設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chuwing

[音響配件] 農夫......Atlantis 開箱

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

HenryHou1 發表於 2014-12-14 10:25
如果濾波已能令人心動,同廠再生電處只會令聲音更上一層樓
再生係理論上係會產生完美波形而且 ...

小弟亦相當明白電處的威力 (小弟也有使用P3、Qv2、Qk1等),對各款電處產品都相當有興趣,所以...

非常期待技安大人IsoTek電處開箱文。。。   

黃金玩家

jackt 發表於 2014-12-14 10:58
小弟亦相當明白電處的威力 (小弟也有使用P3、Qv2、Qk1等),對各款電處產品都相當有興趣,所以...

非常期 ...

如果錢唔係concern,唔知jackt兄會揀咩電處呢﹖

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

HenryHou1 發表於 2014-12-14 11:08
如果錢唔係concern,唔知jackt兄會揀咩電處呢﹖

回答呢個問題有啲困難,其實小弟覺得最好嘅電應該係器材本身可以處理,如 Jeff Rowland 925、Audio Note M10 之類的器材,本身已經有差不多可以做到最好嘅供電,而可以唔用電處其實更好,但好多時好多器材喺電方面都因為好多因素而有所減效,所以作為發燒友以經濟角度出發至會選擇用電處。

至於話 subject to no money limit 的話,小弟覺得可以咁玩:
1) 單相多組不同粗幼的獨立電,
2) 兩組獨立電駁兩個 CSE IP-3000 隔離牛 (需要時可以整多幾組),
3) 多組獨立電駁多個 IsoTek Super Titan 比多個後級,
4) 第一個隔離牛取電駁 PS Audio P10 比前級或Analog器材 (需要時可以整多幾組),
5) 第二個隔離牛取電駁 IsoTek Genesis 比Digital器材 (需要時可以整多幾組),
6) 加幾個富豪地盒駁器材和電處,
7) 再加幾個 Nordost QRT 系列用品去調聲。

其他暫時諗唔到,諗到再寫。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
louis001 + 10 + 10 一定要加分
chuwing + 10 + 10 我都想呀
HenryHou1 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

diamondblack 發表於 2014-12-14 07:37
我覺得Isotek未必會有新Nova,訊源同前級器材Isotek已經傾向用regen(即係Genesis)。如果要純filter功能 ...

我唔係話genesis差;只是夾Naim的問題;因為我認識二手鋪老闆同我講;
佢試過用PS Audio P5俾套Naim;D聲音立刻差左音場又窄左;
所以唔夠膽亂買(除非可以借番去試就唔同)
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

jackt 發表於 2014-12-14 12:47
回答呢個問題有啲困難,其實小弟覺得最好嘅電應該係器材本身可以處理,如 Jeff Rowland 925、Audio Note  ...

wow
除咗呢個字我都諗唔到講咩好{:9_412:}
不過聽咗好多人講同牌子老闆既說法其實好多電處都有自己既性格,亦有相沖既地方,所以並唔係串得愈多就愈好

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

HenryHou1 發表於 2014-12-14 14:34
wow
除咗呢個字我都諗唔到講咩好
不過聽咗好多人講同牌子老闆既說法其實好多電處都有自己既性 ...

都係諗吓啫...   

原則上咁樣玩會有好多問題產生,所以都係得個講字。

最後可能好似我依家咁,只係用Qbase+Qv2+Qk1駁成套兩聲道,同埋其他嘢駁哂落部P3算囉!

即係Linear PS直插,Switching PS駁電處。

黃金玩家

jackt 發表於 2014-12-14 15:16
都係諗吓啫...   

原則上咁樣玩會有好多問題產生,所以都係得個講字。

Q記好過P3﹖估唔到喎
我都係繼續用我既拖板仔算數,唔好煩

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

HenryHou1 發表於 2014-12-14 15:31
Q記好過P3﹖估唔到喎
我都係繼續用我既拖板仔算數,唔好煩

其實冇必然,都係睇吓夾唔夾先,P3太行、低頻太強,駁咗落去吃不消,所以至將兩聲道落拖板,總算正常同舒服番,而將5509落P3,睇戲勁好多,所以到最後都係要睇特性。   

黃金玩家

jackt 發表於 2014-12-14 15:45
其實冇必然,都係睇吓夾唔夾先,P3太行、低頻太強,駁咗落去吃不消,所以至將兩聲道落拖板,總算正常同舒 ...

哦,咁又係喎
我都用過dectet,夾得唔好中低嗰浸太強我都吃不消
用落AV就真唔錯

星級玩家

chuwing 發表於 2014-12-14 12:51
我唔係話genesis差;只是夾Naim的問題;因為我認識二手鋪老闆同我講;
佢試過用PS Audio P5俾套Naim;D聲 ...

呢個問題呢,有可能係霎時聽唔慣較乾淨電源嘅回應。
dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks