設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 終於換了omd5 (更新左小小OS3同OMD5既比較)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

用左5年, 對後置終於由os3換左對omd5, 未setup好, 不過尋日初步一試, 唔好話做後置, 對omd5做書房喇叭其實一啲都唔失禮......

不過其實呢個post主要想講既係.........我想將原本對os3轉做FH, 想掛係燈槽圓圈位置, 但係因為os3每隻有5磅重, 唔知咁掛條燈槽夠唔夠力的, 所以想請教下各位師兄......

2015-01-27 23.50.01.jpg

UPDATE 2015.02.01
小弟對新既OMD5已完成安裝調教, 好多謝咁多位師兄提點賜教, 昨天係好友既協助下對OS3已成功變成FH, 原裝架貼哂天花, 好靚仔, 雖然只係由5.1 升級做7.1, 但係都已經好開心啦!!   YEAH!

UPDATE 2015.02.02
係香港梳化貼牆既家居環境下, 標準7.1聲道(4後置)係比較難附合安裝要求, 所以有啲人會玩7.1 FH, 呢個玩法雖然唔係標準, 但小弟因為梳化貼牆, 相比之下身前音場比身後音場范圍要太得多, 所以後面用兩隻已足夠, 反而多左對FH之後, 同以前5.1比, 7.1FH身前個空間感明顯擴闊左, 聲音層次同立體感比以前5.1高唔止一個LEVEL, 有興趣係值得一試的, 所以梳化貼牆既家居環境, 有得揀, 我會選擇7.1FH~

UPDATE 2015.02.04
好多師兄都想知究竟OMD5同OS3分別有幾大, 小弟不才唔識用咁多形容詞, 但想當年小弟第一次投身5.1, 係用啲普通衛星喇叭仔, 但睇戲時多左背後果種環迴立體聲令我不能自拔! 之後由一對普通衛星喇叭換左對OS3做後置, 又係另一種感覺, 自此以後感覺到背後唔單單係有聲,無聲, 大聲同細聲既分別, 而係多左細節, 形象最深刻既係睇恐怖片時既尖叫聲, 腳步聲等等都令人毛骨悚然, 投入度即時提高.....仲有睇gladiator時果種萬箭穿心既感覺, 真係一試難忘!
到左今天, 再次升級OMD5, 老實講, 可能OS3做後置既分折力同細節已做得好好 (當然既配合AMP既調教), 所以其實覺得無當年換OS3時咁大分別, OS3出到既細節位, OMD5當然無問題, 小弟認為最大既分別係在於OMD既聲度控制同聲音既質感都比OS3好, 特別係功夫熊貓大豹逃獄一幕, 箭聲相對感覺無OS3咁尖同刺耳, 子彈橫飛既質感比較實在. 而係聽演唱方面, 感覺群眾既歡呼聲真實左, 現場感比以前有所提升。

評分

參與人數 7威望 +79 金錢 +79 收起 理由
hangshun + 10 + 10 正到爆
pinkspider + 10 + 10 超正!
eddychoy04 + 10 + 10 用家心得
mark777 + 9 + 9 精彩報告
gikifk + 10 + 10
LCCI + 10 + 10 用家心得
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

Benq W1070 80" Projector
Pioneer LX-56
Mirage OS³-FS Front
Mirage OS³-Sat Front High
Mirage OS³-CC Center
Mirage OMD-5 Surround
EarthQuake MiniMe P8
Oppo 103D

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

更係 打螺絲上 天花 ... ... 燈槽 掛一兩日無問題 ... ... 但 總有 下掉 的 時候 ... ...
A.C. Spectrum DIY
Sharp LC-52LX830H
Philips BDP 2980
PD-10-K, Foobar
CA 351C
CA 651A
QED Ruby Anniv. Evo. Spk Cable
B

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

要問問幫你裝修既師傅佢係用咩料做, 小弟對FH都係就咁裝喺木天花燈槽到, 不過師傅話佢用咗足夠承拓既又厚又多層既夾板做, 掛咗2年幾都仲好堅挺~~!! {:9_407:}

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

keytai214 發表於 2015-1-28 11:29
更係 打螺絲上 天花 ... ... 燈槽 掛一兩日無問題 ... ... 但 總有 下掉 的 時候 ... ...   ...

以前我用OS 幕掛燈槽都ok  ,唔好話omd5 喇叭仔,但換了Stewart 就唔得,太重啦

星級玩家

Omd 5 做前置真的不錯

佢D聲唔輸 Elac 。但係我對要16k

我聽嘅時候都大哎有冇九両菜!

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-1-28 11:35
要問問幫你裝修既師傅佢係用咩料做, 小弟對FH都係就咁裝喺木天花燈槽到, 不過師傅話佢用咗足夠承拓既又厚又 ...

tks 師兄,

剛問左裝修師傅, 其實佢就話無題, 不過幾年前裝, 都唔知佢記唔記得用左咩材料....
再加上我唔係燈槽底, 而係燈槽正面, 所以想睇下其他師兄有無人試過咁裝囉~
Benq W1070 80" Projector
Pioneer LX-56
Mirage OS³-FS Front
Mirage OS³-Sat Front High
Mirage OS³-CC Center
Mirage OMD-5 Surround
EarthQuake MiniMe P8
Oppo 103D

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kenchui 發表於 2015-1-28 12:46
tks 師兄,

剛問左裝修師傅, 其實佢就話無題, 不過幾年前裝, 都唔知佢記唔記得用左咩材料....

有問人咁試同你實際情況都係2回事, 最緊要係你自己同屋企人安全, 如果唔係太肯定就上天花, 最多去SSP搵隻長少少既掛架返嚟~~!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

安全第一
其實掛天花咪重好?

黃金玩家

ching.請問os3同omd5分别大嗎?因為我有os3想換omd5玩,唔知值唔值得換?THX

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mark777 發表於 2015-1-28 17:39
ching.請問os3同omd5分别大嗎?因為我有os3想換omd5玩,唔知值唔值得換?THX

值得換!
SONY 55X9000F
CA 751R
OPPO 105D
KEF XQ20, XQ50C
MK M4T
JL Audio E112
隆宇 202-8