設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《夜神起義》The Dark Knight Rises

白鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

The Dark Knight Rises(TDKR) is a very controversial super hero flick, many people think it's a masterpiece but some audience think it's failure.

Apparently, TDKR isn't as exhilarating as its predecessor,The Dark Knight(TDK) but I still love this movie substantially.

The reason why I fancy TDKR is,the director Christopher Nolan made this film with his exertion and wrote a fabulous story, there are rafts of encouraging scenes,they are full of humanity.

I don't bloody care how the others comment this movie, there's one thing I can tell you, TDKR is spectacular and I'm very fond of it!!

評分

參與人數 8威望 +130 金錢 +110 收起 理由
堅持一夫一妻制 + 10 + 10
legoholic + 10 + 10
陳永仁 + 10 + 10
Logan + 10 + 10
jayjay + 10 + 10
lamwaikit007 + 20 + 20
Krizzzz + 10 + 10 絕對認同
alleelarry + 50 + 30

查看全部評分

DEUS VULT??✝️

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我本身都係因為Nolan版的batman begins先至愛上了美國漫畫 (因之前睇另外的4集時年紀仲細, 未有咁多研究), 我自己最喜歡反而是batman begins. 可能我一向對joker呢個角色麻麻地, 加上begins件batsuit感覺classic d~ (我比較"另類", 我係唔太喜歡TDK/ TDKR件batsuit的~)

如果要比較我覺得TDKR係3套之中比較唔make sense的一套. (有個"核彈"在城市內但d市民仲可以無野, 只掛住搶奪有錢人的財產?) 另外有少少所謂的"plot holes", 不過整體上影響唔大. 而且如果將3集當成一個整體來睇, 就會睇到bruce wayne在 batman人生3部份之中的起源/ 過程/ 結束. 另外其實我幾喜歡電影同漫畫/原材料有唔同. 我成日覺得如果下下跟足漫畫來拍, 不如睇漫畫好了. (至少漫畫會講得詳細d深入d) 最重要拍到導演想表達的事出來. 同埋我好少去比較唔同的電影, 我反而覺得每套batman電影我都覺得唔差. 被稱為"史上最爛"的第4集batman and robin我記得當時去睇都睇得幾開心, 當然時代進步, 依家再睇返就會覺得幾攪笑好多野唔make sense等~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2015-1-19 09:10
我本身都係因為Nolan版的batman begins先至愛上了美國漫畫 (因之前睇另外的4集時年紀仲細, 未有咁多研究),  ...

兩個系列各自各精彩,沒有比較的必要,NOLAN的是一整個系列,之前的添大師基本上只有頭兩集,之後的掛名為居多!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-1-19 10:47
兩個系列各自各精彩,沒有比較的必要,NOLAN的是一整個系列,之前的添大師基本上只有頭兩集,之後的掛名 ...

我一向都唔會理邊個係導演而睇. 總之啱睇都會去睇~

我當時仲未知Nolan係邊個, 反而係睇完 <Prestige> 之後先知原來導演就係拍batman begins同一人, 先至叫做開始留意佢~
o係依家咩都講回報講票房的年代, 有人仲肯"唔會只為商業而拍", 同時拍出來的又為大眾接受 (至少Nolan每套電影都有不錯的成績), 拍出自己的風格其實已經十分之好的了. 係haters的, 佢拍乜都會照hate. 拍自己風格, 又話唔好睇. 改變風格拍多d人接受的, 又會話佢無性格, 為錢為想攞獎而改. 所以始終都係相信自己, 想拍咩便拍好了.

其實舊版4集我又覺得都唔差, 反而Tim Burton的頭2集依家睇返我覺得有d悶添. Val Kilmer我覺得佢扮batman仲型呢哈哈~ 所以真係各花入各眼~ 黎緊Ben Affleck做batman我都期待的~ (雖然講真, 無估過係佢做) 不過我就唔想所有superhero / batman電影都拍到好Nolan咁, 我反而希望唔同導演可以有唔同的style, 好似batman v superman咁, 導演慣用比較"漫畫化", 顏色對比誇張, 視覺效果對比好強果種style就不妨用多d~

禁止發言

電影版揸fit人

gashapon 發表於 2015-1-19 11:12
我一向都唔會理邊個係導演而睇. 總之啱睇都會去睇~

我當時仲未知Nolan係邊個, 反而係睇完  之後先知原來 ...

Zack Snyder簡直係強攻影像大師,佢上次拍《Man of Steel》都拍得唔錯,雖然係有賴Nolan監製同編劇。

評分

Nolan + 10 + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

jayjay 發表於 2015-1-19 11:21
Zack Snyder簡直係強攻影像大師,佢上次拍《Man of Steel》都拍得唔錯,雖然係有賴Nolan監製同編劇。 ...

Zack Snyder o既 <300> 係我至愛, 每次睇完個腦都會loop" this is sparta!" 同埋有個衝動想用腳伸人地落個坑度~~ XD

禁止發言

電影版揸fit人

gashapon 發表於 2015-1-19 11:38
Zack Snyder o既  係我至愛, 每次睇完個腦都會loop" this is sparta!" 同埋有個衝動想用腳伸人地落個坑度 ...

《Watchmen》都好正!

評分

Nolan + 10 + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

白鑽玩家

MV5BMjAwOTE4MjQ3OF5BMl5BanBnXkFtZTcwMDIyMjc2Nw@@._V1__SX1217_SY804_.jpg

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

MV5BMTc3ODQ0NTI2OF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTEyMjc2Nw@@._V1__SX1217_SY804_.jpg

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由

查看全部評分