設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

[升級 / 教學] Denon AV 擴音機產品之 Auro-3D 升級提示及教學

鑽石玩家

AV:Denon AVP-A1HDa,POA-A1HD,DV

76 榮譽忠義勲章

DenonI 發表於 2019-4-6 21:04
faiwu2015 師兄,

謎底終於解開了!是的,IMAX Enhanced 信號是要 DTS 5.1 @48K 的規格的。

有否upgrade可以將44.1kz的都上到I-Max?
AV:DENON AVP-A1HDa,POA-A1HD,OPPO-205。
PIONEER  HLD-XO,PMC IB2se,JL F113
HI-FI:ACCUPHASE C-3800,DENON PRA-S1,ACCUPHASE M-8000 x 2,DENON DP-S1 & DENON DA-S1,SONY CDP-R10 & SONY DAS-R10

讚助版主

faiwu2015 發表於 2019-4-6 21:23
有否upgrade可以將44.1kz的都上到I-Max?

faiwu2015 師兄,

那個不是我們公司設定的規則,IMAX 公司是要在串流平台傳送 DVD 規格的 DTS ,也就是 48kHz ,所以我們都是沒有 upgrade 的可能性。

Denon1

銀級玩家

我係用auro3d擺5.1.5, 但因sofa貼牆,rh 同vog 好近,係咪死症?ts d 聲唔算好覺,有無d setting 可以幫少少?

讚助版主

shulun 發表於 2019-10-2 20:01
我係用auro3d擺5.1.5, 但因sofa貼牆,rh 同vog 好近,係咪死症?ts d 聲唔算好覺,有無d setting 可以幫少 ...

shulun 師兄 ,

機內是沒有特別 setting 可以幫到你的近牆 5.1.5 的設定,
但實質上如果你睇戲時是些在另外一張椅 ( 在沙發前 ) 則聆聽效果會更佳。

Denon1

讚助版主

molikotigo 發表於 2019-12-3 04:13
Denon AVR-X5200W et Marantz Marantz SR7009, l'AV7702 sur la scène frontale prend en charge jusqu' ...

Hi Mr. molikotigo ,

Seuls les appareils Denon AVC-X8500H et Marantz AV8805 peuvent prendre en charge 13.1 Auro-3D. Les autres modèles ne peuvent supporter que 10.1

Denon1

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

你好, 我上月入咗6500, 請問如set 4 ohm 設定是否輸出會好力啲? 但部機機身會否熱啲? 謝謝!
Panasonic TH-49HX900H; Giec BDP-G5500
Rega Elicit-R; Nuprime CDT-8Pro
TEAC NT-505X; Mutec MC3+; Mutec Ref 10 Nano; ProAc Tablette 10S
Denon AVC-X6500H; B&W M1; JBL Control X
JL Audio D110

讚助版主

zardwys 發表於 2020-2-22 23:16
你好, 我上月入咗6500, 請問如set 4 ohm 設定是否輸出會好力啲? 但部機機身會否熱啲? 謝謝! ...

Hi zzrdwys ,

通常我們調整擴音機對應阻抗是視乎前三聲道的,因為大部份的聲音是由它們發出,
假如前三當中有 4ohm 的喇叭,我會建議用調整擴音機對應阻抗至 4ohm,
擴音機會限制輸出電流以保障本身輸出不會讓後級過苛而引起短路,
這個設置是不會損害揚聲器的,但是可以幫助保持較低的工作溫度。

Denon1

鑽石玩家

知道 感謝回覆

鑽石玩家

DenonI 發表於 2020-2-23 09:51
Hi zzrdwys ,

通常我們調整擴音機對應阻抗是視乎前三聲道的,因為大部份的聲音是由它們發出,

知道 感謝回覆

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問威廉Sir,我部x8500,玩緊5.1.2,啱啱我入咗部2ch合併,依家想用部2ch av bypass 做前置喇叭後級,其他喇叭繼續用8500嚟推,請問除咗將x8500 front speakers pre out 駁去2ch合併嘅 av bypass 嘅RCA in 外,有冇特別嘢要駁,例如trigger out?另外我喺setup 版面應該點set呢?因為一揀pre amp,就要全部喇叭變pre amp出,揀custom又冇得淨係揀前置係後級出聲,其他喇叭係8500出聲,請教教我好嗎?謝謝