設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [劇透]《救參96小時3》︰超人主角,誇張劇情…

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Taken已經嚟到第三集,元旦入戲院睇就係小弟認為最好嘅節目

睇過jayjay師兄影評,對套戲開始無乜期望

劇情上,又同之前一樣,主角又嚟英雄主義

一個打十幾個

今集導演同編劇連劇情合理性都拋諸腦後…

開頭Liam Neeson老婆未死

見到導演諗住拍吓父女情,個老豆有幾愛個女

不過細節位拍得麻麻,文戲好似多餘咁…

買熊貓嗰段引人失笑…

Dougray Scott打後同Liam Neeson話

叫佢唔好再接近Famke Janssen(主角前妻)

當我以為導演同編劇諗住為片長,格硬塞啲無謂劇情入去

喺戲尾段俾到我驚喜

Liam Neeson中途於高速公路俾警車追

相當刺激,睇得好high

但未免太神化個主角啦,勁到連Forest Whitaker都俾佢牽著鼻子走

仲以為Forest Whitaker同Liam Neeson會嚟個雙雄對決

擦出更大火花…

之後Liam Neeson跟蹤班幕後黑手,俾嗰位幕後黑手開車諗住撞死佢

又俾主角神奇走得甩

喺便利店同班俄佬手下打

導演好似刻意弱化Liam Neeson,反而令到嗰幕打戲無咁爽快

最後殺上去俄佬個大本營,睇班奸角俾Liam Neeson糟質成為成套戲最過癮之處

當小弟以為套戲咁就完,個俄佬段對白為套戲帶嚟個反高潮

唯一呢段令小弟覺得劇情上有個爆點

另外套戲班警察查案都幾馬虎

一口咬定Liam Neeson就係殺死佢前妻嘅兇手

行動永遠慢過主角半拍

總括而言,套戲劇情都係接著上一集嗰套主角以一敵十,奸角超廢嘅公式

無睇開一、二集

今集可以唔駛睇

評分︰60/100

評分

參與人數 6威望 +210 金錢 +190 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
jayjay + 10 + 10
lkljason + 10 + 10
alleelarry + 50 + 30 精彩報告
day2013 + 10 + 10
影音小編輯 + 80 + 80 精彩報告

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

鉑金玩家

無睇開一、二集

今集可以唔駛睇........

聽完CHING 咁講 我睇過一、二集都唔睇

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

是否一,二都可以賣埋佢

鑽石玩家

窮鬼

kc275 發表於 2015-1-1 16:38
無睇開一、二集

今集可以唔駛睇........

可能我講得太過火

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

請問呢套試唔試到機呢? 唔知係咪最爆呢集呢?
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

見習版主未睇,但點都會睇,只在孚形式而已,或許看多了對演員及導演要求太高,拍得不錯的亦有可能會悶也說不定,公式總比睇唔夠十分鐘要離場或者轉台的爛片好得多!說的就是天機,一生人難得不用看十分鐘的「經典」!當年龍哥套RAMBO 4,大多人說一味開槍無新意,自己又睇得津津樂道,真的好奇怪!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

專業玩家

唔知點解總覺得今集無第一 第二集咁好睇
第一 第二集睇Liam Neeson點用高超技巧黎取勝睇得好過癮
但今集真係少左d, 缺少左之前果張超級特工 / 特種部隊式的作風, 變得只有打打打 開槍再開槍
有少少似變左die hard

但唔係唔好睇