設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] [純分享] 好玩的 DIY 地盒 (#8 有失望Update)

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

事先聲明 : 呢個地盒好鬼流 , 純粹係過下手癮 DIY !

材料來源 : Taobao (大把商店 , 我果D唔係特別好, 唔使叫我PM啦)

材料:
1) 木盒
2) 0.6mm X 50mm 紫銅片 , 一米分三片
3) 電氣石,白水晶,竹炭 (買唔到備長炭)
4) CMC 鍍銠喇叭母插 X 3
5) 鋁箔

我一開始就貼晒鋁箔做屏蔽 ,  放左部手機入去會跌低一格Signal (咁大把)

鋸紫銅片,鑽孔, 上埋喇叭母插, 放石, 咁就OK

最後上油 , 貼 Logo , 搞掂!

簡單直接但過程痛苦…

窮鬼線材:
(Oppo 103D) Samsung USB -> Monster 針插
(Panasonic Plasma) HDMI -> Monster 針插
(Yamaha Amp) Atlas 銅線 蕉頭 -> 叉尾

用後感: (用左一日 , 好可能未咁快有效果)
電視 - > 小地盒
一開始 A/B Test
有分別 , 但真係唔明顯 (5% improvement)
Noise 少左dd dd
人物同背景分離多左少少
<三日後>
聲 :離左箱少少 , 而家覺得電視聲真係可以幾OK.

Oppo 103D -> 中地盒
聲: 第一日未聽到分別
畫: Batman – Dark Knight.  Chapter 6 Joker Solo , 面部好似細緻左dddd

Yamaha 3040 -> 中地盒
DLNA聽歌 : 人聲尾味多左少少少少 , A/B Test 過幾次先聽到個分別. 聽唔出靜左.

**未得閒認真開大聲D試 , 可能遲下有 Update**

結論 : 無期望所以無失望!  但可以話係正面既 !
所以話呢 ! AV 呢家野 , 享受DIY過程真係多過出黎既結果.

評分

參與人數 9威望 +190 金錢 +190 收起 理由
oldappletree + 10 + 10 咁我都費事整!謝謝 c hing 包膠.
小瑟 + 100 + 100
quntinchan + 10 + 10 有大志, 有誠意.
depeche_lam + 10 + 10 一定要加分
radhk + 10 + 10 好好享受DIY過程
leo25 + 10 + 10
pac + 10 + 10 精彩報告
chhanthony + 20 + 20
fatboy88 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄好手工

鉑金玩家

pac 發表於 2015-1-22 15:19
師兄好手工

Pac 兄過獎啦~~~!!!
我呢D無專業工具 , 粗糙手工 , 材料又渣 , 一定唔夠你果D 又靚又正 !

有機會(and 錢)都想同你買返隻正地盒玩 !
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Rakehell 發表於 2015-1-22 15:37
Pac 兄過獎啦~~~!!!
我呢D無專業工具 , 粗糙手工 , 材料又渣 , 一定唔夠你果D 又靚又正 !  

師兄過獎啦

其實凡事用心,必有回報的.繼續研究下就得架喇!

鉑金玩家

pac 發表於 2015-1-22 16:00
師兄過獎啦

其實凡事用心,必有回報的.繼續研究下就得架喇!  ...

多謝Pac兄先

想問問 Pac 兄及其他師兄, 如果 AV Amp (Y - 3040) 接地盒最好響 Amp 既邊個位接 ? 我而家插左落去一個閒置既喇叭乸負極位.

另外 , 我而家個中 Size 地盒已接 Amp 同 BDP , 好唔好再接埋一對前置喇叭 ? 唔該晒 ! Many many thanks!
Oppo BDP203

白鑽玩家

Rakehell 發表於 2015-1-23 09:17
多謝Pac兄先  

想問問 Pac 兄及其他師兄, 如果 AV Amp (Y - 3040) 接地盒最好響 Amp 既邊個位 ...

可以試下rca,機殼,喇叭出口的負極.看看那個適合自己

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Rakehell + 10 + 10 謝 Pac 兄! :)

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,可否提供駁法圖或相嗎?好有興趣,但不認識的小弟上。Thx
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

唉 , 經過左兩個禮拜左玩右玩...

Existing :
小地盒 : HDMI 去電視
中地盒 : USB 去 Oppo103D , 叉銅線去 Amp

加左D野如下:
DIY 兩條99.99%銀線俾左右喇叭插入地盒到.
為防有咩冬瓜豆腐,一隻俾小地盒一隻俾中地盒.

結果!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@$!@X(Y!^$Z 用103D 聽隻 SACD , 咁嘈既 ?! ZZZ聲喎!
諗住閂左隻Amp 睇下咩事啦. !#*(&!$ !!! 無插電喇叭都會有 ZZZ聲 !!!

原來我隻103D 插USB 去地盒係多 Noise 到喊! 就算Amp無著, D Noise 會由銀線去到右喇叭 , 所以會有ZZZ聲!
唔知呢D係唔係叫 Ground Loop >_<

我 Disconnect 左 Amp 同所有喇叭 vs 所有地盒 , 成個世界清靜晒...
即係話我隻 BDP 同 Amp/喇叭係唔可以共存
不過算啦, 我 A/B Test 過喇叭同 Amp 插唔插地盒都無咩分別.  中地盒俾103D食下D noise啦...
反而電視插地盒就真係少 Noise左. 肉眼看得見 ~

辛苦咁耐, 白費左一半功夫, 當交左興趣班學費啦~

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

Oppo BDP203

專業玩家

CHING 手工了得 ! 我上次都係 DIY 左個 "舞台蛇" 就已經想死 ....