設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (一) - 電源的正確連接方法

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多謝分享!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

睇見你既機背 IEC 插座相片,
右邊的不是(live)火線,
是否有點誤會呢? X2
玩HiFi或比HiFi玩,
要有自已一"套"!!!

讚助版主

on99no 兄 ,

在文中所提到的圖是指用他筆去量的是電源線尾的插頭 , 並非機身的 IEC 座 ,
javascript:;

或許我們會找一些更合適的圖來用 , 以免被誤解 ,

謝謝你的關註

DENONI

專業玩家

thanks for sharing

鉑金玩家

應慳不洗,應洗不慳 To be a Better Man

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

你好,已經訂左6500,想問問師兄買線材既要求
因為爬文見到好多要用光纖imax偷雞,平時都會睇Netflix和藍光多,請問我要買邊款線材才對呢?
6500 光纖 > 電視 (音)
6500 hdmi 2.0 > 電視 (畫)
電視hdmi 2.0 arc > 6500 (可以用到偷雞5.1.4嗎?)

我咁樣買以上3條正確嗎? 還是有特別要求?
*電視用Pan 記GZ1000

新手入門好多野唔識,請多多包涵

銀級玩家

happy_fish 發表於 2020-5-7 22:19
你好,已經訂左6500,想問問師兄買線材既要求
因為爬文見到好多要用光纖imax偷雞,平時都會睇Netflix和 ...

https://post76.hk/news/2019/02/imax-enhanced-tutorial/
睇吓呢條Lane 幫唔幫到你

星級玩家

leo3133a 發表於 2020-5-7 23:10
https://post76.hk/news/2019/02/imax-enhanced-tutorial/
睇吓呢條Lane 幫唔幫到你

師兄,咁係咪用同軸代替HDMI?還是畫HDMI,音用同軸?
另外ARC入擴音,要唔要都分開同軸升IMAX?
請見諒,因為新手,屋企裝潢中,要買定線材入牆,但再改會拆好多野麻煩,想了解清楚。謝謝

方案二:同軸輸出方案(對應所有音效格式方案)
方案二能應用於全部由同軸端子輸出裝置影碟播放裝置之上。開首大家先利用同軸綫將藍光機及擴音機兩方端子接好,在藍光機内「光纖/同軸輸出」選定在 DTS 一欄,最後在於 CD input 内 Video Select 選定為 Blu-ray (藍光),以令擴音機找 CD Input 下能輸出影像。當大家每次要利用 IMAX Enhanced 睇戲時,大家只要輕鬆設換到 CD Input 就能一步到位地將音頻訊號變更為 DTS 輸出。最後要確保的是將 IMAX 一欄為 On(啓動),方能啓動强制式對應 Up-mix 模式。

銀級玩家

happy_fish 發表於 2020-5-8 14:05
師兄,咁係咪用同軸代替HDMI?還是畫HDMI,音用同軸?
另外ARC入擴音,要唔要都分開同軸升I ...

如果你的4K Bly-ray 機設有兩組hdmi咁就聲音果條駁av amp一條直入電視,另外av amp 用一條hdmi線out去電視機hdmi in含arc果組hdmi,另外想偷雞玩IMAX 首先要看你4K blu-ray 機是否可以用第一個方案,如果唔係就要跟第二個方案啦

星級玩家

leo3133a 發表於 2020-5-8 15:58
如果你的4K Bly-ray 機設有兩組hdmi咁就聲音果條駁av amp一條直入電視,另外av amp 用一條hdmi線out去電 ...

即不需要同軸線嗎?