設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《未來戰士》Terminator 1-4集 觀後感

禁止發言

電影版揸fit人

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我覺得Arnold係一個好有台型但係冇乜演技嘅演員; 就係佢呢種特質,佢先會適合做機械人T-800。

因為機械人冇乜面部表情,唔會考到演員嘅演技,演機械人嘅演員只需要夠choke便可,演技精湛的演員反而可能會因為太多表情同情緒投放而搞到說服唔到觀眾。

即使Arnold係成個《未來戰士》系列不可抑或缺嘅靈魂人物, 但係亦需要好多演技生動嘅演員襯托,否則頭兩集就唔會成功。

《未來戰士》第一集有Michael Biehn 同 Linda Hamilton分別飾演Kyle Reese、Sarah Conner,佢哋精湛嘅演技同James Cameron完美嘅劇本先至係電影成功嘅關鍵,而Arnold嘅作用就好似佈景咁,雖然佢飾演嘅機械殺手雖然係木嘴木面, 但勝在夠型,成功支撐住支撐住成套嘅發展。

雖然Michael Biehn喺《未來戰士2》(Terminator 2: Judgement Day)只屬客串性質,但係Linda Hamilton回歸繼續飾演Sarah Conner,新加入的Edward Furlong將阿仔John Conner呢個角色演得淋漓盡致,完全填保咗Michael Biehn嘅位置;最令人驚喜嘅就係原來Edward Furlong拍《未來戰士2》之前並冇接受過任何演技訓練,完全係靠天才波,演技已經拍得住Linda Hamiton呢位前輩。Arnold喺《未來戰士2》飾演嘅T-800已經由殺手變成保鑣, 雖然佢仍然係冇乜表情,但係Edward Furlong生動演技已經成功將佢襯托起嚟; 飾演機械殺手T-1000嘅Robert Patrick雖然同Arnold一樣木嘴木面,但係佢非常有鎮涉力,成功為本片塑造出一個超級反派; James Cameron嘅劇本、Linda Hamiton 同  Edward Furlong生動嘅演技、Arnold 同 Robert Patrick嘅特質、加上適量的電腦特技,就係《未來戰士2》嘅成功之道。

《未來戰士3》(Terminator 3: Rise of the Machines) 失敗嘅原因除咗歸咎於導演Jonathan Mostow能力不逮、故事千蒼百孔,選角嘅失誤先至係致命傷。可惜Edward Furlong因為當時衰吸毒而坐緊監,無緣拍第三集,但係導演竟然揾咗Nick Stahl演John Conner、Claire Danes演佢條女就更加係大錯特錯。
For God's sake!! Nick Stahl喺套戲由頭到尾都演到成個道友咁,唔好唔記得Edward Furlong喺第二集飾演嘅John Conner係一個聰明活潑嘅仔,試問點連戲呀?? 演佢條女嘅Claire Danes更加唔好得去邊,佢個樣唔靚唔係問題,因為Linda Hamilton都係其貌不揚,但係勝在夠好戲有氣質; Claire Danes當時不但演技不濟冇氣質,結果連花瓶都做唔成。
導演明知Arnold演技有限,仲要夾硬塞咁多戲份畀佢,試問木無表情嘅Arnold點可能谷起成套戲呢??
飾演反派T-X嘅Kristanna Loken明明可以大派用場,導演卻大材小用,只識攞佢嚟曬身材!!
導演能力不濟、演員表現差勁、故事同動作冇睇頭,導致《未來戰士3》完全重創; 即使Rotten Tomatoes畀70%新鮮度佢,我仍然覺得佢好爛。

Arnold雖然冇份拍《未來戰士2018》(Terminator: Salvation) ,但係呢集無論故事格局、選角都算稱得上成功,雖然同頭兩集仍然有一大段距離。第4集導演McG能力雖然同James Cameron天差地遠,但係執行力都唔差;選角方面都算物色得唔錯,至少識得揾當時啱啱拍完《黑夜之神》(The Dark Knight) 嘅Christian Bale、《阿凡達》(Avatar) 嘅Sam Worthington,呢兩位得令演員嘅演技絕對拍得上Michael Biehn、Linda Hamilton等前輩, 成功將本片演活起來。故事有條有理,演員演技達到高水準,已經成功挽救第三集嘅錯誤,更加可以話係成功將本系列東山再起。

《未來戰士:創世智能》(Terminator Genisys) 雖然係第五部《未來戰士》電影, 但係重拍的。導演係拍過《雷神奇俠2:黑暗世界》(Thor: The Dark World)嘅 Alan Taylor, 演員人馬方面除咗有Arnold回歸,仲有《猿人爭霸戰:猩凶崛起》(Dawn of the Planet of the Apes) 嘅 Jason Clarke演John Conner、喺《虎膽龍威:擇日開戰》(A Good Day to Die Hard) 飾演Bruce Willis個仔嘅 Jai Courtney演Kyle Reese、冇乜點拍過戲嘅英國女演員Emilia Clarke演Sarah Conner,最爆嘅就係T-1000竟然係由近年不斷喺荷理活拍電影嘅韓國國寶級男星李秉憲飾演。
即使係咁,睇完條trailer之後仍然冇乜信心,因為我見到今集有好多穚段都係照copy頭兩集,劇情亦未見到有乜新意;不過以我過往睇戲嘅經驗,有好多預告片睇到嘅嘢同套戲有好大出入,所以千祈唔好信預告片嘅內容,雖然係咁,我到時都會入場睇吓。

評分

參與人數 6威望 +110 金錢 +90 收起 理由
lamwaikit007 + 20 + 20
machihck + 10 + 10 精彩報告
Nolan + 10 + 10
day2013 + 10 + 10
alleelarry + 50 + 30 精彩報告
gashapon + 10 + 10 精彩報告~~

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

[YoutubeHD]62E4FJTwSuc&feature[/YoutubeHD]

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

預0左佢難, 不過都會捧場.

白鑽玩家

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

DEUS VULT??✝️

禁止發言

電影版揸fit人

Nolan 發表於 2015-1-23 20:50

Thanks for your compliment

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

見習版主早有計劃鼓勵大家多寫點舊影評!
大家既主動,感激!
版友們,加油!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-1-23 22:25
見習版主早有計劃鼓勵大家多寫點舊影評!
大家既主動,感激!
版友們,加油! ...

依家啲電影好似大倒退咁,我年頭已經睇咗一套爛片《Taken 3》
無謂再risk,索性睇番以前啲猛片好過

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由

查看全部評分

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

jayjay 發表於 2015-1-23 22:53
依家啲電影好似大倒退咁,我年頭已經睇咗一套爛片《Taken 3》
無謂再risk,索性睇番以前啲猛片好過 ...

或許大家要求太高,不過不失的都成為爛片!
數不是容易丶找亮點困難!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2015-1-23 23:31
或許大家要求太高,不過不失的都成為爛片!
數不是容易丶找亮點困難!

電影呢家嘢好個人嘅,自己鍾意睇就得

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由

查看全部評分

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

最新呢套我睇劇照時都媽媽聲, 心想似fan-made多過荷里活製作. 不過睇完trailer改觀了不少, 由於timeline是T1發生的時間, 不過由於timeline被改變了, 所以唔需要再下下跟返舊作, 可以創新, 玩多d新idea, 所以我是期待的. 當然又唔會好似跟睇avengers, TDK咁好早就走去訂定飛啦~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分