設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 請問有了PS4 還要買藍光機嗎?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小第只是輕度用家, 但鐘情舊片, 成日搵返D舊戲睇,
好似 DIE HARD, 007, Robocop 舊版, Saving Private Ryan, BATMAN 1989, DARK KNIGHT 果D,
如果有REMASTER 版又會再買.
一路以黎都係用 PS3 > PS4 來播. 用緊42吋 PAN 記 LCD.

而家就黎搬新屋, 會買返部60-65吋電視, 再加SOUNDBAR or O記 HT-S7750.
請問二千左右買部藍光機會有畫質提升嗎? 好似 PIONEER 170 果D 好嗎?

還是用返 PS4 就好了?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

長期新手

如果睇TV而且只是用soundbar, ps4吧!

禁止發言

鉑金玩家

其實soundbar 不如用電視SPEAKER咪算...反正而家有D牌子既電視SPEAKER做得唔錯,

如果師兄你講比較SOUNDBAR同O記套裝 ,長遠計套裝點都著數D, 起碼擴充性大~唔啱物插~

鉑金玩家

C HING 買新60-65吋電視, 應該可以R到啲SALES送部平平地嘅BLURAY 機,,,

送得俾你, 啲音畫都唔好得去邊架啦...不過, 作為輕量級用家 , 你用部送嚟嘅BLURAY機都會好過用PS4 啦,,,起碼壞咗唔都會咁"傷"~~

不過, 我認同其他C HING嘅講法, 用SOUNDBAR倒不如用電視機喇叭算了,,,

假如想玩吓影音, 可以由最入門嘅5.1埋手,,,

之後多啲上嚟POST 76, 到時你好快會UP曬你套嘢架啦...HAHA~~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

用5.1會較好
二千碟機同ps4睇自己方便罷
其實都差不多
一係就唔買
買就103D
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

長期新手

Gorgeous 發表於 2015-1-14 00:00
成本效益計當然係平平地買部機專門睇碟好。PS既光頭出名易死,你死一次頭都夠你買部碟機了 ...

我覺得個分別係有個subwoofer, 雖然雞雞地但好過無
Soundaware d100 pro deluxe
Mytek Dac
Krell Vanguard
PMC Twenty24,
Oppo103D, Yamaha RX-A3050
KEF XQ50C, Mirage, Cambridge.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wadee 發表於 2015-1-14 07:57
用5.1會較好
二千碟機同ps4睇自己方便罷
其實都差不多

同意師兄所言!

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

有2,3仟蚊筆直可考慮買套平平地既5.1 AV System應該合乎你要求

銀級玩家

THX ALL. 其實我以前都有玩7.1 ONKYO SR701. 但後來停了.
如果2千左右既藍光機唔比PS4 好, 咁用返PS4 好了, 就算壞左買過部都係3千左右.

咁就諗下用ONKYO 7750 定 SOUNDBAR LU~