設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[Music Streamer 串流播放機] OPAMP LT1358 in LKS 002 (上年那個 Model)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pinkspider 發表於 2015-2-28 17:33
收到, 多謝你嘅分享

快啲試啦
(Post76 Android 手機版送出)
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2015-2-28 16:05
我係4粒都用 2211,琴晚試 49786 + 2211。

買 OPA2211 AIDDA with Power PAD HK$101.45 個隻。但你仲要 ...

4粒用2211,冇分單雙嗎?

星級玩家

夾人夾機遮,聽過師兄部1541用ti5534好聲到不得了,3蚊炸大佬!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nannan 發表於 2015-3-1 11:24

要用4粒dual opamp, 或者8粒mono加adapter, 不過2211好似得dual

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sk025 發表於 2015-3-1 11:39
夾人夾機遮,聽過師兄部1541用ti5534好聲到不得了,3蚊炸大佬!

師兄何解咁大反應?呢個 thread 一早已開宗明義係講 DAC LKS 002,請問同「部 1541 配 5534 好聲到不得了」有乜關係?

「夾人夾機遮」呢句又係指乜?唔通你想講有D阿媽唔係女人?
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nannan 發表於 2015-3-1 11:24

師兄忘了呢到  http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ge=4&from=space
大家部 X9 係 I/V 行 dual opamp,SPF 行 single opamp。所以如果你想同 X9 換 opamp,暫時只可以換住 I/V 個粒先。到你搵到 single opamp 版的 2211 時才可以換埋後面個兩粒。

黃金玩家

sk025 發表於 2015-3-1 11:39

TI 5534有幾好聲??好似無人讚過此運放

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-2-28 16:23
我自己好唔啱聽,好鞋。但兩個 LKS 003 用家話好得,唔鞋,不過 2211 仲好。 ...

ching,原來我啱啱回錯post

講番正題,你個post一開始都係試LT1358,講得幾OK,係咪愈聽愈唔對路?愈聽愈「鞋」?

仲有,小弟都係LKS mkII的用家,而加用緊OPA2227PA + OP275,聽落幾musical同滑,雖然矇左少少,因為我想「鄧」番勻notebook D 數碼乾聲

唔知換左2211後又會點呢 ,話說2211價位高不少

OPA2111KP 又O唔OK??呢隻本身有8pins

仲有有人話dual mono會更好,ching有冇試過?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2015-3-2 00:55
ching,原來我啱啱回錯post

講番正題,你個post一開始都係試LT1358,講得幾OK,係咪愈聽愈唔 ...

>> 講番正題,你個post一開始都係試LT1358,講得幾OK,係咪愈聽愈唔對路?愈聽愈「鞋」?
係呀,越聽越鞋。一換第二粒入去就好明顯唔同。

>> 仲有,小弟都係LKS mkII的用家,而加用緊OPA2227PA + OP275,聽落幾musical同滑,雖然矇左少少,因為我想「鄧」番勻notebook D 數碼乾聲
notebook 有無 USB3?你懂的。

>>  唔知換左2211後又會點呢 ,話說2211價位高不少
問題係 notebook,唔係部 DAC 入面呢,師兄。

>> OPA2111KP 又O唔OK??呢隻本身有8pins
呢個唔知啦,要等其他師兄答你了。

>> 仲有有人話dual mono會更好,ching有冇試過?
我都聽人講過,以最初 LKS 玩 opamp 咪 兩粒 49710 (single opamp) 放係 converter 上先插入 DAC。但唔止我覺得聲音遠不及 49720 (49710 的 dual opamp 版)。大家都相信係因為個 converter 未夠班累事,但又唔係知邊買到夠班既 converter。

黃金玩家

Phantom兄, 係咪尼粒? 我對Manufacturer Part No are the same~
Element14  >> $82粒!!!

報完料咁想請問, 有無試落係003 到? 2211 合聽JAZZ女嗎