設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《未來戰士 Terminator》系列4部曲"懷舊影評" 慢慢講~

禁止發言

電影版揸fit人

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jayjay 發表於 2015-1-23 10:26
正如你之前所講,票房只係個參考,票房高唔代表套戲好睇
《變形金剛4》就係一個活生生例子  ...

其實我覺得salvation好睇(雖然有唔少bugs), 可惜無得拍落去啦...

禁止發言

電影版揸fit人

簽名被屏蔽

星級玩家

jayjay 發表於 2015-1-23 13:07
《T3》最攞命就係選角

完全正確,佢鑊鑊都係咁,明知州長不復當年勇
要嚴選配角,否則搶鏡就麻煩,你看,新一輯出現相同問題,睇宣傳片吸引力欠奉,死梗
問題是我都會入場俾佢坤

第一集成功在條穚,低成本製作格局可能是主因,吸引唔到人入場,卻戲劇性地由租帶咸魚返生,男主角是占大導的愛將,可惜始終彈唔起
第二集的空前成功有乃各角色的獨特,各有粉絲,不羈的小孩,硬朗的莎拉,型到爆的阿諾,試問點會悶點會唔成功

題外話,占士是偉大的導演。只得佢打破新不如舊的宿命,t2 異形2始終是我心中的經典
-

星級玩家

第四集來個反傳統,我是buy的,雖然真係好多bugs,男主角吸引,只是機械設計不吸引
老實說好難好似之前有阿諾擔大旗,專注劇情還來得吸引,這一集有一種之前前因後果的微妙格局,令人有興趣睇下佢點樣圓左個故事
半機械人(忘記叫咩名)話自己唔係想殺尊
以為幫緊尊入侵Skynet
Skynet話佢知其實製造佢就係想引尊過黎...

現在看最新一輯宣傳短片,大堆頭+經典場面重溫,完全爛片格局,可參考生化危機5
希望不要估中
-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

freestylemen 發表於 2015-1-23 14:46
第四集來個反傳統,我是buy的,雖然真係好多bugs,男主角吸引,只是機械設計不吸引
老實說好難好似之前有阿 ...

我都好buy Marcus Wright (半人半機械)的故事. 故事設定其實應該未有T-800 (應該是2029年咁上下先有), 可惜出現的T-600又太雞, 其他d巨人, T-電單車又太誇張...故事其實有講返John面上條scar點來, 仲有唔少地方都幾好...不過用計時炸彈炸o左skynet個基地, 我就覺得怪o左d. 因為講緊入面T-800的電池是"nuclear"來的, 試問真係引爆又要自己無事, 要飛到幾遠先OK...另外marcus在基地內, 如果skynet一心要佢引john出來, 咁做咩一開始要炸佢瞓緊的基地....又搵T-600射佢...擺明想佢死多d....但我好buy Marcus換心果幕, 因為咁代表John的生命同skynet連接上了. (無skynet就無marcus,無marcus就無得換心比john) 當然如果能夠解釋點解有marcus 存在就更好.