設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Reactor

[討論] 線材大決戰

黃金玩家

redioleong 發表於 2015-2-9 14:56
睇完師兄d 討論,又學到嘢
學到少少嘢又變問題中年,因為近排少弟都入左三條比黑雞線好少少的電源 ...

206-2 可試插 電視 amp bdp 十仔我自己試過唔係太鐘意
吹到會飛都冇用 最緊師兄自己試下效果先考慮買唔買
申報 我有一隻英式及一隻萬用 206-2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

仲想問多少少嘢,如果d有電處的師兄,咁電處插落拖板後有四至六個位,唔知係唔係將原本插落拖板d 器材全部插落電處,咁拖板唔駛買咁多位❨小學雞問題,請見諒❩
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

louis001 發表於 2015-2-9 18:03
206-2 可試插 電視 amp bdp 十仔我自己試過唔係太鐘意
吹到會飛都冇用 最緊師兄自己試下效果先考慮買唔買 ...

吹到會飛都冇用‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧
最緊師兄自己試下效果先考慮買唔買‧‧‧‧‧‧‧‧吓,咁要有朋友有先得了。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

redioleong 發表於 2015-2-9 20:16
仲想問多少少嘢,如果d有電處的師兄,咁電處插落拖板後有四至六個位,唔知係唔係將原本插落拖板d 器材全部 ...

基本答案:YES
假設師兄口中的拖板是普通拖板。
但,如果隻電處自己有開關制,直插牆都可以了。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

因二手區有師兄放近隻208,心郁郁想出手,又唔知係乜。❨自己因身痕早前買左個MS 好似叫HD power拖板止住咳先❩
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

黃金玩家

redioleong 發表於 2015-2-9 23:38
因二手區有師兄放近隻208,心郁郁想出手,又唔知係乜。❨自己因身痕早前買左個MS 好似叫HD power拖板止住咳 ...

208-8?
如果師兄買 208,要比隻 208 行先,
因 MS HD 是一隻濾波拖板,雖然雞左D。

星級玩家

plnl88 發表於 2015-2-6 16:28
1.        知悉到原來電處最基本係一個濾波插座 (例如: 隆宇 206-2),再加一個電源再生(例如: ISOL-8 CLE ...

終於行出咗我的玩電的第一小步。

昨晚有師兄讓咗隻隆宇 206-2俾我 (不過無跟原廠個條電源線,我揾咗條黑雞線頂住先)。

緊係第一時間試啦。206-2 接插咗 AV AMP, BDP, 電視,和 十仔。

唔怪得件206-2叫做神器,它對聲音的提升係即時而明顯的,特別係對音塲的擴闊和弱聲的提振方面。畫質方面,黑位的雜訊都少咗,但係就唔算好明顯。

之前各位師兄的指教係電源再生要跟濾波才是一套。可惜 ISOL-8 CLEANLINE 2 就一路都唔覺有師兄放賣。會平平地買隻 Monster Power (HDP 750G) 濾波拖板玩住先 (將來有好嘢到,就把Monster 轉俾電腦用)。亦因為D聲睇電視有點太勁太鋒利 (可能因為無重新調教過),試吓加隻濾波拖板會唔會平衡到。

星級玩家

回看之前師兄們的對答,當中提到: 電源再生會令低音收緊 (聽起來更加結實有力??),但亦會增加高音的毛燥感 (我上文說到的太鋒利??)。

又學到嘢。

鉑金玩家

Reactor 發表於 2015-4-14 16:22
終於行出咗我的玩電的第一小步。

昨晚有師兄讓咗隻隆宇 206-2俾我 (不過無跟原廠個條電源線,我揾咗條黑 ...

師兄,電處打算俾av用?與其入monster,不如收隻2手pf30。
如果2ch用,筆直就要預鬆少少
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

1萬

黃金玩家

Reactor 發表於 2015-4-14 17:44
回看之前師兄們的對答,當中提到: 電源再生會令低音收緊 (聽起來更加結實有力??),但亦會增加高音的毛燥感  ...

千祈咪買 monster 拖牌。
想試206-2 加 cleanline2 乜效果,
下星期行過黎我借你玩。