設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wilsonchung616

[AV擴音機] 日版Denon AVR-X4100W開箱。。。

高級玩家

yuppi 發表於 2014-12-12 10:17
火牛既火數係以最高值表示,實際長期輸出只有六成左右,以呢部 amp 既耗電量最少要用 100V 1200w 火牛,市 ...

我得5.1.2,唔知會唔會用電量會少啲呢? 所以啲牛有平有貴,要睇師兄們啲要求,我呀爸十幾年前買隻1000W牛已經過千,我就買啲平牛

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

建議 師兄 如 budget OK, 地方有位,買牛時 火數 買大D ... 當然size又大隻D ...
1. 火牛 會無咁熱 ... 如 670W 用 1000W牛 比起 用 2000W牛時會熱一點 ... 對牛牛長遠不好
2. 越接近牛牛的 上限,電壓降越明顯,到時輸出未必足 100V ... 當然貴野不會有此現像,因貴野好多時都以最大輸出量時計算,甚至內置了穩壓 ... ... 但一般來說火數有大無壞 ... 除了貴好多 ...
3. 日後再有新玩具都不用 即時 再加牛 / 換牛 ... 因為 AMP 以外,其他玩具用電量都很小 ... ...

4. 牛牛 通常是 24 x 365 長開 較好,牛牛輸出會較穩定,加上通電後的牛牛就算沒有負載,都會用電,會產生熱,可減少香港潮濕天氣的影響,所以牛牛要買好一點 ... ...

除非去旅行才會把 非必要 電器 / 玩具 斷電 ... 小弟習慣 ... 始終安心點 ... 因日常發現有問題開始(有怪聲,不正常高溫) 便可關機檢查,但去了旅行,就算已接近出事情況都吾知 ... ... 隔幾日後的結局很難說 ... ...
A.C. Spectrum DIY
Sharp LC-52LX830H
Philips BDP 2980
PD-10-K, Foobar
CA 351C
CA 651A
QED Ruby Anniv. Evo. Spk Cable
B

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

wilsonchung616 發表於 2014-12-12 10:12
已PM

Thanks!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

可否PM價錢?
thank you

高級玩家

keytai214 發表於 2014-12-12 10:26
建議 師兄 如 budget OK, 地方有位,買牛時 火數 買大D ... 當然size又大隻D ...
1. 火牛 會無咁熱 ... 如  ...

多謝哂師兄啲寶貴意見,非常有參考價值,我見係日本果邊有好多日本制220V -> 100V既變壓牛,唔知正唔正呢,但又唔算貴,死,睇完你啲野又想換

高級玩家

yukiyukoo 發表於 2014-12-12 10:42
可否PM價錢?
thank you

已PM

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

wilsonchung616 發表於 2014-12-12 10:07
已PM

師兄可否比機價同運費比我呀?唔該哂! x 2

高級玩家

mantam121 發表於 2014-12-12 11:27
師兄可否比機價同運費比我呀?唔該哂! x 2

已PM

銀級玩家

可否PM 我?

THX!!!!!!!

高級玩家

initial 發表於 2014-12-12 13:32
可否PM 我?

THX!!!!!!!

已PM

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由