Surround擺法理唔理想呢 ...

npv388@G 師兄 ,

按照你的數據計算,前牆增高喇叭差不多是上傾30度,
後增高喇叭同樣高度,算是非常乎合 Atmos 和 Auro-3D 的要求。
可以放心安裝。

Denon1

鉑金玩家

想問一下6500行5.1.4 2隻TF同2隻TR應該直向地下還是4隻都對住皇帝位?