設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[討論] 環球 24K VS K2

鉑金玩家

相位王 發表於 2015-1-26 13:52
Kongchai兄,

甘你的88 極品音色天龍版比較 24k 金碟, 便是它們的PK戰:

今早比較過2碟相同的歌曲如下
今天我非常寂寞
讓一切隨風
兩點水
情變
誠懇

感覺如下
今天我非常寂寞和讓一切隨風
有較明顯差距分別亦較大
88 在反相下變得怪怪的,空洞又濛
24K 調回正相就比較好了了
其餘的歌曲相對分別無咁大
但 24K 也是佔優些人聲清晰些
88 亦有一點好
就是經天龍調理下
低音幾正或者有人會說誇張左
但我自己就幾喜歡
另外一樣
聽完 24K 金碟亦引證左師兄們所講香港錄音情況
感覺全碟的錄音唔係好一致
各有不同

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
相位王 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

kongchai 發表於 2015-1-27 12:18
今天我非常寂寞
讓一切隨風

Kongchai兄,

你的分析都幾接近我想表達對24K的感覺, 聽完 24K 金碟亦引證左師兄們所講香港錄音情況
感覺全碟的錄音唔係好一致,各有不同,這一點是完全可以肯定的!因為話明精選,集合甘多張大碟!張張大碟不同時期錄音,有差距是完全正常的!但正反相的感覺完全關系到定位這點你已經清楚內裡的秘密!恭喜!恭喜!你對耳聽歌的要求又升級了!
不論錄音是何相
聽歌一定要正相

黃金玩家

kongchai 發表於 2015-1-27 12:18
今天我非常寂寞
讓一切隨風

忘記說了一點!就是情有獨鐘是新曲加精選!新曲是君子不變及我家我心!但如果是銀圈舊版則是反相!而新24K改為正相後聲音更清晰更正!可能是新錄!所以比其他從舊大碟剪輯出來精選的舊歌更好聲!
不論錄音是何相
聽歌一定要正相

鉑金玩家

相位王 發表於 2015-1-27 14:26
忘記說了一點!就是情有獨鐘是新曲加精選!新曲是君子不變及我家我心!但如果是銀圈舊版則是反相!而新24 ...

相位兄
我以前有過一隻 B 歌銀圈碟
D 聲音更令我失望
所以聽了二次就放了出去
感覺銀圈比 88 版更差

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
相位王 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分