設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Kobekobe5310

[入耳式] "超" 不專業開箱系列 - Shure 535

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2015-1-16 17:22
喺biccamera 同 yodobashi  都試過 850 vs 1200, 1200 好小小但 $52k yen 同 $26k ,唔值比多—倍。 ...

我覺得FX1200個中頻比FX850出番,低頻收歛左,整體暖聲左、更耐聽。
我已經試過FX850好多次,都說服唔到自己買,佢個V型聲好難頂;
高低兩極過份延伸產生空洞既中頻,低音亦太混瀆、量多難控制。
依家FX1200新調音完全修正左個問題,新既原廠線質感同純度高左好多,應該夠用好奈。
係器材唔夾既情況下,FX850賣幾多錢我都唔會考慮,所以先有師兄轉投FX750既懷抱。

專業玩家

Kurniawan318 發表於 2015-1-16 13:08
CHING 去日本專門店睇到 ?? @@

好似叫 "BIC Camera" ... 唔知有冇串錯

專業玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-16 13:24
咁香港都有啦
(我買個時唔使 3K)

CHING 係邊買 ??!?!?!?!!?!?!?!?!?! 3K 不用

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Kobekobe5310 發表於 2015-1-16 18:25
CHING 係邊買 ??!?!?!?!!?!?!?!?!?! 3K 不用

特價時入,不過依家應該 $32xx-33xx 買到~

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2015-1-16 18:09
我覺得FX1200個中頻比FX850出番,低頻收歛左,整體暖聲左、更耐聽。
我已經試過FX850好多次,都說服唔到 ...

師兄請問聽乜歌多?我主要古典同啲發燒碟,喺日本時用過 LG G2 聽陳潔麗香港演唱會,之後用 X1 再去試 sony a3, JVC , SHURE, AKG K3 同 im04, 聽古典,夏韶聲同歐瑞強,全部WAV,冇EQ直出,850 人聲好厚都算埋身,當然高同低音都真係比我其它耳機強小小。

師兄用乜機推?

黃金玩家

不過有可能我同師兄聽感同要求唔同,所以睇法唔同。

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2015-1-16 20:43
師兄請問聽乜歌多?我主要古典同啲發燒碟,喺日本時用過 LG G2 聽陳潔麗香港演唱會,之後用 X1 再去試 so ...

Demo機:HiFiMan HM650, HiFiMan HM901, HiFiMan HM802, iBasso DX90, FiiO X5
測試格式:FLAC/WAV/AIFF,部分24-bit/192kHz, 24-bit/96kHz, 16-bit/44.1kHz
測試歌曲:Mariah Carey - Hero, ADELE - Rolling in the Deep, Taylor Swift......唔太記得

自己機:iPod Classic + Furutech ADL X1 (with ALO Copper 22 USB)
測試格式:16-bit/44.1kHz CD Ripped AIFF
測試歌曲:
1. Daft Punk - Within [Electronic Dance Music]
2. Michael Bublé - Stardust (feat. Naturally 7) [Vocal Jazz/Traditional Pop]
3. R. Kelly - Number One Hit [R&B/Soul]
4. Alicia Keys - When It's All Over [Contemporary R&B]
5. Christina Aguilera - I Turn to You [Pop/Vocal]
6. Wale - LoveHate Thing (feat. Sam Dew) [Hip-Hop/Rap]
7. Nas - Made You Look (Hardcore Rap)
8. Kylie Minogue - Get Outta My Way [Dance Pop]
9. Lady Antebellum - As You Turn Away [Country/Folk]
10. Santana - Smooth (feat. Rob Thomas) [Latin Rock/Alternative]

總結:隻FX850好難夾,中頻凹陷問題明顯,中高音刺耳。

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2015-1-16 21:12
Demo機:HiFiMan HM650, HiFiMan HM901, HiFiMan HM802, iBasso DX90, FiiO X5
測試格式:FLAC/WAV/AIFF ...

唔,我都用咗 QA360,而且歌曲完全唔同,羅生門

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2015-1-16 21:22
唔,我都用咗 QA360,而且歌曲完全唔同,羅生門

我就咩類型既歌都試下,
不過小弟唔聽Instrument/Classical/Orchestra,
所以試唔到FX850既強項—木製樂器。
港行FX1200貴FX850約1000蚊左右,我買既話就會唔介意比多,最緊要自己岩聽。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WallerHomie 發表於 2015-1-16 23:06
我就咩類型既歌都試下,
不過小弟唔聽Instrument/Classical/Orchestra,
所以試唔到FX850既強項—木製樂 ...

Fx1200好缺貨,得幾間有得賣