設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 日本買機選擇

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
月尾大人就去日本,首選要求手信是 ha-p90sd。但又怕未出。(好似推遲到月尾才出)。 次選是 Pha-3。 可以配返部a15 用。 但a15 又出不到 DSD。 大家有咩好建議配 Pha-3

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

日本平既 dap 好似唔多
一係 Sony ZX1(4K 樓下)
一係 AK
AK100 II(6K 樓下)
AK120 II(10K 樓下)
AK240(16K 樓下)

補充:
仲有 Cowon PLENUE 1(8K 樓下)

沒有最好的,只有更好的。 買啦才是王道! 早買早享受~買啦!

進階玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-7 08:25
日本平既 dap 好似唔多
一係 Sony ZX1(4K 樓下)
一係 AK

在日本就唔會買AK 啦。韓國進口貨都不會平。而ZX1 和香港行差不多價錢。如果配 PHA-3 是否買部 ipod touch仲簡單。反正所有出輸去 PHA-3 做?

星級玩家

【科技玩家 NXU】

jacklau 發表於 2015-1-7 12:21
在日本就唔會買AK 啦。韓國進口貨都不會平。而ZX1 和香港行差不多價錢。如果配 PHA-3 是否買部 ipod touc ...

AK 係平唔少喎,上面寫左價,可以同街價比下~

另外,你講到 source 既問題,唔同機做 source 都會唔同聲,原因如下:
1. 每部機做 digital out 前都會做 digital-to-digital,部部機用既方法或技術都可能唔同
2. 部分機的會先解碼 1 次才 digital out
3. 每部機既 digital out 既線路都唔同
4. 歌放係邊都有分別(例如 SSD、SD 卡、microSD 卡,唔同品牌既 storage 已經唔同)
5. 每部機既 digital out 既用料同設定都唔同(例用 digital out port〔Apple 用 apple 頭,sony 用 walkman 頭等,有冇鍍金鍍銀等〕,設定就例如輸出電壓,有冇速度限制等)
6. 每部機既電池都唔同
7. 仲有一堆唔講咁多…

不過其實影響相對唔算大,其他野影響音質音色仲大,例如耳機、耳機線、player 等等

以上係本人淺見,有錯請糾正

(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

pha-3 幾錢?邊度買最抵?

星級玩家

【科技玩家 NXU】

AA525 發表於 2015-1-7 18:58
pha-3 幾錢?邊度買最抵?

日本最平好似 HKD$51XX~

銀級玩家

去日本買VentureCraft會唔會平D?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Zx1 or a16,sony機有專用digital out

Ps:唔好以為dsd就一定好聽d先
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

星級玩家

【科技玩家 NXU】

WallerHomie 發表於 2015-1-7 20:19
去日本買VentureCraft會唔會平D?

會(同建議零售價比既話)

曰本價:
SounDroid Vantam 約 HKD$42XX
SounDroid Typhoon 約 HKD$3400
GO-DAP TT 約 HKD$42XX

評分

參與人數 1威望 +2 金錢 +2 收起 理由
WallerHomie + 2 + 2

查看全部評分

銀級玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-1-7 20:41
會(同建議零售價比既話)

曰本價:

平港行街價成千!