設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[1080高清電視] 忍咗差唔多半年

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
上回講到....
小弟 2014 年尾搬新屋, 出師有名換 4K 電視, 拜讀咗各位大師兄嘅神帖之後....

首選 Sony X9000B 55"
難得老虎睇過實物讚成!! 點知我個電視櫃造細咗少少, 仲要比度牆同隔離個吊櫃挾住管死咗個呎吋, 想郁都無得郁, 結果......質唔落去 (註 : 想殺咗個裝修師傅)

次選 Pan記 AX900H
可能 AX800H 返咗唔係好耐, 佢再整個高 spec 過佢而又易入口嘅 Size 會即時令 AX800H 無運行, 結果信興係無返到 55AX900H, 唔駛問, 我係更加質唔落.......

其他心儀嘅選擇例如...
Pan記 AX800H - 哩部我質得落, 可惜佢唔支援 Netflix, 師兄們又話佢 TV tunner 方面唔係幾好
Sony X8500B - 只得 200hz, 兼且我哋嘅 WaDee 大師兄話雖然好多方面都好滿意, 但係都有提過佢嘅黑位未算係最理想

最終都係忍手!

望穿秋水等到今年 2015 CES, Sony 終於嚟料!!! 有 Android, 夠 Slim, 多呎吋揀連 43" 都有, Spec 又好吸引!!! 唔計頂級型號 1200hz 其餘最少都有 800hz!

以下附上條 link 比各位參考, 希望佢個 list 入面嘅 spec 真係無變, 同埋香港 Sony 快啲返貨 & 公佈價錢啦{:9_423:}  

http://presscentre.sony.eu/pressreleases/sony-4k-tvs-open-up-a-world-of-entertainment-with-android-tv-1103161

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟之前去 Time square 兇宅比較 4K , 從感觀上 Panaasonic AX900H 論畫質勝過其它 4k. !

Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

銀級玩家

edlsang 發表於 2015-1-7 17:32
小弟之前去 Time square 兇宅比較 4K , 從感觀上 Panaasonic AX900H 論畫質勝過其它 4k. !

我都去過 SOGO 睇實物, 的確好正, 甚至乎有啲報道話佢係 2014 最強 4K, 真係一啲都無誇張

不過信興唔返 55"............................................

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

bobolee 發表於 2015-1-7 17:37
我都去過 SOGO 睇實物, 的確好正, 甚至乎有啲報道話佢係 2014 最強 4K, 真係一啲都無誇張

買 65 la......
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

可惜太貴

黃金玩家

当你忍咗半年4k之后, 8k电视已经发布了
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔通講緊我
黑位問題是我自己較得唔好
師兄可以去大電器鋪睇下
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

銀級玩家

gikifk 發表於 2015-1-7 20:00
可惜太貴

一嚟貴啦....但最大鑊係質唔落.....
55A95K
MDR-HW700DS

銀級玩家

wadee 發表於 2015-1-7 21:08
唔通講緊我
黑位問題是我自己較得唔好
師兄可以去大電器鋪睇下

WaDee 兄您好
小弟就係拜讀過您嘅帖

其實我自己都有睇過 Sony 陳列室實物, X8500B 同 X9000B 擺埋一齊其實真係睇唔出乜嘢分別, 可能自己凝住凝住佢唔係 local dimming 呱, 無謂買完個心又有條刺, 我對上部 Sharp 就係咁, 開頭買咗都唔覺佢個 50hz 有乜大問題, 之後真係呻笨......
反正都等, 唔爭在睇埋今年哩批, 條 link 暫時都未公佈晒所有新型號詳細資料, 如果都係唔掂到時再標尾會買返 X8500B 都唔遲
55A95K
MDR-HW700DS

銀級玩家

homealone 發表於 2015-1-7 20:46
当你忍咗半年4k之后, 8k电视已经发布了
(Post76 Android 手機版送出)

應該唔會了, 因為新屋用返舊屋部 37", 部機已經周不時自動熄機, 唔換都唔知捱到幾耐, 多數今年都會幫襯 Sony 買新款了

就算今年年尾又再公佈有 8K, 照案例啱啱出應該都係大 size 例如 65" 或以上, (Sony 第一部 4K 無記錯係 85") 小弟而家連 X9000B 55" 都擺唔到 (雖然佢 55" 仲大過 Sharp 嗰部 60" 4K {:9_418:} ) , 如果要等 8K 有細 size, 我諗可能要到 2017 先換到機, 我唔擔保我會唔會快過部舊機打柴囉.....
55A95K
MDR-HW700DS