設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[真無線耳機TWS] BEATS STUDIO WIRELESS 的一個不愉快經歷

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
是咁的,寫呢一篇文係關於BEATS BY DRE 的STUDIO WIRELESS,但又完全唔係開箱文,因為一開箱隻機就壞左,呢篇文係個壞機維修的,大家睇完就會明。

話說係咁,個幾月前我去左美國旅遊,咁個FRIEND O係AMAZON 訂左隻STUDIO WIRELESS 俾我做禮物。因為趕住返香港,同埋個行李要慳位,咁我就淨係拎左隻HEADPHONE 同D 線。點知…返到香港, 問題就出現了。

我隻STUDIO WIRELESS 一次都無壞過,點知插USB線竟然充唔到電,當然亦開唔到隻HEADPHONE。即係壞機啦。

咁我就打去BEATS 既CUSTOMER SERVICES, 咁個CS 姐姐就叫我拎去APPLE SHOP 度整,因為BEATS 俾 APPLE 買左,所以去APPLE SHOP 整都好理所當然。咁我就上網BOOK GENIUS BAR 整。

OK, BOOK 好時間就去左FESTIVAL WALK 間APPLE SHOP 整。雖然做哂BOOKING,但等候時間相當耐。其實我除左部STUDIO WIRELESS 係壞之外,太座部IPHONE 都壞左,所以一次個拎去GENIUS BAR 整。

激氣既事開始了,簡直一浪接一浪,個FRIEND 送隻HEADPHONE 俾我,點知一次都未用過就壞,當然唔多開心,然後GENIUS BAR 個經驗亦都唔太好。咁我O係GENIUS BAR 等左好耐,終於輪到自己了。

咁我首先俾左太座部IPHONE GENIUS BAR 修理,OK NO PROBLEM,然後我拎隻STUDIO WIRELESS 出來,點知佢話一個GENIUS BAR BOOKING ,只可以做一個PRODUCT,”整佢個制”…佢叫我上GENIUS BAR 再做維修BOOKING,唔幫我整。D GENIUS 不停同我講話公司TERMS 係咁,不嬲都唔會幫D 客同一時間,整多過一部機。然後又話自美國開第一間APPLE SHOP 開始, POLICY不嬲都係咁。

咁我真係出哂煙,我問D GENIUS, 我話我有哂APPLE 既產品,全部都壞哂,係咪我要每一個產品做BOOKING, 分十個時間去佢地維修中心整…D GENIUS 答係。咁我真係好嬲, 然後,我上網開左佢地個TERMS AND CONDITION 睇, 都無話只可以整1 件產品,另外,做GENIUS BAR BOOKING 時個網頁亦都無講只可以維修一件產品,我覺得佢只係想打發我走,唔幫我整隻HEADPHONE。(因為我有講我隻BEATS HEADPHONE 係在美國買)

於是,OK, 我都上網做多一次GENIUS BAR BOOKING。…點知…一個ACCOUNT NAME, 只可以做一個BOOKING,即刻收到個SMS,話你個ACCOUNT NAME 已經BOOK 了一個GENIUS BAR時間,所以我唔可以再做BOOKING。真係堅嬲,咁係咪即係玩我呀。隻STUDIO WIRELESS 一開出來已經壞機無得用,D GENIUS仲玩鬼我。
咁我就問D GENIUS, 咁我有十個產品壞,係咪要我開十個戶口先肯幫我整。之後,D GENIUS 就話, 你唔會十個產品都一樣壞掛……..? WHAT THE FXXX

之後我就小個GENIUS,我話你同事, 如果唔熟程序,唔好亂咁答D客,又話只可以整一個產品, 唔可以整。你地D TERMS 同網頁無好明確咁講明唔可以。

之後,如是者, 過左一段時間,GENIUS BAR 個MANAGER 出左來,話幫我特別處理, 再幫我BOOK 時間整….我話…你唔幫我安排時間,咁我又點維修呢?

之後,GENIUS BAR 話美國買既耳機,要有美國買果張單,APPLE SHOP 先會幫我整,咁我問返個FRIEND 拎張單整。

如是者, 過左大半個月,收到APPLE EMAIL ,終於整好, 拎機時間一樣的長。咁佢GENIUS BAR 同事拎我隻機出來。…點知…隻STUDIO WIRELESS 係整好左, 著得返,但耳機的塑膠部分, 竟然老化了,原本黑色的膠邊變了白色。

講真, 我真係對呢個產品非常失望。…雖然最後GENIUS 話即刻開隻新機俾我,幫我換過隻新STUDIO WIRELESS ,但我買既耳機係新機,根本我就應該係拎隻新耳機,唔係好似佢地咁講咁我SPECIAL ARRANGEMENT,我先可以有一隻新耳機。…要攪左差唔多個半月,先有得用,真係好失望下。雖然係朋友送,如果自己俾錢買,我一定唔會再買。

不過咁, 既然有新機到手,我都會寫下聽後感。…..待續

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

開箱時應該要試下先,就算好忙,至少都要令佢出下聲,唔會用好多時間呱,科技產品有時就係咁化學,可以話壞就壞
另外,水貨係咁架啦,佢係有勸唔幫你整,所次緊記買時要 check 清楚
不過咁,book 一次只可整一件野明顯有問題,我估佢係諗住拖下你~
(唔肯定:)仲有,你話比佢聽你係美國買會搞到佢會好尷尬,佢會唔知幫唔幫你好(水貨好似唔應該整?)

純個人意見

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-16 18:39
開箱時應該要試下先,就算好忙,至少都要令佢出下聲,唔會用好多時間呱,科技產品有時就係咁化 ...

係呀...如果我自己買..我就唔買水貨啦

不過之前去美國旅, 個FRIEND O係美國AMAZON訂左隻BEATS 送俾我....

先無機會開出來試下啦....

不過ANYWAY, 呢個都唔係一個太好既EXPERIENCE.....  

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

咁隻耳機正唔正呢?

進階玩家

唔係呀,而家apple啲嘢仲有分水唔水貨佢地唔係環球保養架咩?不過咁嘅服務態度真係唔得
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

同情師兄的經驗,的確係不愉快,磪實如果自己踫到一樣咁樣事情,一樣會火都上嚟。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,