設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hugomember

[重低音] 升級Subwoofer求意見

鉑金玩家

ctscts888 發表於 2015-1-31 04:47
真幸福⋯⋯一年一度⋯⋯大換血⋯⋯公起公起

以我個人應為⋯⋯

原本隻十烏最早俾人接走,前中後未搵到人接,,
依家進入咗影音無重狀態,,
所以要先入十烏,後up其他聲道。。。

PS 唔係一年一度啦,套嘢用咗三年幾,自覺品味、要求有所提升,所以先up啫。。

鉑金玩家

qq1122yq 發表於 2015-1-31 12:30
睇樓主實用面積65平方,前置spk斷估都唔會over12寸,頂磅都係8寸,所以十仔選擇可以在8-12寸範圍内
而未有 ...

首先要多謝Q姐咁體貼我家居嘅意見。
始終我嘅聆聽空間唔算大,唔能夠用太大嘅spk
我考慮緊Kef R系或者類似嘅,有啲咩十烏會較合適呢?

我好包圍感、深潛。。。

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

hugomember 發表於 2015-1-31 13:54
我考慮緊Kef R系或者類 ...

KK DXD12012
Earthquake Supernova MKVII12
JL F112

都係樓上位C兄提議岩,齊晒主要聲道再夾隻自己ロ味十仔會穩陣d...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

星級玩家

hugomember 發表於 2015-1-31 13:35
原本隻十烏最早俾人接走,前中後未搵到人接,,
依家進入咗影音無重狀態,,
所以要先入十烏,後up其他聲 ...

無重就無重⋯⋯換左主聲道喇叭先⋯⋯
無理要咁多喇叭尤隻拾仔⋯⋯
Dolby CP750
Crown I-Tech 4x3500HDx2 + MacroTech602
JBL 4670Dx3 + 8340Ax2 + 4641
Blackwing Three
Stewart Fixed 92"
DIY 380s+CD Pro2+1955mk2+Rubidium Master Clock
Dolby CP65
Pioneer PLX-1000
Yamaha C-2a

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,小弟之前用威力登10Q,但上個月壞了,剛轉用REL S3,發覺包圍感和營造出來的氣氛很好,還有打心口和掃褲腳的感覺。本人的聆聽環境約56方呎,跟閣下差不多。如果要FIT師兄的Budget,REL T9也是一個不錯的選擇。
不過,調校方面就要下少少功夫,特別是調校音壓方面。
最後都係那一句,師兄拿隻試低音的藍光出去,試試邊隻牌子適合自己的口味才最重要。
stephen_brother

鉑金玩家

ctscts888 發表於 2015-1-31 15:00
無重就無重⋯⋯換左主聲道喇叭先⋯⋯
無理要咁多喇叭尤隻拾仔⋯⋯

C HING所言極是~~

好吧, 免得後悔, 就等有咗主聲道先考慮十烏啦,,,唯有暫時忍一忍無重~~

白鑽玩家

hugomember 發表於 2015-1-31 19:32
C HING所言極是~~

好吧, 免得後悔, 就等有咗主聲道先考慮十烏啦,,,唯有暫時忍一忍無重~~ ...

梗係啦....聽野
幾時都係超低音去旁主喇叭
唔會倒轉主喇叭去就超低音

評分

Jesus + 10 + 10

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

hugomember 發表於 2015-1-31 13:54
我考慮緊Kef R系或者類 ...

師兄咁喜歡低音
主喇叭要搵返d同傳統AV有關牌子
雖然上面有師兄講得刻薄同偏擊少少
但有時真係要 thinking outside of P76
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一隻好拾仔可以陪伴好多年,唔使换來換去,仲有,有大買大!

評分

Jesus + 10 + 10

查看全部評分

SONY 55X9000

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

哎 ... 點解大家冇睇問題享露台 ... ??

其實 8 吋可以夠打 200 呎聽 ... 如果四面實牆 ...

但係一開始就睇到個露台冇實牆反射 ... 咁就唯有用多隻或加大吋數先夠力 ...

HRS 量大 ... 買 HRS 12 就應該夠力 ... 烕仔 ultra 10 都有幾會得 ...

如果睇 Budget 就最好買水貨 HRS 12 啦 ....