設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線] 廠線變自家線 - 自製Sommer Epilogue XLR分享

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
【注意: 呢個post唔係教學post, 如有做錯請指正, 改咗條原廠線亦要諗後果】

小弟好耐都無出過DIY post, 唔係因為完全無搞作, 只係來來去去都係做吓電源線接線等等, 以前都出過, 況且有時整咗無記錄無影相都費時出...不過今次襯老婆出國開會, 喺小弟同陸豆老人與狗既情況下就可以影吓相咁囉~~

係咁既, 一切由呢個post開始:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=206220

換咗Yamaha CX-A5000之後, 其實啲聲真係比想像中好, 估唔到由AV合併轉做AV前既分別都幾大, 雖然3020其實都好好, 個spec同CX-A5000都唔差得遠.... 本身3020接後級時因為只有RCA輸出, 當時小弟就買嗰幾條Sommer Epilogue RCA廠線都唔錯, 之但係其實CX-A5000係可以全平衡輸出, 而Nuforce MCH-300SE-C7根本都係全平衡輸入, 無可能唔轉用XLR架....

諗咗一大輪, 如果將嗰幾條RCA廠線二手賣出, 再買入Sommer Epilogue XLR廠線, 一出一入都會蝕唔少, 況且咁多條RCA玩吓手有啲CHING淨係要1-2條, 咁樣搞可能賣唔晒又唔上唔落....跟住又搵一堆料, 好多人都話平平地既Neutrik XLR頭其實都幾平衡....最後問咗"高人"九爺, 佢一句叫我轉晒佢, 咁就做造呢堆相喇~~!!

首先就係買返堆XLR頭尾先, 靚就梗係用古河, 不過窮人恩物梗係用又平又抵用既Neutrik~~!! Neutrik既香港代理係RS Components, 直接網上買唔使出去唔使等仲要免運費, 去馬~~!! (Sommer廠線唔係用呢個頭, 係用貴少少既Satin)

3 Way Female Straight Cable Mount XLR Connector, Silver Plate, 50 V
http://hken.rs-online.com/web/p/xlr-connectors/0166591/

3 Way Male Straight Cable Mount XLR Connector, Silver Plate, 50 V
http://hken.rs-online.com/web/p/xlr-connectors/0166620/

買返嚟就係咁

女人頭配件一套4件

呢條就係Sommer Epilogue RCA廠線, RCA頭係Hicon HI-CM07-SE/ALU, 都唔差架 (不過宜家就一大堆喺屋企唔知有咩用...又賣唔去...)

拆開個頭就係咁

佢廠線係4芯做正, 網做負

暴力下咁就剪甩咗...

開外表, 見網

睇到4芯, 不過線芯好幼, 我諗20AWG大約0.65-0.8mm

睇返個插頭, 1=地(網), 2=正(其中2芯), 3=負(其餘2芯)

先將個尾夾同熱縮通入線先

扭返個網做地, 分開4芯

4芯開皮

每2條扭埋, 記得咩色嚟扭, 唔係另一邊唔夾就short喇

落焊, 用4%銀WBT, 先將少少落線位同頭位, 再加錫焊實 (太耐無做, 手工衰到無朋友, 不過再做多幾條又好返少少)

焊完既樣衰頭, 當然一路做一路用他錶check住無互通啦

Neutrik呢個配件唔做, 可以固定個頭唔會郁嚟郁去

插返個金屬頭入去

再扭返個尾夾, 掂晒

另一邊公頭配件就係咁

呢邊都叫做焊得好少少少少少

效果: 都話啦, 九爺講嘢真係無死錯人, 換咗之後第一件事梗係開聲, 發覺有換XLR既比RCA起碼多咗5dB, 跟住再用咪Yapo過, 再用音壓計apps試聲, 再試碟調聲, 最後搞埋隻十仔phase, 就搵套戲嚟試吓~~ {:9_422:}

第一係靜咗, 第二係實咗, 連埋聲音定位都肯定啲分析高咗, 雜訊少咗~~!! 真係估佢唔到, 只係用咗幾舊水同成日既時間去焊, 得嚟既效果真係好唔同~~!!
{:9_430:}

各位如果好似小弟咁既case, 唔理係咪自己DIY做, 都一定要換XLR, 真心堅好多架~~!!

多謝觀看~~!!

評分

參與人數 9威望 +130 金錢 +130 收起 理由
ply3308 + 10 + 10
Einstein + 10 + 10 精彩報告
lemonstar + 10 + 10 精彩報告
KING + 10 + 10
leo25 + 10 + 10
ropresident + 10 + 10 6爺報告必定精彩!!!
ANWKLO + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10 精彩報告
rlwk2009 + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好手功,一定要加分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

rlwk2009 發表於 2015-1-26 15:16
好手功,一定要加分

都係多得九爺你推我去做啫.....{:9_434:}

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

高手

3萬

白鑽玩家

pac 發表於 2015-1-26 15:55
高手

焊得咁衰相都叫做高手~~??!! {:9_433:}

.....小弟新手嚟咋......{:9_434:}

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

雖然個網芯有的樣衰

3萬

白鑽玩家

ANWKLO 發表於 2015-1-26 18:49
雖然個網芯有的樣衰

大佬, 我呢啲小學雞手工, 真係同你無得比.....

同埋實在太多條要整, 我一心諗住要快, 他完無事就由佢, 整埋個頭都見唔到太樣衰~~!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-1-26 18:54
大佬, 我呢啲小學雞手工, 真係同你無得比.....

同埋實在太多條要整, 我一心諗住要快, 他完無 ...

小弟都係小學雞手工, 記得有一次整完一段時間後, 總是覺得唔完美, 番手做過, 最緊要自己舒服
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

3萬

白鑽玩家

ANWKLO 發表於 2015-1-26 19:01
小弟都係小學雞手工, 記得有一次整完一段時間後, 總是覺得唔完美, 番手做過, 最緊要自己舒服  ...

我驚師傅如果見到呢個post, 又會鬧鬼我手工差......

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

早知叫你幫我將條純銀RCA變做XLR啦{:9_436:}