設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關從CD擷取音樂檔案

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
如題

小弟剛入手左一部 DX90 並嘗試將家中的CD轉換成FLAC檔到DX90

小弟完成了幾張CD的擷取後發覺
即使小弟選擇高質素的擷取摸式
出黎既檔案都係16bit, 44.1kHz

小弟已擷取的CD如下:

夏韶聲 -  Danny Summer Best of Best (SACD)
王若琳 - 午夜劇場 (SACD)
趙學而 - chanteur (HDCD)
The Eagles - Hell Freezes Over (xrcd2)
平井堅 - Ken's Bar III (CD)

小弟係用 Format Factory呢個軟件去進行擷取檔案
小弟亦只係用普通電腦進行讀碟

小弟想問的是,
1. 是否因為軟件的問題, 轉換唔到較高級的音樂檔案, (Format Factory可轉換為wav, flac, aac, 等等)
2. 小弟知道普通CD機只可讀到SACD中的CD層, 是否這個原因導致無法轉換較高取樣率的檔案
3. 各位師兄通常會去邊度下載果D高級既音檔?

小弟初來報道就一口氣問咁多, 真係唔好意思......

黃金玩家

PC只能讀SACD的 16/44.1 CD層
XRCD HDCD其實都是16/44.1
24/96 是要買blu-ray audio (不是blue-spec CD)或者上網買file
(Post76 Android 手機版送出)

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

問題1,2:其實因為音樂CD先天嘅限制,用電腦RIP CD變File,原生file最高都係44.1/16bit,當然你用software變佢做其他bit數就另作別論啦!但原材料係不變的。SACD好似要用playstation先rip到DSD File出嚟,係有啲複雜,你可以揾吓網上教學,或者睇下有無其他師兄幫到你。

問題3:Linn Records, e-onkyo music, iriver, HDtracks, HifiTrack.com,etc.都有HD music file賣,師兄有興趣可睇睇

希望答案幫到你

鉑金玩家

jimmy 發表於 2015-1-11 17:20
問題1,2:其實因為音樂CD先天嘅限制,用電腦RIP CD變File,原生file最高都係44.1/16bit,當然你用software ...

cd 因為先天問題,怎麼rip 都只有16bit/44.1 ,即使用software 去upscale, 都不能跟原本 hi res 的比,

sacd 跟本除了早期一些已經破解了的PS3 外跟本冇有辨法去rip, 只有去那些網站購買

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

去網站買啦Ching, 有Hi-Res 保證架.....買下買下就慣架啦.
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

dlmc 發表於 2015-1-11 17:07
PC只能讀SACD的 16/44.1 CD層
XRCD HDCD其實都是16/44.1
24/96 是要買blu-ray audio (不是blue-spec CD)或 ...

我見我隻BLU-SPEC CD 寫住系24/96, 但RIP出黎都系16/44, 有咩辦法RIP到24/96?

鉑金玩家

kawaiwong 發表於 2015-1-11 22:33
我見我隻BLU-SPEC CD 寫住系24/96, 但RIP出黎都系16/44, 有咩辦法RIP到24/96?

BLU-SPEC CD其實都係CD ,rip 出來當然係16/44.1啦

其實blu-spec cd同其他xrcd 都都cd ,只不過xrcd在壓碟前的過程中加入先升格後再downgrade去16/44.1去壓碟
而blu-spec好似係壓碟過程加入了制作blu-ray disc的技術去提升讀碟的精碓度(以我記得)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

CD 係要跟返 Red Book 嘅 16/44.1 standard 先得,封面講到識飛嘅都只不過係標榜用咗隻有幾掂嘅 master,到咗最後咪一樣要轉咗 16/44.1 先至塞得落隻 650MB/700MB 左右嘅 CD:

https://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Red_Book_(audio_CD_standard).html

後來就多咗隻 K2 嘅格式,部機一定要有粒 JCV8009 先至解到:

JVC/Victor XP-DA999

Reimyo DAP-999EX Limited

Reimyo CDP-777

Phasemation(Phase Tech) HD-7D192

HDCD 都係咁上下,不過已經無出。仲有隻陳年 DTS-CD 格式,卒之都係無人吼。

你要高清碟都得:

Digital Audio Disc(即係淨係有聲加靜止畫像嘅 DVD-Video 格式)

DVD-Audio

SACD-Hybrid 嘅 SACD layer

SHM-SACD

DSD Disc Format(例如 TEAC PD-501HR 就播到)

mShuttle Pure Audio Blu-ray

Blu-ray High Fidelity Pure Audio

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

tleonard 發表於 2015-1-12 00:36
CD 係要跟返 Red Book 嘅 16/44.1 standard 先得,封面講到識飛嘅都只不過係標榜用咗隻有幾掂嘅 master, ...

唔講真係唔知,原來有K2?? K2HD前身?

同埋原來有出過隻macross song collection? 怪不得我有果隻叫collection 2002...
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

咁好似張學友果隻"醒著做夢"
佢話自己係BLURAY PURE AUDIO
咁佢究竟係BLURAY定係BLU SPEC CD呢